Home > Flora > en_me siapa dia sebenarnya

en_me siapa dia sebenarnya

"white flower"

blossom white turnera (Turnera trioniflora) at Petronas Petrol Station (Kota Tinggi heading Mersing)

Ada sesiapa tahu nama bunga putih diatas? Walaupun tidak berwarna warni, tapi keputihan warna itulah yang menarik hati.

Dan semalam, masa me mengemaskini blog yang sudah lama bersawang ini. Tetiba ada seseorang sedang mengesan jejak dalam butang pencarian encik google dengan menaip,

en_me siapa dia sebenarnya ?

Sungguh misterikah daku? Aiyooo. Me berharap beliau sudah mendapat apa yang dicari2 selama ini.

Pascanota: Bunga tunera  putih diatas dipanggil The White Turnera (Turnera trioniflora) dari spesies Turneraceae. Pokok renek ini berasal dari Brazil. Daunnya bujur tirus, bergerigi ditepinya, tersusun berselang. Bunganya berukuran 6cm diameter, berlobus (bercuping) lima, berwarna putih susu dan dimulutnya terdapat warna perang kehitaman dan kekuningan. Bunga ini kembang pd waktu pagi dan layu pd waktu tengahari. Buahnya berbentuk kapsul berpangsa dan mengandungi biji2 yg halus. [+ buku Bunga-Bungaan Malaysia oleh Ismail Saidin] Terimakasih pada wanita biasa saja itu. Nasib baik bukan bunga Thunbergia Laurifolia yg itu. Dan jangan keliru dengan bunga Tunera kuning (Turnera ulmifolia).

Alahai.

Categories: Flora
  1. daisuki89
    May 27, 2010 at 12:46 am

    laa..en_me berblog kat sni plak..blog lama camne..lama gila dah tak update kn..g mane?hehehe..

    btw, en_me gune lens slr ape ek?

    • May 27, 2010 at 2:31 am

      lens 17 – 85mm jerr..

      salam n timekase singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg ini.. uhuhu

  2. daisuki89
    May 27, 2010 at 12:47 am

    nurhidayah.blogspot.com..lpe nk tulis tadi..profile tu profile wordpress

  3. May 27, 2010 at 12:47 am

    aisey salah lg..

    • May 27, 2010 at 2:32 am

      salah xper, jangan sentap .. ekeke

  4. May 27, 2010 at 9:06 am

    tq singgah umah akak….selamat berkenalan…salam ziarah dipagi hari

    • May 27, 2010 at 9:24 am

      salam jugerr mama itteww..

  5. May 27, 2010 at 10:31 am

    Bukan saya tewww. Saya ada org yg bagi tahu hehehe

    • May 27, 2010 at 10:48 am

      kalo dah tau diam2 jewwww.. vollee kaans

  6. May 27, 2010 at 1:28 pm

    wow! popularnya en me, biarpun lama tak apdet blog

    • May 27, 2010 at 1:31 pm

      maner ader.. ammvoiii maksu tewww

  7. May 27, 2010 at 3:13 pm

    aikk… blog baru ekhh en_me?? siapa ada org google ekh? secret admirer tuh. ahakss…

    btw, kita kerja kat sebelah us embassy. hari jumaat selalu beli cendul depan tabung haji tuh.😛

    • May 27, 2010 at 3:18 pm

      seblom ker selepas semayang jumaat.. ekeke

  8. Az
    May 27, 2010 at 3:26 pm

    ooh , gtu yek ? keke sis ;p

    • May 27, 2010 at 3:33 pm

      ghiteww lorrr..

  9. Az
    May 27, 2010 at 5:08 pm

    org kelantan ke neh ?

    • May 27, 2010 at 5:10 pm

      kowserr uu.. uhuhu

    • May 29, 2010 at 8:28 am

      en_me org Johor lorr..sekampung ngan aku…

      • May 29, 2010 at 8:31 am

        me memang orang johor.. ehehe

  10. May 29, 2010 at 8:30 am

    selalu ke Kota Tinggi…apa projek kat sana??? jgn lupa pekana gulai telur belangkas..syiok…

    • May 29, 2010 at 8:31 am

      jalan jalann jerr.. volleee

  11. May 31, 2010 at 6:05 pm

    amvoii en_me…(eh ter slang org lain fulaks…hihi sori)…i nak bagitau nama bunga di atas Turnera ulmifolia. cantik kan?😉

    • May 31, 2010 at 6:10 pm

      vah vah vah fandainyerr.. ehehe

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s