Home > Gadget > A++ all related to IT (except your heart)

A++ all related to IT (except your heart)

nenek at the counter

Caring for an aging parent, elderly spouse, domestic partner or close friend presents difficult challenges (Lembaga Urusan Tabung Haji, Jln Tun Razak)

Cerita pagi semalam (jumaat).

Pagi-pagi sudah bengang sebab masalah tak boleh kemaskini timesheet di tempat kerja.  Dalam negeri dan antarabangsa sama saja.

Pagi-pagi juga sudah dikejutkan dengan laman blog wordpress yg kaput. 110 minit juga menunggu.

Lepas itu, berkejar-kejaran ke kaunter BSN ampang park. Atas urusan seri paduka baginda. Tapi semua kaunter tak berfungsi sebab offline katanya.

Masa berlari-lari balik ke ofis, sempat juga tolong nenek yg sebaya bonda me (yg sedang uzur di kampung). Jumpa nenek kat bawah pokok di tengah panas terik. Nenek tegur. Nenek nak minta tolong arah ke tabung haji. Padahal bangunan tabung haji di depan saja. Nak kuar duit katanya. Me hantar sampai kat kaunter. Me suruh nenek duduk dulu. Me isikan borang pengeluaran wang. Ambilkan nombor giliran. Sambil dengar nenek suara halus tapi jelas, membebel dari mula-mula jumpa tadi, ‘nek dah takde anak saudara.. sumer orang taknak tolong nek.. sumer orang tunjuk je arah.. sumer orang soh nek jalan sendiri.. ‘  Me tengok baki wang dalam buku akaun tabung haji nenek. Taklah banyak mana. Me tanya nenek nak kuarkan berapa hinggit. ‘Sumer..’ katanya. Me tak sampai hati. Me jumpa pegawai kat kaunter pertanyaan. Me serahkan nenek kat pegawai itu. Sebak rasanya.

Alahai.

Categories: Gadget
  1. June 12, 2010 at 12:17 am

    hi en.me..

    benarkan kejadian nenek tu?
    rasanye spt sy pernah alami…tapi situasi berbeza sedikit…..puas recall apa kejadian itu…maybe mimpi kot…

    • June 12, 2010 at 6:57 am

      ‘bersamamu’ .. kejadian sebenar uoolss.. hi mama asha ittewww

  2. June 12, 2010 at 2:17 am

    waduhhh.. sesak nafas juga kanzzz

    • June 12, 2010 at 7:02 am

      memang leteh sehhh.. berlari lari ghitewww.. uhuhu

  3. June 12, 2010 at 2:41 pm

    salam, aduhh terharu sangat2, semoga ia tabah harungi hidup ini

    • June 12, 2010 at 9:19 pm

      sodeyy kanns..

  4. June 12, 2010 at 4:04 pm

    […]
    Salam lama betul tak ziarah cozz ade buzzy sikit lah maaf ye lambat sampai blog kamu ye…

    uhhhh yang tua harus dihormati…. harus dibantu… kita yang muda harus prihatin … kesian pada nenek tu

    • June 12, 2010 at 9:20 pm

      siann jerr.. uhuhu

  5. June 12, 2010 at 6:44 pm

    buat baik dibalas baik🙂

    • June 12, 2010 at 9:19 pm

      amin ya rabbal alamin..

  6. June 12, 2010 at 7:53 pm

    kesiannya…terima kasih me..contoh yang baik

    • June 12, 2010 at 9:19 pm

      tolong je maner yg termampu ghiteww..

  7. June 13, 2010 at 2:35 pm

    Sengaja dijumpakan en me dgn Nenek itu
    Biar en me rehat dari terus ‘berlari’ .

    • June 13, 2010 at 3:52 pm

      harap2 bukan akak linda manis yg menyamar jadik nenek itewww.. ihiks

  8. June 14, 2010 at 12:21 pm

    salam en me tumpang lalu🙂

    sy selalu kena dgn situasi cmni.. sampai adik sy kata sy ni muka kaunter pertanyaan huhu~~

    tapi pada sy, x salah nk bantu org yg memerlukan bantuan…

    adakala risau juga takut yg tanya tu bukan nk minta bantuan tapi nk mengenakan.. bahaya..bahaya…

    • June 14, 2010 at 1:52 pm

      yep.. hati2 dijlnraya ghitewww..

  9. June 19, 2010 at 12:18 am

    suri teringat akan aruwah nenek suri..huhu..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s