Home > work > me, mi-ri, mi-mi and mee-kolok

me, mi-ri, mi-mi and mee-kolok

siri bercakap dengan kartun – no. 05Β  [+ mimizuzuhaha.com ]
the ASEAN bridge, miri, sarawak (1st july 2009)

Sepatutnya me sudah terbang ke bandaraya miri tadi malam.

Tapi jurutera projek di miri suruh tangguhkan minggu depan. Sebab komputer untuk buat kerja disana belum siap tersedia.

Bila me mengadu pada ketua jabatan me, dia pula yg sibuk cerita pasal ‘mee kolok’ orang sarawak saja. Bos kata,

pagi mee kolok, petang mee kolok, malam pun mee kolok..

mee kolok nih macam kita makan nasi lemak di waktu pagi jerr.. dgn ice lemon tea

Sejujurnya kamik sik pernah makan mee kolok tok. [+ gambar dari flickr abang rasso aka Roslan Tangah ] Tapi untuk kitak yg sik dapat nengu pic sebab kenak block di pejabat, kamik sudah tampal sebelah tok. [+ mamaera ]

Siri bercakap dgn kartun [ no. 1 | no. 2 | no. 3 | no. 4 ].

Alahai.

Categories: work
  1. January 15, 2010 at 2:12 am

    1st time dengar.
    kena buat n3 psal mee kolok lah yea lepas makan nanti..

    • January 15, 2010 at 3:28 am

      me dah selalu dengar, tp x pernah try lagikk.. ihikss

  2. January 15, 2010 at 6:29 am

    Salam en_me..

    Terasa nk mencuba me kolok… bila la nk sampai ke bumi kenyalang itu…. huhuhu

    • January 15, 2010 at 6:40 am

      ekk elehh, pamerann khat kt muzium islamm bakang umah ko ponn takleh nak pegii.. ihiks

  3. January 15, 2010 at 7:09 am

    nak ugak, nak ugak..!
    nnt g sana, tapau eh..

    takkpun tgk resepi gane buatnye
    pastu nnt en_me watkan..

    he.he…πŸ˜€

    • January 15, 2010 at 7:11 am

      gedixnyerr.. ahaha

  4. January 15, 2010 at 7:27 am

    suami saya mmg suka mee kolok, saya rasa mcm maggi goreng aje… sedap la juga

    • January 15, 2010 at 7:44 am

      kat UK takleh nak buat maggie kanns.. ekeke

  5. January 15, 2010 at 7:36 am

    Mee kolok..cam ner rupenye ye..cam mee kari ke..mee goreng..nanti dah try..tempek gambo besar punya eh..

    • January 15, 2010 at 7:45 am

      kan me dah letak LINK ke flickr abang rossa itteww.. macam mee maggie jerr.. ehehe

  6. January 15, 2010 at 8:11 am

    =D kat opis..xleh buka..link tu di block..huhuhu

    • January 15, 2010 at 8:14 am

      google jerrr.. kalo xleh gak, x dapek me nk menolonggg.. ohoho

  7. January 15, 2010 at 8:46 am

    Morning…..

    Mee Kolok – Akak pernah makan. Mother in-law my eldest sis yg buatkan.
    Sedap gak laaaa……
    πŸ˜‰

    • January 15, 2010 at 8:53 am

      makannns jerr..

  8. DrSinga
    January 15, 2010 at 8:48 am

    selamat pagi en_me…
    mee kolok di waterfront ..malam-malam..
    sambil tgk perahu penambang..
    miri…tak pernah..

    • January 15, 2010 at 8:54 am

      waterfront kuching ker waterfront jalan ampang doc.. ehehe

  9. intanrh
    January 15, 2010 at 9:06 am

    salam n gud morning. sy dah 14 tahun tak mkn mee kolok..
    hv a nice weekendπŸ™‚

    • January 15, 2010 at 9:07 am

      salamm weekend akak belian teww..

  10. January 15, 2010 at 9:06 am

    kawan ni tak pandai nak rasa mi. semua rasa macam same je huuu

    • January 15, 2010 at 9:07 am

      1malaysia tewww.. ekeke

  11. January 15, 2010 at 9:19 am

    mee kolok AA blm pernah makan…mee maggie selalulah…
    p/s: sayur midin pn ok jgk

    • January 15, 2010 at 9:22 am

      samerlarr kita.. ihihi

  12. January 15, 2010 at 9:21 am

    mee kolok AA x pernah makan, tp mee maggie selalulah…
    p/s: sayur midin pn sodap jgk

    • January 15, 2010 at 9:25 am

      ahaha.. double shot

  13. January 15, 2010 at 9:24 am

    wah udah pandei kitak kelakar sarawak.

    Kamek pun udah lamak sik makan mee kolok tok. Tapi kamek lagi sukak makan mee sapi – nyaman gilak hehehe

    • January 15, 2010 at 9:26 am

      nuann nemu jakuk iban, auu?.. ikiki

  14. January 15, 2010 at 9:32 am

    owhhh ni en.me.
    tq drop by my blog last time

    • January 15, 2010 at 9:39 am

      thanks to uu.. uhuhu

  15. January 15, 2010 at 9:47 am

    Salam…
    Nampak sedap la mee kolok tu…
    Agak2 kat ipoh ni ada ke???

    • January 15, 2010 at 9:50 am

      gi jer kat warung mee banjir udang makteh kuala sepetang tewww.. ahaks

  16. January 15, 2010 at 9:51 am

    en_me…., mee kolok tu nyaman…
    teringat masa ke kuching, makan di waterfront, menikmati mee kolok sambil menikmati panorama yg indah gitewwwww….

    • January 15, 2010 at 9:55 am

      ammvoiii akak yatie teww.. bersantaii dengan saper ghitewww.. ihiks

  17. January 15, 2010 at 9:53 am

    Wah posing mautt lagik…

    • January 15, 2010 at 9:56 am

      maner ader mautt.. kowserr uu.. ikiki

  18. January 15, 2010 at 10:04 am

    mee kolok? arini baru dengar nama tu

    • January 15, 2010 at 10:08 am

      akak tak pernah gi sarawak kannns.. uhuhu

  19. January 15, 2010 at 10:39 am

    heee en_me…baru je citer2 ttg cuti2 swak..mee kolok sedappp…cam mee megi pastu curah sup..

    • January 15, 2010 at 10:43 am

      yg penting halal kanns.. ehehe

  20. January 15, 2010 at 11:47 am

    en me sengal hahaha tegelak aku baca. suka betul buat aksi tepi jalan camtu kan..hihi

    • January 15, 2010 at 11:50 am

      nanti ko tampal dlm blog ko kehh.. .. ekeke

  21. January 15, 2010 at 12:16 pm

    lama juga x melayan mee kolok … last makan mee kolok time pegi samarahan duluπŸ˜‰

    • January 15, 2010 at 12:21 pm

      me tak pernah raserr ponn.. ohoho

  22. January 15, 2010 at 1:01 pm

    Tak pernah rasa mee kolok ni walaupun pernah dengar namanya.

    Saya ingin nak rasa mee chalong di Beserah.

    • January 15, 2010 at 1:04 pm

      samerlarr kiterr kak tewww..

  23. January 15, 2010 at 1:07 pm

    kat semenanjung takde ke mee kolok nie…

    mana tau ada orang sarawak yg bawak mee kolok naik belon ke semenanjung…

    • January 15, 2010 at 1:09 pm

      aderkah org sarawak yg bacer blog me yg inih.. ihiks

  24. January 15, 2010 at 1:14 pm

    betul bro.. nie first time dengor pasl mee nie

    • January 15, 2010 at 1:17 pm

      ala mcm maggie mee jerr..

  25. January 15, 2010 at 1:32 pm

    masa mula2 makan mee kolok kat melawati dulu tercampur semua bahan2 sekaligus. haha sekali masin giler jadinya. terus x lalu makan. belajar drpd kesilapan lepas tuh. hahaπŸ™‚

    • January 15, 2010 at 2:51 pm

      melawati ponn me tak sampi lagikkk.. senang citer, melawati = me blom lawati lagikk.. ihiks

  26. January 15, 2010 at 1:32 pm

    akak tak pernah tengok dan makan pun..tpi yang menarik n3 ni..tajok diatas tu…berapa banyak mi daaaa…

    • January 15, 2010 at 2:51 pm

      baper banyakk.. ahaks

  27. January 15, 2010 at 2:16 pm

    mee kolok?
    wah…kena coba.

    • January 15, 2010 at 2:52 pm

      belasahh jerr.. ohoho

  28. zue
    January 15, 2010 at 2:18 pm

    mee kolok ni…alah mcm mkn mee segera atau pun mcm bakso pun ya sbb pakai air rebusan daging.

    • January 15, 2010 at 2:52 pm

      bakso me tak pernah uoolsss.. kowserr uu

  29. January 15, 2010 at 3:09 pm

    Mee kolok memang sedap (kalau pandai masaklah). Saya jarang miss makan mee kolok kalau pergi Sarawak. Satu lagi laksa Sarawak selain kek lapis juga tak kalah hebatnya. Orang Sarawak tak usah cakaplah !

    • January 15, 2010 at 3:17 pm

      orang sarawak – vah vah vah..

  30. January 15, 2010 at 3:19 pm

    amboi en_me tok macam perli aku saja bila engkau cakap block block ni, aku pun terasa tok. tapi aku indak kisah sebab aku sudah makan itu mee kolok pada suatu masa yang lampauπŸ˜‰

    • January 15, 2010 at 3:20 pm

      vah vah vah mak su tewww..

  31. January 15, 2010 at 5:11 pm

    diorang kata sedap beno mee kolok… entoh le tak kena dengan deria rasa aku gamaknya

    • January 15, 2010 at 6:06 pm

      meggi mee lagik sodapp kann mak..

  32. January 15, 2010 at 9:06 pm

    tak brape minat sgt makan mee kolok, maybe just not my taste kot?

    • January 15, 2010 at 9:56 pm

      citarasa bbeza kaansss..

  33. January 15, 2010 at 9:59 pm

    salam me…

    apa khabar…moga me sihat dan berbahagia…

    • January 15, 2010 at 10:03 pm

      salam abg lawyer teww.. me oke jerr

  34. January 15, 2010 at 10:03 pm

    Salam..
    Mee kolok tu macam mee sup ke rasanya? Tak pernah cuba…

    • January 15, 2010 at 10:07 pm

      mee maggie yg direndam dlm supp.. volleee

  35. January 16, 2010 at 12:52 am

    wah! mesti istimewa mee kolok ini kan?

    adakah ia sama mcm mee udang di Kuala Sepetang?
    adakah ia serupa mcm mee bandung?
    adakah ia mee siam?

    kita nantikan testimony dari en_me…
    heheheh

    • January 16, 2010 at 7:18 am

      sebijik samer macam mee maggie yg dicelup dalam sup dagingg jerr.. ehehe, vollee ghiteww

  36. January 16, 2010 at 6:37 am

    salam..terima kasih singgah umah.mee kolok? xpenah dengar apatah lg makan.sedap ehh?

    • January 16, 2010 at 7:49 am

      kalo tak sodap, orang tak makannns.. ehehe, salamm jugerr akak izza tewww

  37. January 16, 2010 at 9:19 pm

    laksa sarawak best

    • January 16, 2010 at 9:58 pm

      orang sarawak ponn best.. ghitewww

  38. January 16, 2010 at 10:26 pm

    Assalamualaikum wbtπŸ™‚

    thanx coz sudi singgah my fpπŸ˜€
    oho… mee kolok? ini adalah prkara baru bagiku. kena gi miri la kalo cmni….huhu

    • January 17, 2010 at 7:13 am

      wasalam cik tut tewww.. ehehe, gi miri lorrr..

  39. Tie
    January 17, 2010 at 8:26 am

    Rasa macam mana, ek mee kolok tu ?

    Macam mee sup ke ? Suami Tie tak berapa gemar (dia pernah makan di sana).. Tapi, Tie teringin nak rasa laa…

    • January 17, 2010 at 8:46 am

      orang kata mcm mee maggiee lorrr.. ehehe

  40. January 17, 2010 at 4:26 pm

    Bapak pun suke mee kolok.. tapi dah x makan, kat Ipoh ni cam xde jer..heheh

    • January 17, 2010 at 6:00 pm

      bapak! soh je emak buatt.. ehehe

  41. January 17, 2010 at 4:55 pm

    en_me.. mee kolok nih kat giant shah alam yg dkt stadium pon ada jual..
    sedap mee kolok nih tapi satu je yg tak suka sbb mee kolok nih letak organ2 lembu.. paru…perut dll..ishh..x suke..

    • January 17, 2010 at 6:04 pm

      perut usus tewww.. kowserr makk

  42. January 17, 2010 at 11:20 pm

    nnt lps en me mkn citer la rs dia mcm mana
    mesti best!!

    • January 18, 2010 at 6:36 am

      kalo tak best camane? ehehe

  43. January 18, 2010 at 3:08 am

    Belom pernah try mee kolok. nama pon baru pestaim dengar hehehe

    • January 18, 2010 at 6:37 am

      nak terai resepi takk ..

  44. January 18, 2010 at 8:40 am

    2 kali g kuching tp x berkesempatan lg nk mkn mee kolok. hmmmmmmm~

    • January 18, 2010 at 8:45 am

      bz kannns dating.. ehehe

  45. January 18, 2010 at 9:31 am

    ::: askm & selamat pagi en.me iteww.. [hehe] […]
    ::: terkezut gak bila mula2 bukak blog, ada komen drpd en.me.. wah wah en.me,
    ::: cantik sungguh gambar di entry kali ni, pandailah en.me buat gambar iteww
    ::: berkata2 bertukar2 pula.. guna apa ye? atau safe dlm format .gif? jauh betul
    ::: en.me berjalan2, mesti atas tuntutan pekerjaan en.me kot, beruntung en.me..
    ::: sambil berkerja sambil melancong, best! selamat tahun baru 2010 en.me..
    ~ selamat bekerja di mana jua en.me berada kini..πŸ˜‰πŸ˜€πŸ™‚

    • January 18, 2010 at 9:42 am

      me pakey photoshop cs3 jerrr.. volleee kanns

  46. January 18, 2010 at 10:08 am

    re : album maximus tu ada di pasaran … boleh je nak cariπŸ˜‰

    • January 18, 2010 at 10:12 am

      oke bro.. thanx

  47. January 18, 2010 at 11:33 am

    en_me,
    first time sampai sini, walaupun dah banyak kali nampak nama en_me kat blog IbuSinga.. memang fofuler lah nampaknya en_me ni..πŸ™‚

    dulu ada satu gerai jual mee kolok kat tepi sg sarawak kat petra jaya.. pernah rasa yang kat situ saja.. 1990, darjah 6, upsr kat sana.

    • January 18, 2010 at 11:40 am

      salamm cek hanifadil tewww.. me think this is your 3rd time commenting here.. ehehe

      1st – kat sini
      2nd – kat sini

  48. January 18, 2010 at 1:29 pm

    salam,
    apakhabar… lama dah kay x singgah sinih!
    (^_^)

    • January 18, 2010 at 1:45 pm

      salamm akak kay ittewww.. uhuhu, sodeyynyerr

  49. January 18, 2010 at 1:40 pm

    en_e boleh lah ke Bukittinggi makan mie pecel dengan mie pangsit :

    • January 18, 2010 at 1:46 pm

      mesti enakk kanns bundo ittewww..

  50. January 18, 2010 at 3:49 pm

    tak pernah try lagi kesedapan mee kolok nie. berapa bintang agaknya sedap itu..kalau kata cam makan nasik lemak harus bagi berbintang2kan.

    • January 18, 2010 at 3:52 pm

      nantilar me teraii uooolsss..

  51. January 18, 2010 at 4:47 pm

    budak tew saper?

    anak ke?

    errrrrrrrrrrrr

    • January 18, 2010 at 4:48 pm

      ahaha.. budakk katerrnyerr..

  52. January 18, 2010 at 5:06 pm

    wah terasa mahu jamah sama makanan itu.

    • January 18, 2010 at 5:08 pm

      jamah jerr.. ehehe

  53. Mokcik Azwa
    January 18, 2010 at 5:08 pm

    mee kolok…mee kolok…mee kolok…

    ish camner kerr ropenyerr mee kolok tu ek…ooo macam maggie mee sajork..tapi rasanya pasti lebih nyaman dari megi kutss…

    • January 18, 2010 at 5:22 pm

      mungkin tidakk kotts.. hmmm

  54. January 18, 2010 at 7:16 pm

    tak sabar nak rasa mee kolok bulan februari nanti!!

    • January 18, 2010 at 7:24 pm

      ahaha.. lagikk dua minggu jerr..

  55. January 18, 2010 at 7:58 pm

    Banyak betul dialog kat gambar tu =)

    • January 18, 2010 at 8:01 pm

      harap harap tak serabut.. uhuhu

  56. January 18, 2010 at 8:48 pm

    mentang2 le nama die me..cite psl mee jek ek..? cam bes jek nama mee kolok tu.. sy ade gak kawan org Sarawak, tp xsempat nk suruh die masakkan mee kolok tu sbb die dh balik Sarawak.. sob2..😦 agak2 klu sy cipta resepi mee pastu bg nama mee Golok, ok x..? haha.. :p

    • January 18, 2010 at 8:57 pm

      naper tak buat karipap golok.. ghitewww.. ehehe

      ticher, thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  57. January 18, 2010 at 10:28 pm

    Salam en_mee, mee kolok, teringin nk rasa lepas ramai kwn kata – ‘cubalah’, nk cuba apa, naik kapal terbg pun anem tak pernah;p

    post boleh?;p

    • January 19, 2010 at 3:02 am

      bak lima poh hinggiit.. uhuhu

  58. January 18, 2010 at 10:31 pm

    Sardin di tangan kananmu, maggie di tangan kirimu……itule lagu pengakap yang popular masa saya remaja dulu. Baru nilah pulak dengar MI KOLOK? Betapa banyak sangat lagi yang saya tak tau En Me.

    • January 19, 2010 at 3:03 am

      bukan budaya kiterr tewww abang msomm.. kanns

  59. January 19, 2010 at 1:31 am

    macam sedap je mee kolok niπŸ˜€

    • January 19, 2010 at 3:06 am

      maggie mee lagik sodapp noo.. ihiks

  60. January 19, 2010 at 8:20 am

    mee kolok tak pernah mkn tp mee sarawak kat epot kucing tu mmg sadapp!πŸ™‚

    bila nak belanja combi?? :p

    • January 19, 2010 at 8:26 am

      mai larr.. ahahaks

  61. January 19, 2010 at 8:43 am

    incek me.. udah pergi miri ke?
    sedap ke mee kolok itu?
    pos satu kat sini..

    hehehe.. (^__^)

    • January 19, 2010 at 8:50 am

      ammvoiii.. bak alamat ko.. ohoho

  62. fzi
    January 19, 2010 at 11:13 am

    Salam en me…
    ..Mee kolok?? akak lom penah dengar, lom penah rasa lagi…πŸ™‚
    sure sedap tu, en me dok promote nih… hehe

    • January 19, 2010 at 11:22 am

      me citerr jerr.. vollee kaanns

  63. January 19, 2010 at 11:56 am

    saya dah update … anda biler lagi?πŸ˜‰

    • January 19, 2010 at 12:07 pm

      ahaha.. tungguuuu

  64. January 19, 2010 at 4:26 pm

    Kat sebelah sini memang Mee Kolok yang famous. Ada yang sedap, ada yang tak. Tengoklah sape yang masak. Dah pernah cuba buat tapi tak berapa menjadi…

    en_me, saya tabik ler kat en_me… entry hanya beberapa ayat tapi boleh tersampai apa yang nak disampaikan… alaaahai!

    • January 19, 2010 at 4:31 pm

      vah vah vahh.. welkamm orang brunei nih.. ihihks

      thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  65. January 20, 2010 at 12:48 am

    Kenak belum coba? Mesti coba makan mi kolok.. and laksa Sarawak. hehe.

    • January 20, 2010 at 3:35 am

      nak cobalar nih..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s