Home > Food > anak ayam nelan kedondong, kenalan dong

anak ayam nelan kedondong, kenalan dong


Umbra juice from Spondias dulcis or the Tahitian apple, also known as the Otaheite apple, (hence its alternative binomial, Spondias cytherea, Malay Apple), or just Golden apple, is an equatorial or tropical tree, with edible fruit containing a fibrous pit. In Trinidad and Tobago it is called Pommecythere.

Kelmarin masa singgah di kedai lavender bistro & cake di lapangan terbang senai. Me teruja hendak merasa minuman berwarna hijau ada asam boi diatasnya yg budak nepal pelayan pun tidak tahu sebutan dalam bahasa melayu ataupun bahasa penjajah.

Dipendekkan cerita, minuman itu adalah air jus kedondong asam boi dua ketul diatasnya. Memang masam dan kelat seperti cuka, tapi sedapnya tidak terhingga.

Pasal buah kedondong, teringat me masa menghadiri ujibakat rancangan jeopardy (dimansuhkan) di sri pentas tv3.ย  Beberapa tahun yg lampau.ย  Ada soalan teka teki yg berbunyi begini – “apa buah yg bijinya berambut?”

Alahai.

Categories: Food
  1. January 14, 2010 at 7:17 am

    salam en.me..baca ni,baru tahu ada jus kedondong…memang tak pernah jumpa dan dengar pun sebelum ni..biasa memang suka minum jus apple asam boi…tak pernah jumpa jus kedondong asam boi..teringin nak rasa tu..sebab jus apple asm boi pun..sedap betul…

    • January 14, 2010 at 7:42 am

      sodapp gilerr.. ekeke

  2. January 14, 2010 at 7:23 am

    buat jeruk pun sedap

    • January 14, 2010 at 7:51 am

      sodapp kannns abang jam.. ehehe

  3. January 14, 2010 at 8:21 am

    Lama dah tak lepak kat lavendar bistro tu. Sejak dah tak naik kapalterbang ke JB huhuhu

    Sedapkan jus kedondong itewww

    • January 14, 2010 at 8:23 am

      yb penah rasa ker.. uhuhu

      • January 14, 2010 at 12:10 pm

        Pernah rasa tapi bukan kat airport senai hehehe

      • January 14, 2010 at 12:17 pm

        okelar tewww..

  4. January 14, 2010 at 8:54 am

    menu tulis umbra, natang apa ni?… saya tanya waiter, jus kedondong ada?

    • January 14, 2010 at 8:58 am

      natang ghitewww.. aiyooo

  5. January 14, 2010 at 9:02 am

    kalo watashi mkn neh..confirm selalu ke toilet

    tak pandai mkn yg masam2 or jeruk2

    • January 14, 2010 at 9:08 am

      melawaskan perut tewww.. ahaks

  6. January 14, 2010 at 9:03 am

    Salam en_me….

    Sgt sesuwaiiiii utk org yg nak kurus……minum la bergelas2. Cepat kurus, cepat mati!!!! Huhuhuhuhu…..
    ๐Ÿ˜‰

    Dahhhhh, Akak dah nak turun ke Penang. Cehhhhh, masih sempat berblogging dan tinggal komen. Tatatititutu…..

    Adios…….

    • January 14, 2010 at 9:13 am

      me nak order belut penang satewwww.. ekeke

      • January 14, 2010 at 7:43 pm

        I`m homeeeeeee…………

        Belut Penang? Errrkkkk……nak buat apa dgn belut tu? Nak makan atau nak belit diri sendiri dgn itu belut? Wakakakaka……
        ๐Ÿ˜‰

      • January 14, 2010 at 7:59 pm

        maner sater yg bagi powerr .. ahaha

  7. DrSinga
    January 14, 2010 at 9:08 am

    terus gastrik perutku …
    baru baca..
    belum minum..

    • January 14, 2010 at 9:14 am

      ahaha, tak dapek me nak nolongg doc..

  8. January 14, 2010 at 9:09 am

    saya suka jus durian belanda…๐Ÿ™‚

    • January 14, 2010 at 9:14 am

      durian belanda pon sodapp echah kanns..

  9. January 14, 2010 at 9:10 am

    1st taim dengar air jus kedondong, selalunya tau makan jeruk kedondong jer…

    colek buah kedondong pernah makan tak?

    sedappppppppp…….

    • January 14, 2010 at 9:15 am

      sodapp sokmoo..

  10. January 14, 2010 at 9:11 am

    akak 1st time minum di bulan puasa yg lepas.

    • January 14, 2010 at 9:17 am

      ngidamm larr teww.. uhuks

  11. January 14, 2010 at 9:47 am

    bijinya ada rambut ye… hu huhuhu…

    • January 14, 2010 at 9:56 am

      ammvoiii sukernyerr akak tewww..

  12. January 14, 2010 at 11:14 am

    aduhhh meleleh air liur den ni haaaa… nampak air tu cam sedap bangat,…. nak kena try ni… kat KL mana nak cari ye?

    • January 14, 2010 at 11:28 am

      kat pj: Tanjung Tualang Prawn House
      No. 26-1, Jalan PJU 5/9,
      Dataran Sunway, Kota Damansara,
      47810 Petaling Jaya, Selangor.

  13. January 14, 2010 at 12:34 pm

    Salam en_me,

    Buat rojak pun sodap…

    • January 14, 2010 at 12:39 pm

      sodap kanns..

  14. January 14, 2010 at 12:41 pm

    meleleh air lior… nasib baik tak mengidam…

    • January 14, 2010 at 12:47 pm

      tak perlu ngidamm uoolsss.. ohoho

  15. January 14, 2010 at 1:42 pm

    apa?? nama eropah dia tahitian apple? sungguh hebat…

    • January 14, 2010 at 1:43 pm

      naper maksu terkezottt teww, memang raser dia macam ‘taik itik’ bukan ‘buah epal dari tahiti’.. wakaka.. larikkks

  16. January 14, 2010 at 2:02 pm

    Buah kedondong sudah kelass gitu..mau tanam pokok kedondong byk2..

    • January 14, 2010 at 2:14 pm

      tanamm lorr..

  17. aMy
    January 14, 2010 at 2:08 pm

    halu encik me ehe
    yahh jus limau kendondong memang best.!
    masam2 manis.
    minum skali nak lagi.

    • January 14, 2010 at 2:15 pm

      masam2 manis ghitewww.. miahaha

  18. January 14, 2010 at 2:37 pm

    bila sebut lavender tu, xcited kejap. ingatkan kedai tu dah di buka kat tempat saya. boleh lah try test tengok.

    • January 14, 2010 at 2:45 pm

      ahaha.. abang sentapp tewww..

  19. January 14, 2010 at 4:23 pm

    hhhahhha.. lame tk mkan kedondong…. huhu

    • January 14, 2010 at 4:32 pm

      banyakk makanann lainn kannns.. uhuhu

  20. January 14, 2010 at 4:33 pm

    ah’ha.. maza ada jawapan utk teka teki en_me itew.. hehheeh

    jawapan ‘apa buah yang bijinya berambut?’ ialah kedondong.. hehehe

    • January 14, 2010 at 4:45 pm

      fuyoohh fandaiinyerr abg maza ittewww..

  21. MIG
    January 14, 2010 at 4:52 pm

    Hmm…memamg sedap apa lagi kalau tengah loya-loya tu..

    • January 14, 2010 at 5:11 pm

      salam mas itteww.. thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih.. ihiks

  22. January 14, 2010 at 5:02 pm

    kat area masai/tebrau/pasir gudang ada tak jual air kedondong itewww???

    • January 14, 2010 at 5:09 pm

      alang-alang AA gi jer senai airport, sepelaung jerr tewww.. ekeke

  23. January 14, 2010 at 5:05 pm

    “anak ayam nelan kedondong,
    beli kedondong di bakau condong,
    saya isteri digendong-gendong,
    malam-malam asyik menyenggol”

    • January 14, 2010 at 5:10 pm

      ammvoiii abang AA tewww.. romantiknyerr fantunn ghitewww

  24. vivavogue
    January 15, 2010 at 11:11 am

    jus kedondong dgn asam boi…..mmg the best!

    • January 15, 2010 at 11:13 am

      memang derr vogguee kanns.. ahaha

  25. January 15, 2010 at 1:33 pm

    kat bukit antarabangsa ada jus kedonding yg best giler. eh silap tu nama dia lime langkawi la. bukan kedondong tapi lime. eh x sure la plak, ntah2 ada campur kedondong sekali kot. hehe๐Ÿ™‚

    • January 15, 2010 at 3:00 pm

      bukit antarabangsa ponn dah nak runtuh bro.. ekeke

  26. January 19, 2010 at 12:45 pm

    me….
    delok banyu kuwi kok dadhi kepengen aku iki (hihihi)

    • January 19, 2010 at 1:27 pm

      ala akak dilah teww.. wes pirang bulannn.. ahaha

  27. January 30, 2010 at 9:16 pm

    restoran saya dh introduce minuman ni dah seminggu dah. saya bagi nama JUS KEDONDONG ASAM BOI. RM 3.00. tapi memang laku sungguhlah. hehe.

    • January 31, 2010 at 12:13 am

      masyukk tewww.. ehehe

  28. ABDUL HADI
    May 3, 2010 at 1:50 pm

    kasiatnya apa z tuh?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s