Home > Famili > sudah tertulis begitu

sudah tertulis begitu

my hand

It may be found on the hand even at the moment of birth, clearly indicating the class of Fate that lies in the far distant future before the individual.

Takdir itu ketentuan Allah Yg Maha Esa. Allahu Akbar.

Bonda me telah mangkat Khamis yg lepas. Moga rohnya dicucuri rahmat disamping orang-orang yg beriman.

Tinggal kita yg masih hidup menguruskan hal duniawi.

Walaupun pusara bonda masih basah, sudah ada kaum kerabat mengungkit pasal wang bonda yg me pegang.  Sedihkan. Sebagai anak yg bertanggungjawab, me selesaikan pembahagian wang tunai yg diamanahkan – keesokkannya! Walaupun arwah bonda tidak pernah sebut tapi me agihkan sama rata dan saguhati diberikan pada yg menjaga bonda sehingga ke saat nafas terakhir bonda. Semua berpuashati nampaknya. Alhamdulillah.

Sekarang ada masalah lain. Tanah pusaka bonda pula menjadi taruhan. Menguji kesabaran dan kesetiakawanan sepoh orang adik beradik. Dulu sudah berjanji pembahagian sama rata juga.  Tapi nampaknya ada yg tak berpuashati. Bila iri hati, hasad dengki, tamak haloba menguasai diri. Sudah ada yg berani tikam-tikam belakang. Walaupun sudah diberitahu, dalam hukum faraid, anak perempuan cuma mendapat satu perlapan atau separuh sahaja dari apa yg anak lelaki terima.

Alahai.

Categories: Famili
  1. July 6, 2010 at 12:30 pm

    Takziah En. Me…
    hal2 harta ni boleh pergi ke Amanah Raya untuk uruskan..

    • July 6, 2010 at 12:33 pm

      thanx kerol..
      tengokla nanti kalo xleh nak selesaikan adik beradik dulu.. uhuhu

  2. July 6, 2010 at 12:46 pm

    adoyai.. hopefully jgn laa jadi kat adik badik sy.. hmmmmm

    • July 6, 2010 at 1:11 pm

      muger2 tidakk..

  3. DrSinga
    July 6, 2010 at 1:05 pm

    abdul en_me…

    • July 6, 2010 at 1:12 pm

      aper kahh..

      • DrSinga
        July 6, 2010 at 4:32 pm

        wahab..wahib..wahub..

      • July 6, 2010 at 5:12 pm

        ahaha.. kisah tentang pergolakan keluarga Ismeth Ulam Raja, seorang hartawan di Isketambola.. saper yg kena jualll

  4. ain
    July 6, 2010 at 2:05 pm

    salam takziah dari saya…..

    bila sebut pasal harta pusaka, memang susah nak uruskannya….

    bila dah jadi kes gaduh sesama adik beradik, arwah jugak yang seksa di sana….

    hopefully dapat diselesaikan dengan cara yang baik…

    • July 6, 2010 at 2:28 pm

      sebenarnya dorang dah paham .. tapi tamak haloba iri ati dan ketidakpuashatian itulah yg menjadi masalahnya.. abes nak wat camno?

  5. July 6, 2010 at 7:23 pm

    Sudah menjadi lumrah manusia. Tidak pernah cukup dengan apa yang ada.
    Di harap en_me bersabar. Ini semua dugaan..

    • July 6, 2010 at 8:20 pm

      cobaan kaans..

  6. July 6, 2010 at 8:22 pm

    takziah atas pemergian bonda en_me. masa arwah bapak saya meninggal dulu pun begitu jgk. belum dikebumi lg, dhpun ada yg tanya psl harta dia. hutang dia berapa dema x tanya pulak, kot2 la nk tolong bayar? jgn harapla. sabarlah mghadapi dugaan ni ya.

    • July 6, 2010 at 8:25 pm

      ghiteww kaans.. uhuhu

  7. Fa
    July 6, 2010 at 9:46 pm

    ikut faraid!!!!! kalau degil, bukak kitab.
    siannnn kat en_me.

    • July 6, 2010 at 9:49 pm

      sukar kan nak buat sumer orang puas hati.. uhuhu

  8. July 6, 2010 at 11:28 pm

    Sana sini ceritanya sama sahaja. Masa ibubapa masih ada depan mata, semuanya seolah2 sepakat dan sedia bertolak-ansur. Tapi bila ibubapa dah takda, lain ceritanya. Seposen pun ibarat besar roda kereta lembu. Kerana harta, hilang kawan hilang sedara… Saya dah banyak kali menyaksikannya.
    Sabar ajelah ye?

    • July 7, 2010 at 12:25 am

      thanx doc.. tgh bersabarla nih.. grrrrrr

  9. July 6, 2010 at 11:29 pm

    bak kata worang, darah yg mengalir tentu boleh kira bersaudara, tapi bab duit alahai tak mengira saudara mara lagi. kira nafsi2.. huhuhu

    sedih juga..

    maza ada pengalaman yg kurang lebih sama macam en.me
    masa jenazah masih ada di atas rumah lagi sudah ada bunyi minta harta pusaka.. memang hampeh punya manusia!

    ikutkan shj hukum faraid en.me..
    hukum Tuhan lebih aula’ lagi utama..

    kalau mereka masih bunyi dan tak faham2
    tunggu nanti bila masing2 sudah tua dan dah terlantar, baru agaknya faham
    (errrk tu pun kalau Tuhan buka pintu hatinya lah!) huhuhu

    serious bab yg satu ini memang merangsang amarah maza lah fulaks.. huhuhu

    • July 7, 2010 at 12:26 am

      sedihh kanns.. uhuhu

  10. July 6, 2010 at 11:31 pm

    tu la kan..itulah yang plg dibenci..sbb harta,adik beradik bergaduh.
    saya pernah tau,arwah nenek sy nazak,makcik2 sy kat dapur duk berbual pasal rebut harta.nasib baik la sy ni sekolah lg masa tu,kalu tak,nak je hentam depan2..ye la nenek tgh sakit kan..nasib baik,mak sy mmg tak masuk campur.anak bongsu pun..

    manusia ni tak pernah puas….
    sabar la ek..dugaan hidup ni takan putus..

    • July 7, 2010 at 12:27 am

      cobaan kena diharungi ghitewww.. uhuhu

  11. July 7, 2010 at 12:03 am

    […]

    adat dunia tanak yang diwarisi jadi rebutan.. harta pun sama… minta kalau ada jalan penyelesaian dapatlah buat secara baik elakkan perbalahan kerana sistem faraid ni dah ketentuan pun tak dapat elak hukum tetap hukum….

    hope adik beradik jangan sampai putus — air dicincaang tak akan putus..

    • July 7, 2010 at 12:29 am

      tgh berbincangla ni.. takut ader yg ikut emosi perasaan xleh trima kenyataan jerr.. uhuhu

  12. July 7, 2010 at 12:09 am

    bawak bersabar ye en_me,
    biasalah tu, bila bab harta ni, kadang-kadang boleh lupa darah daging dan hukum Allah.
    semoga dapat melaksanakan tanggungjawab dengan seadil yang mampu..

    • July 7, 2010 at 12:29 am

      tgh dok bersabarla nih.. thank uoolss

  13. July 7, 2010 at 8:30 am

    sabar jerlahkan..
    dugaan stiap manusia mmg berbeza-beza..

    • July 7, 2010 at 8:34 am

      manusia x belajar dari sejarah ghiteww.. uhuhu

  14. July 7, 2010 at 10:01 am

    Salam…

    Moga roh ibunya damai di sana..
    dan ditempatkan di kalangan para solehin..

    • July 7, 2010 at 10:08 am

      salam n thanx brader.. aminn ya robbalalamin..

  15. July 7, 2010 at 10:54 am

    adik beradik tak baik bergaduh, halal kan saja (cakap senang la, hehe)

    en-me kalau banyak harta (atau rumah sewa) tukar ke nama anak siap², atau bagi kawan² yang komen di blog, kita tak kecik hati😉

    • July 7, 2010 at 11:08 am

      senang cakap kannns.. ahaha

  16. July 7, 2010 at 11:00 am

    salam takziah tuk en me sekeluarga….alfatihah tuk arwah….

    moga2 persengketaan tiada dlm keluarga ini…amin

    • July 7, 2010 at 11:13 am

      tak sumer orang nak bersengketa.. tapi ader kannns.. uhuhu

  17. July 7, 2010 at 11:07 am

    hmmmm..tumpang sedih la jadik gitu en_me…
    sbb tu mak ayah sy dah awal2 pesan soh tukar nama kebun yg ada…
    dah bahagi siap2..tak byk tp itu lah yg blh jadik sengketa kn…
    walau bagaimanapun selagi hayat diorg ada ia tetap milik diorg, kita ni tumpang letak nama je…hasil2 kebun takde mintak pun..

  18. July 7, 2010 at 11:15 am

    sebenarnya kami baru saja dapat geran tanah itu (dari kerajaan yg memerintah) dan kebetulan pd masa yg sama bonda pun mangkat, kalo tak dah lamer tukar nama dan bahagi siap2 samarata..

  19. July 7, 2010 at 4:08 pm

    en_me seorang yang bijak pasti dapat mencari jalan penyelesaian. Akak tahu, en_me ada cara terbaik hendak elakkan perbalahan. Semoga ianya selesai dengan baik kerana sistem faraid sudah ditentukan dan tidak dapat diubah lagi. Masing-masing harus bersyukur dan menerimanya dengan hati tenang. Al-Fatihah buat bonda mu.

    • July 7, 2010 at 4:10 pm

      kalo kita sorang jer yg mengalah bertolak ansur susah jugerr.. uhuhu

      thank u mama zara tewww..

  20. sebaliktabir
    July 7, 2010 at 5:56 pm

    sabar la en_me,

    aku pernah laluinya… bila mana arwah nenek tidak ada lagi….

    • July 7, 2010 at 7:09 pm

      muger2 ko x melaluinyer lagikk.. thanx bro

  21. July 7, 2010 at 6:31 pm

    salam takziah buat keluarga en_me

    tu yang tak best bila melibatkan harta peninggalan, bergaduh sama adik beradik..

    • July 7, 2010 at 7:10 pm

      thanks chekgu.. tak best kanns

  22. July 7, 2010 at 9:48 pm

    Salam en_me…..

    Semoga arwah Bonda en_me di tempatkan di kalangan mereka yg b`iman & soleh, Insya Allah.

    Adat manusia yg masih b`nafas & hidup di dunia, en_me.
    Sgt sukar utk kita puaskan hati s`siapa pun.
    Tabah & kuatkan hati ye.

    Tak care, en_me.
    🙂

    • July 8, 2010 at 2:28 am

      thanx akak zyma itteww.. take care u too

  23. July 7, 2010 at 10:02 pm

    en me..takziah..banyakkan bersabar…..musyawarah adik beradik…apalah harta jika dibandingkan dengan hubungan kekeluargaan…kesian yg mati apabila didunia ini anak2 bercakaran…moga dpt petunjuk darinya..

    • July 8, 2010 at 2:29 am

      ader orang nampak harta lebih dari hubungan kekeluargaan.. uhuhu

  24. July 8, 2010 at 6:08 am

    Salam takziah buat Me,
    Tokma dah lama tak jenjalan blok kengkawan, blok sendiri pun tokma tak jengok. Sementara nunggu subuh tokma bukak jap. Baru tau ibu me dah tiada.

    Sedihkan…orang yang kita sayang dah pergi. Ibu tokma pergi tahun lepas, 24 Julai ni genap lah setahun pemergiaannya.

    Harta pesaka ibu tokma taklah banyak…tapi mujurlah ibu dah menulis wasiat..siapa dapat apa…ibu dapat rasa agaknya dia akan pergi. Sekarang ni tak ada siapa pun yang berani berbunyi, berdecit pun tidak.

    Sabar ajelah me…..adat dunia. Harta tu bukannya boleh dibawa mati pun. AlFatihah buat ibu me.

    • July 8, 2010 at 7:13 am

      salam n thanx tokma..
      baguslah kalo anak beranak leh hormati wasiat orang tua.. tapi ader gak yg xnak ikut dan percaya pd wasiat ghitewww.. camana tewww

  25. July 8, 2010 at 1:08 pm

    sabarlah… mak saya baru jer dikapan… dah ada orang tanya-tanya pasal pembahagian tanah…. belum pun masuk kubur, huhuhu

    kayalah dorang tu… kencohs lebihs

    • July 8, 2010 at 1:27 pm

      sodeyy kaanss..

  26. July 8, 2010 at 3:25 pm

    bila tentang bab2 harta peninggalan ni memang sedara-mara pun boleh bergaduh.

    harap en_me bersabar. kerenah manusia yang tak pernah berpuas hati dengan apa yang mereka ada.

    • July 8, 2010 at 3:35 pm

      thanx kak rin ittewww.. uhuhu

  27. July 10, 2010 at 11:14 am

    My family tgh berdepan dgn benda yang sama enme.. saya mungkin akan menulis panjang disini. and i would like to apologize in advance ye..

    nenek saya ada tanah di kawasan yang agak berharga (kampung luak yang dekat dgn tanjong lobang itteew). and nenda saya punya 3 anak lelaki and 1 anak perempuan bongsu iaitu bonda saya.. Selama nenek saya hidup saya tengok ketiga2 anak lelaki nenek saya lebih banyak membebankan nenek saya daripada bonda saya. and pernah salah seorang daripada pakcik2 saya yang nak jual tanah nenek saya sampai nak kena lelong dah and lebih dasyat dgn cara menipu. diorang semua tinggi berpelajaran daripada bonda saya tapi sorang pun takda nak berbudi baik dgn nenek saya enme, tapi bonda saya yang setakat form 3 itu (dia mmg takmo belaja pasal tu stop) tu la yang banyak berhabis demi mempertahan nenek saya. begitu juga dgn ayahanda saya.. 3 anak lelaki tu, if susah baru carik nenek saya (dgn anak bini diorang sekali ok!).. bila senang, nenek saya dilupakan. jd nenek saya pun tukar nama tanah tu awal2 kepada bonda saya. nenek saya dah takda harta dah enme. semua habis disebabkan pakcik2 saya. huhu…

    so paklong saya.. sibuk nak bukak kitab ilmu pembahagian harta. wah cepat sekali.. sedangkan selama nie tak jaga nenek saya pun. nak kasi duit untuk nenda saya apatah lagi kanz. dan dari saya sendiri enme, mmg kita wajib and harus berpandukan hukum faraid. tapi terpulanglah kepada si pemberi harta itu nak beri siapa lebih (if sempat tulis/tukar wasiat la ye as long as dia waras and tak berat sebelah).. if tak sempat tu, beratkan la harta tu kepada hukum faraid.. dan hopefully harta tu jatuh kepada org yang bertanggung jawab.

    Tu je la nak cerita.. Huhu.

    • July 10, 2010 at 1:28 pm

      yep, true story sometimes is hard to swallow kannns.. uhuhu

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s