Home > myself > ~ Kenapa Saya Berkacamata? ~ The Tag

~ Kenapa Saya Berkacamata? ~ The Tag

my last glasses
masjid jamek kuala lumpur (20th january 2009 – exactly one year today)

Entri tag dari cek [+ ahafiz-izzakak ninihanzdayahsiti sifir ] yg sudah lama me simpan. Me bukan kena tag. Tetapi tertarik sebenarnya dengan entri tag yg ini kerana berkenaan kaca mata yg sudah lama tidak me pakai. Selepas menjalani pembedahan laser, ataupun ‘lasik’ pada tahun lepas.

Soalan yang perlu dijawab adalah :

1. Sejak bila anda mula berkaca mata ?
me: masa mula-mula bekerja, dua poh tahun yg lampau

2. Bagaimana anda tahu yang anda memerlukan kacamata ketika itu?
me: sebelum berangkat untuk latihan bekerja ke jepun, ada pemeriksaan kesihatan, bila misi klinik (singapura) itu periksa, yg peliknya cuma sebiji mata sebelah kanan me saja yg kabur

3. Berapa ‘power’ pada permulaan anda berkaca mata (anggaran)?
me: manalah me ingat, mungkin 140

4. Jenis/bentuk kaca mata anda yang pertama?
me: besar gedabak seperti gambar retro dikanan (circa 1990)

5. Jenis/bentuk kaca mata anda yang terkini?
me: kini tiada lagi, tapi yg terakhir tahun lepas, petak kecil (seperti gambar diatas)

6. Berapa power terkini anda (anggaran)?
me: kini tiada power, tapi yg terakhir tahun lepas, sebelum pembedahan lasik mata, kurang lebih 350

7. Berapa banyak koleksi kaca mata yang anda ada dari dulu hingga kini (anggaran)?
me: adalah dalam enam belas (me tembak saja), tapi yg kelakarnya kesemua kaca mata tebal sebelah saja sebab mata kiri me normal spt biasa

8. Jika anda ada sentiment tidak suka berkaca mata, sila nyatakan sebab musababnya.
me: memakai kaca mata seperti memakai jam tangan, ianya suatu keperluan, dan tiada siapa yg suka berkaca mata, tapi me pun tidak suka berkanta lekap (contact lens) juga

9. Yang mana anda lebih gemar. Kaca mata atau contact lens? Kenapa ?
me: kaca mata, me fobia dgn kanta lekap yg leceh untuk memakai, dan menjaganya

10. Optometrist pilihan anda?
me: tiada yg tertentu, tapi selesa dgn kedai cermin mata di pertama kompleks dan focus point, holiday plaza jb

11. Pasangan anda berkaca mata ?
me: sekarang tidak lagi, sama seperti me selepas dilasik

12. Apa pandangan anda pada pembedahan lasik yg akan menggantikan kaca mata atau kanta lekap anda? (Soalan ini me tambah)
me: me’lasik’ adalah satu kaedah pembedahan mata yg baru, me telahpun menjalaninya yg mengambil masa 40 saat saja, pada sebiji mata sebelah kanan

13. Adakah anda berani menjalani pembedahan lasik di masa akan datang? Jika tidak, mengapa?  A. Kos yg mahal; B. Tidak berani menjalani pembedahan; C. Selesa dgn memakai kaca mata sekarang; D. Kesemuanya diatas. (Soalan ini juga me tambah)
me: me sudah menjalaninya, anda bila lagi?

Tujuan tag ini adalah untuk saya menilai apakah layman’s term yang biasa digunakan dan menilai kefahaman orang ramai tentang kepentingan memakai spek jika anda benar2 rabun. Juga me tambah tentang pengetahuan anda mengenai pembedahan lasik.

tadaaaaaaa… dah siap dah tag ni, tapi me tak hendak tag orang lain. Bukan hidup me hendak susah lagi menyusahkan orang lain. Voleee kannss?

Categories: myself
  1. January 20, 2010 at 9:43 am

    takut nak buat pembedahan lasik, takut tak menjadi (negative thinking)..nanti jadi Kassim Selamat pulok..hehe..power pun dah 600 tapi maintain, guna Permata Hijrah..

    Gambar zaman muda yang rugged, rambut pjg mencecah bahu..

    • January 20, 2010 at 1:19 pm

      ahaha.. kassim selamatt tewww

  2. January 20, 2010 at 10:05 am

    Lelaki pakai cermin mata nampak cool and romantik !

    • January 20, 2010 at 1:19 pm

      nampk maniss takkks.. ikiki

  3. DrSinga
    January 20, 2010 at 10:11 am

    siapakah jejaka hensem berkaca mata ituu????🙂

    • January 20, 2010 at 1:20 pm

      aiyooo doc, lagikk mauu tanyerr ..

  4. January 20, 2010 at 10:52 am

    Salam en_me,

    Saya lebih suka tak berkacamata dr berkacamata…

    • January 20, 2010 at 1:20 pm

      ada orang yg sukerr berkacamata kerr.. veryy derr

  5. January 20, 2010 at 11:29 am

    Salam En. Me…
    Saya juga berkacamata…tp hakikatnye saya x suka berkacamata…
    Mcmana tu???

    • January 20, 2010 at 1:21 pm

      buat lasikk jerr.. ader bra?

  6. Masy
    January 20, 2010 at 12:05 pm

    saye tak pakai spek melainkan spek itam bergaya hehe

    • January 20, 2010 at 1:21 pm

      ko nk gi manerr tewww..

  7. January 20, 2010 at 12:50 pm

    sebab saya rabun

    • January 20, 2010 at 1:22 pm

      kaanss..

  8. Seri
    January 20, 2010 at 1:19 pm

    Berkaca mata membuat anda nampak bijak.. terngiang-ngiang sampai sekarang jawapan dari siapa ntah…. Tapi teman berkaca mata sebab masa kecik2 suka sangat tgk matahari kaler oren cantik sangat….. dan tak sampai hati nak pakai lense takut biji mata terluka🙂

    • January 20, 2010 at 1:22 pm

      ‘ulat buku’ teww.. uhuhu

  9. January 20, 2010 at 3:30 pm

    sebut pasal mata kans, dah la me tak makan mata kuceng……

    kesian kuceng2 yg pernah jadik mangsa me…. buta sia-sia jer……

    jangan mare, me cuma melawak jer…. ehehe….

    pesanan dr saya,

    kesihatan mata kita kena jaga…. kalau dah rabun susah jawabnya….

    makan carrot banyak2 ya… jgn risau, takdenya kita bertukar jadi sang arnab nanti….

    • January 20, 2010 at 4:25 pm

      ghitewww..

  10. dakchomey
    January 20, 2010 at 3:35 pm

    fara pun check mata last week..kanan 200 kiri 200..tp fara x nk pki spek..

    • January 20, 2010 at 4:28 pm

      leh baca x? uhuhu..

  11. January 20, 2010 at 4:52 pm

    Mase kecik2 dulu..nazz rase kalo pakai cermin mate nampak smart sgt..bergaya gitu..tp bila sendiri dah rabun n kena pakai cermin mata..lebih kurang dah 7 tahun..rasa cam xbest je..sebab bila nak gaya kan tudung ala2 Yuna tu..tak cantik woo pakai cermin mata…:(..nak try contact lens leceh la..bape ek kos lasik tuu..

    • January 20, 2010 at 5:07 pm

      rege lasik tew bgantung pd kornea mata kiter noo.. operation sebiji mata berega RM2000++.. ader bra?

  12. January 20, 2010 at 5:40 pm

    ckLah pakai spek…lepas tengok gerhana matahari…..

    Darjah 5 dulu…

    • January 20, 2010 at 8:28 pm

      mesti jeliterr kanns

  13. zue
    January 20, 2010 at 5:41 pm

    suka ngan gambo retro 1990 iteww.

    sejak2 dah masuk MIDI ni trpaksa le pkai kacamata..utk membaca aje.

    • January 20, 2010 at 10:06 pm

      precious retro kanns..

  14. January 20, 2010 at 5:44 pm

    dulu selalu terfikir org yg pakai spek ni mesti org yg pandai..

    • January 20, 2010 at 10:07 pm

      fandaaii katernyerrr..

  15. ain
    January 20, 2010 at 5:48 pm

    hubby akak pun dh start pakai cermin mata. tp malasss nak pakaiiii!!! simpan dlm beg aje. geram!!!

    • January 20, 2010 at 10:21 pm

      x dapek me nk mnolong abg mae tewww..

  16. January 20, 2010 at 5:57 pm

    waatshi pun penah sekejap je pkai spec
    mata teitab dapat power
    ahahaha

    • January 20, 2010 at 10:24 pm

      superrman tewww..

  17. January 20, 2010 at 6:00 pm

    Saya pun takut nak guna contact lense.. lebaih baik pakai cermin mata.. tapi skang tengah berusaha nak guna produk untuk mata ni.. harap2 ia membantu sy untuk tidak berkaca mata lagi.. insya-Allah..(^__^)

    • January 20, 2010 at 10:25 pm

      produk aper teww.. citerrlarr

  18. January 20, 2010 at 6:15 pm

    saya suka speckie guy…ihiks..nampak berkarisma..

    sendiri pakai contact lense je.

    • January 20, 2010 at 10:36 pm

      x lecehh ke pakey contact lens tewww..

  19. January 20, 2010 at 7:05 pm

    lelaki yg pakai spec nampak bergaya dan berkarisma, sebab itulah ramai lelaki2 yg dah berumur spt en_me ramai wanita muda yg minat , kanzzz…

    • January 20, 2010 at 10:38 pm

      maner aderr.. iyolarr tewww

  20. January 20, 2010 at 8:02 pm

    en_me suka berkaca mata gelap tak? kaler apa jadi pilihan eh..?

    • January 20, 2010 at 8:15 pm

      spek kaler itam jerr..

  21. January 20, 2010 at 9:38 pm

    masa dulu nong and hubby dua2 pakai spec. Seronok kalau bukak spec, tak nampak, kena raba2

    • January 20, 2010 at 10:40 pm

      ammvoiii raba makk tewww.. sonoknyerrr

  22. January 20, 2010 at 9:49 pm

    mata akak rabun kanan sbb masa kecik2 dulu pernah kena lastik bukan dilasik. huhuhu

    • January 20, 2010 at 10:35 pm

      lastikk sendirikk kerr.. ihiks

  23. January 20, 2010 at 11:30 pm

    akibat hari2 ngadap komputer sejak lebih 15 tahun dulu, akibatnyer kena pakai cermin mata skrg…salah siapa???

    • January 21, 2010 at 3:40 am

      masyukk tewww..

  24. January 20, 2010 at 11:41 pm

    Aku dah mula pakai, baca tak nampak,tp selalu gantung aje sbb jarak dekat.. 100 aje,bini dah lama pakai…ada modal nak buat lasik…

    • January 21, 2010 at 3:42 am

      buat lorr.. ehehe

  25. January 21, 2010 at 12:30 am

    ah ha! Satu kebetulan atau suratan…

    Petang tadi baru sahaja maza sambar satu sun glass hehehehe
    mau berkaca hitam utk menyantuni mata gitew..

    hehehh

    • January 21, 2010 at 3:43 am

      nk mrempitt maner tewww..

      • January 21, 2010 at 10:56 am

        akhir-akhir ini matahari mencucuk2 biji mata maza..

        tak tahan dengan silauan itew.. dan acapkali juga rasa mengantuk pabila menaiki kenderaan..

        dgn adanya solusi itew, dapatlah maza memandu dengan cermat dan bertambahlah macho katanya..

        hehehhehehe

  26. January 21, 2010 at 8:56 am

    Lengkap…..soalan tag macam soalan untuk buat analisa dan statistik

    • January 21, 2010 at 8:58 am

      sekadar nota bro.. ahaha

  27. January 21, 2010 at 9:11 am

    Tak berani nak cuba melain terpaksa. Guna spek jerlah.

    • January 21, 2010 at 9:47 am

      akak takut kena korek mata larr tewww.. ahaha

  28. January 21, 2010 at 10:30 am

    retro gitew….

    teman entah g mane speknye.. dah lame xpakai….

    • January 21, 2010 at 11:39 am

      beli jer yg baghuu.. uhuhu

  29. January 21, 2010 at 10:49 am

    Lepas accident dan kena hentakan di kepala..dgn kuasa Allah saya tak rabun jauh lagi..tak payah pakai kacamata pun..cuma dr kata saya akan rabun dekat lebih cepat dari org lain hu hu..mata saya sekarang sentiasa perlukan sunglasses di tengah panas..tapi takpe..nampak macam makcik yg bergayalah pulak..

    • January 21, 2010 at 11:40 am

      makcik yg voguee.. ghitewww

  30. January 21, 2010 at 12:38 pm

    ingatkan sakit mata sbb berkaca mata wakakakkaka

    • January 21, 2010 at 12:42 pm

      guano tewww.. ohoho

  31. January 21, 2010 at 1:56 pm

    miss nuyui pun wat lasik jgk en_me.. tp 2 thn lepas lah.. ekekeke.. best kan dah x pakai spek.. free jer mata.. hohoho… tp best la plk tgk gamba pakai spek retro tuh! ekekeke

    • January 21, 2010 at 2:02 pm

      *macam dunya ana yg punyahhh.. alala

  32. January 21, 2010 at 5:13 pm

    alhamdulillah chekgu tak pakai spek..hihi..

    • January 21, 2010 at 5:30 pm

      mesti chekgu hencemm kannns.. ammvoiii

  33. January 21, 2010 at 5:15 pm

    tapi kadang2 teringin nak pakai spek hitam dgn gembira la…

    • January 21, 2010 at 5:31 pm

      taww takperr.. alala

  34. Tie
    January 21, 2010 at 5:23 pm

    Panjangnya tag. Rajin lak en_me ni buat, ekk!

    • January 21, 2010 at 5:31 pm

      sebab teww me taknak TAG korang.. volleee kannns..

  35. cpj
    January 21, 2010 at 5:52 pm

    boleh buat soalan penilaian satu…lasik gitewww…

    • January 21, 2010 at 6:03 pm

      ghitewww lorrr..

  36. January 21, 2010 at 9:23 pm

    salam en_me,

    kak nab pakai spec sbb rabun dekat!! org lama lah kata kann…

    • January 22, 2010 at 8:04 am

      salam jugerr kak nab orang lama tewww..

  37. January 22, 2010 at 4:12 pm

    aduh, penat je anta komen semalam.. rupanya tak tersave kat sini.. geram betul kat celcom bb tu..

    nway, saya ni pun sepatutnya kena pakai spek gak.. rasanya setakat ni dah 4 spek saya buat.. tapi semuanya saya tak pakai.. sebab tak suka.. pastu kesemua spek tu dah habis hancus dikerjakan anak saya.. huhuhu

    • January 22, 2010 at 7:02 pm

      tak dapek me nk mnolongg.. ohoho

  38. January 28, 2010 at 10:39 am

    salam..da lama xsinggah ke blog en.me..
    sht?acik dulu sewaktu belajar di sekolah menengah juga berkaca mata..tp kini tidak lagi..hanya yg tinggal Ray Ban untuk bersantai..hehehe..ske gaya en.me sewaktu era berambut panjang & berkacamata besar..hehehe

    • February 4, 2010 at 8:36 am

      ray ban kaler ijo kannns.. ehehe

  39. vivavogue
    February 3, 2010 at 11:47 pm

    minat sungguh kat lasik tuh….tp mahal lg skarang nih…mungkin x turun rega satu hari nanti? ngeee…..

    • February 4, 2010 at 8:35 am

      kan akak baru balik dari ceylon tewww.. dapat elaunns n mesti jutawan ghiteww.. ikiki

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s