Home > Food > nougat

nougat

if it is a white nougat, it is whipped egg whites, caramelized sugar and/or honey, and nuts [+ zoom out ]

Pertama kali me mendengar tentang gula-gula ‘nougat’ ialah bila me berwisatawan (secara percuma) ke perth, australia.  Empat tahun yg lampau, sebelum itu me tidak pernah pun mendengar perkataan ‘nougat’ itu.

Pertama kali me melihat rupanya seperti tempe, nampak kekacangnya.

Pertama kali me merasanya ingatkan manis seperti gula-gula biasa, atau seperti cokelat.  Sudahlah keras, tidaklah manis. Tetapi bila sudah berada didalam mulut, dan bila sudah dapat mengunyah dan meratahnya memang enak dan lembut pula.

Dan sekarang tidak perlu ke australia kalau mengidam hendak meratahnya. Ada dijual di lapangan terbang dimana-mana.

Sembang pagi Isnin. Salam ingatan dari me untuk kawan-kawan semua.

Alahai.

Categories: Food
  1. January 11, 2010 at 3:53 am

    saye suke sgt bile ade orang balik dari mekah,mesti ade nougat susu unta (kot),walaupun rupa die nmpk macam tempe,tapi rase die beribu-ribu kali sedap!

    • January 11, 2010 at 4:12 am

      sodapp kannns..

  2. January 11, 2010 at 3:53 am

    aduhaiii.. nampak enak itew.. mintak satu en_me?

    hehehhe

    • January 11, 2010 at 4:14 am

      ko gi beli jerr kt airportt.. ehehe

  3. January 11, 2010 at 5:02 am

    masa di co. lama dulu selalu dapat nougat ni bila boz pergi sana.
    memang agak keras tp bila dah kunyah..sedap.

    • January 11, 2010 at 7:08 am

      sodapp kanns

  4. danial ma
    January 11, 2010 at 7:43 am

    hej! en_me…i luv nougat too…yeah, the pistachio nut in that nougat!!!

    • January 11, 2010 at 7:54 am

      u must have enoughh kaaanss..

  5. January 11, 2010 at 7:51 am

    Salam en_me……

    Makanan yg sedap2 itewwwww!!!! Akak juga suka. Masa Akak ke Melbourne dulu tu, selalu jugaklah dpt merasa. Ya la, beli airport gak la…. lagi satu yg best2 gitewwwww adalah Famous Amos Cookies dan candy yg colourful (apa ke namanyer ye…..lupa la pulak. Alaaaa, yg soft and smooth tuuuu. Apa namanyer ekkkkk???).
    😉

    • January 11, 2010 at 7:57 am

      ahaha akak tewww.. melayu memang lupaa kaans..

  6. January 11, 2010 at 8:12 am

    salam en me,

    nak cikit ceklat tuh
    heeeeeeeeeee
    alahai, rumah baru ya
    huhuhu

    • January 11, 2010 at 8:30 am

      maner ader rumah baru ghitewww.. uhuhu

  7. pB
    January 11, 2010 at 9:09 am

    tak pernah makan pun😦

    • January 11, 2010 at 9:14 am

      cuberlarr try..

  8. zareda
    January 11, 2010 at 9:32 am

    memang sedap nougat, tambah tambah kalau dah masuk mulut tambah tambah kalau diberi free.. heheh

    • January 11, 2010 at 9:42 am

      ammvoiii akak zareda tewww.. nak freee jerr.. ihiks

  9. January 11, 2010 at 9:35 am

    ooo yg ni biasa dpt dr mmber yg keje kat arab saudi ataupon org blk umrah. sedap tp manis gilaaakkkk

    • January 11, 2010 at 9:42 am

      maniss gilerr.. ehehe

  10. January 11, 2010 at 10:28 am

    Belum cuba belum belum tahu
    Dah cuba baru tauuuuuu…

    manis kan..kan..

    • January 11, 2010 at 10:42 am

      iyee akak miaa maniss tewww..

  11. January 11, 2010 at 11:33 am

    salam bro…i like nougat!!ms gi perth..borong byk2..dlm flight dok mengunyah..sekali skala tersekat kt celah gigi..eeuuwwww

    • January 11, 2010 at 11:47 am

      gigi tanggal takks.. ekeke

  12. DrSinga
    January 11, 2010 at 11:45 am

    sedap kannnn…..
    tapi tak pernah pulak makan yang green tea tu…

    • January 11, 2010 at 11:49 am

      macam green teaa laa doc.. ihiks

  13. January 11, 2010 at 12:19 pm

    uish
    terus mngidam nk mkn nougat~~

    • January 11, 2010 at 12:35 pm

      dah baper bulannn akak lizi tewww.. ahaks

  14. January 11, 2010 at 12:26 pm

    Mmmmm ….. sedap nyum nyum. En_me buat acik lapar, dah ler tengah kena paksa diet dengan anak anak nih🙂

    • January 11, 2010 at 12:37 pm

      makann sateww jerr.. ehehe

  15. matahari
    January 11, 2010 at 12:30 pm

    mmmm………….

    • January 11, 2010 at 12:37 pm

      naperr zoll..

  16. January 11, 2010 at 12:34 pm

    Salam En.Me…
    Wah nampak sedap la…saya suka mkn benda2 yg ada kacang ni…
    Sure sedapkan…x pernah try pun lagi…

    • January 11, 2010 at 12:38 pm

      cuberlarr terai .. ihihi

  17. January 11, 2010 at 12:48 pm

    alahai.

    watashi selalu pk..cane la en_me pronounce alahai tu..
    hikssss

    • January 11, 2010 at 1:54 pm

      naper? tak cayer kerr..

  18. January 11, 2010 at 1:21 pm

    salam en me..salam maal hijrah….

    • January 11, 2010 at 1:54 pm

      salamm juger akak nuriman tewww..

  19. January 11, 2010 at 2:07 pm

    heheh feveret..

    • January 11, 2010 at 2:33 pm

      kanns.. ehehe

  20. January 11, 2010 at 3:15 pm

    sedap kanzzz en_me..kejap lagi nak cari kat airport..tiba2 ku rasa teringin lak..

    • January 11, 2010 at 3:18 pm

      ekeke, iyolarr tewww..

  21. zue
    January 11, 2010 at 3:36 pm

    mmg sedap nougat ni…bukan setakat kat air port je ada jual kat pasaraya yg besor pun dah ada. mahal sikit lah.

    • January 11, 2010 at 3:42 pm

      mahal kanns..

  22. January 11, 2010 at 5:58 pm

    kat carrefour dan jusco pun ada tapi mahal gilos..;D

    • January 11, 2010 at 5:59 pm

      barang import memang mahall uoolss.. ahaks

  23. January 11, 2010 at 6:01 pm

    pendapat peribadi saye :saye tak suke nougat nih.bila makan bikin kepale ku pening sbb manis. sekian.

    • January 11, 2010 at 6:16 pm

      manis ghitewww.. uhuhu

  24. January 11, 2010 at 6:27 pm

    ada dijual di mana2?
    bolehlah encik en_me kite
    adiahkn tuk ktorg..
    kn, kn, kn…😉

    • January 11, 2010 at 6:31 pm

      bak lima poh hinggit.. ihihi

  25. January 11, 2010 at 6:37 pm

    bila nak belanja maksu makan nougat tu? maksu memang suka nougat😉

    • January 11, 2010 at 6:39 pm

      mailarr sinih.. ehehe

  26. January 11, 2010 at 7:26 pm

    ni macam cloud9 tu ke bro..hehe

    • January 11, 2010 at 7:28 pm

      jauhh panggang dr api .. ohoho

  27. January 11, 2010 at 9:44 pm

    kat airport je ada ke?

    kat tesco tak de?

    • January 11, 2010 at 11:56 pm

      me x nmpk kt tesco lagikks..

  28. January 11, 2010 at 11:34 pm

    nyam..nyam..nyam

    • January 12, 2010 at 12:00 am

      sodapp x cekguu.. ehehe

  29. January 12, 2010 at 8:52 am

    siapa yang pergi australia mesti nak kirim benda ni
    kat pamos amos 10 ketol 12 hinggit rupiah, mahal gller
    kat aussie pun 1 beg harga dekat Rm100
    tapi sedap kira berbaloi ler…

    bila nak hantar kat bangi tu me? (ahak)

    • January 12, 2010 at 9:06 am

      akak dod gi jer klia sepang.. sepelaung jer tewww.. ahaks jugerr

  30. za
    January 12, 2010 at 2:04 pm

    wah…en me nak satu! hehe

    • January 12, 2010 at 2:15 pm

      mailarr .. ehehe

  31. January 12, 2010 at 6:36 pm

    sedapnya…memang suka sangat sangat..tapi tak selalu dapat makan..rasanya dah 3 tahun x makan

  32. January 12, 2010 at 7:13 pm

    beli jerr..

  33. January 12, 2010 at 10:11 pm

    i love nougat!! kalau member travel sure kirim

    • January 12, 2010 at 10:14 pm

      kirim pakey air liur jerr kerr.. ikiki

  34. January 13, 2010 at 12:55 pm

    bila nak hantar nougat ni kat saya?

    demam belum baik lagi nie….

    mana tau dapat jer nougat dari en_me terus hilang segala sakit yang ada….hahaha…

    • January 13, 2010 at 1:10 pm

      leh cayer ker.. uhuhu

  35. ume
    February 5, 2010 at 3:31 pm

    ume pun suka nougat ni. ntah kategori apa..gula2 ke, coklat ke. tapi mmg sedap!!!

    • February 5, 2010 at 3:36 pm

      sodapp kanns.. ehehe

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s