Home > Gadget > not so frequent questions about software I use

not so frequent questions about software I use

eos 40d

My beloved Canon EOS 40D, since November 2007, captured by Canon Digital Ixus 110 IS and cropped and edited by Photoshop CS3.

[+ zoom out ]

Soalan yg kadang-kadang ditanya oleh kengkawan tentang perisian yg me pakai untuk kemaskini blog ‘memang lumayan’ me yg ini tiap-tiap hari.

Sekarang ini me guna perisian photoshop cs3.  Biasanya me akan campak gambar yg me tangkap guna kamera me ke dalam photoshop saja. Dari situ me ubahsuai gambar mengikut citarasa piawaian blog me yg ini. Biasanya me akan selamatkan gambar dalam dua jenis, satu jenis psd (photoshop) dan satu lagi jenis jpg (jpeg). Untuk melayari internet, me lebih suka pakai mozilla firefox (di rumah no.1 no. 2 no. 8 .. dan lapan lagi). Manakala di pejabat, me terpaksa guna internet explorer pula. Dalam wordpress me akan naikmuat gambar yg telah diformat kedalam entri terbaru blog. Dan me akan taip isi karangan blog dan me terbitkan.

Walaupun sudah lebih setahun me guna photoshop cs3, tapi banyak lagi kaedah yg me masih belajar.

Cerita lain. Kamera dslr canon diatas me telah guna hampir tiga tahun. Tapi tiada siapa pun yg tanya. *Senyum.

Alahai.

Categories: Gadget
  1. July 8, 2010 at 1:07 am

    Guna dslr, photo memang cantik + diedit dgn photoshop = superb

    • July 8, 2010 at 2:31 am

      cerita pown kena chanteq jugerr.. ihiks

  2. DrSinga
    July 8, 2010 at 6:40 am

    tak nak trade in ke 550D ke?

    • July 8, 2010 at 7:09 am

      aper klise downgrade ghitewww.. uhuhu

  3. July 8, 2010 at 8:35 am

    Itu kamera bila mahu tukar pada 50D???

    • July 8, 2010 at 8:38 am

      biler Paul the Octopu tukar jadi sushi.. wakakak

      • July 8, 2010 at 8:44 am

        he..he..he..🙂

      • July 8, 2010 at 8:45 am

        kannns..

  4. July 8, 2010 at 8:55 am

    tak terer bab photoshop ni… tp bole blajar nanti.. thanks en me😀

    • July 8, 2010 at 8:58 am

      xyah belajar.. belasahh jerr.. ekeke

  5. July 8, 2010 at 9:42 am

    ahahaha…ok la soalan yg dah da jwapn ni…
    en_me guna kamera apa & dah berapa tahun gunakannya?😛

    • July 8, 2010 at 9:57 am

      peace oke.. ahaha

  6. July 8, 2010 at 10:11 am

    dah rompong

  7. Fa
    July 8, 2010 at 10:12 am

    nak jual bg tau I dulu tawww…

    • July 8, 2010 at 10:13 am

      volleee jerrr.. ehehe

  8. July 8, 2010 at 11:36 am

    terasa segan bila tengok kamera en_me yg canggih tu. Saya punya cap ayam aje huhuhu

    • July 8, 2010 at 11:43 am

      aper nk segan yb.. kekadang me pakey camera iPhone jerr.. ihihi

      blackberry yb maner cap ayamm teeww.. ammvoiii

  9. July 8, 2010 at 12:52 pm

    Ada juga kawan yg pakai Canon. Boleh buat geng. Saya pakai 400D jer. Tengah tunggu IRB pulang balik lebihan income tax. Katanya sebulan. Tapi saya tak mimpilah. Dah dpt duitnya, baru boleh cerita pasal upgrade ke 50D ke…

    p.s Ceritalah pasal koleksi lens pulak. Mana tahu boleh pinjam sekali sekala.

    • July 8, 2010 at 1:28 pm

      kalo doc nk tgk lens me pakey klik jer kat zoom out teww..

      • July 8, 2010 at 11:08 pm

        Ye ke? tak perasanlah pulak.
        Wah! 17-55mm, 55-250mm. Hmmm…
        Ada IS lagi…
        Cangih2X…

      • July 9, 2010 at 7:20 am

        iteww jer yg ader doc.. dh berkulatt pownn.. uhuhu

  10. July 8, 2010 at 1:13 pm

    en_me memang selalu canggihs😉

    • July 8, 2010 at 1:26 pm

      maner ader makk.. ehehe

  11. pB
    July 8, 2010 at 2:10 pm

    aBear dok belajar guna cS3

    • July 8, 2010 at 2:17 pm

      abear dah sampi level baper.. ihihi

  12. July 8, 2010 at 3:30 pm

    salam en_me,

    saya tak pernah guna photoshop. nanti boleh cuba. tenkiu.

    kita guna 1000d yg paling murah tu …tapi masih tak pandai-pandai …
    asyik2 guna full auto..

    • July 8, 2010 at 3:34 pm

      me pun selalu gak guna full auto, kekadang jer guna manual.. ihihi

      yg penting kita ‘canonites’ ghitewww..

  13. July 8, 2010 at 3:36 pm

    Salam…

    Saya cuma guna paint.net utk edit gambar..
    Dan browsernya saya guna FLOCK..

  14. July 8, 2010 at 6:02 pm

    Saya guna apa ekh ?
    kadang-kadang cap ayam ,
    kadang-kadang cap itik,
    kadang2 terus takde cap ..

    sesuka hati jek ..ekek

    • July 8, 2010 at 6:35 pm

      ade guna ubat guna-guna takkk.. alala

  15. July 8, 2010 at 8:52 pm

    zino masih berangan nak beli kamera macam tu hehe

    • July 8, 2010 at 9:56 pm

      beli jerr.. ahaha

  16. July 8, 2010 at 10:47 pm

    en me..akak masih keliru..tak tau hal2 photoshop ni..nanti buat kuliah skit ye..biar bloger yang dah tua macam akak ni faham..he he..tq..

    • July 9, 2010 at 7:22 am

      me pown dah tua uoolss.. ahaha

  17. July 9, 2010 at 4:19 am

    dah 3 taun, bila mau upgrade? ekeke~😛

    • July 9, 2010 at 7:23 am

      blom terpk lagik.. ihiks

  18. July 10, 2010 at 11:00 am

    I have questions to ask you enme.. Lemme put it into point form then.

    #1. How frequent enme service your camera?🙂

    #2. How many lens do you have? And what is your favorite lens..?😀

    Tanya nie bukan apa. Boleh jadi rujukan.. Sbb saya tak pernah service lagi and i dont even know how much it might cost me.. Takotnya. And pasal lens tu saya nak tau lens apa yang worth it untuk disambar apabila kita dah rasa limit guna kit lens. huhu. Org ada 18-70 je enme.. huhu

    • July 10, 2010 at 1:26 pm

      kitak tanya, me answer..

      #1. me tak pernah hantar service.. cuma pernah got problem with the camera so me sent to service center.. so far dah tiga kali..

      #2. nak tengok lens pls klik kat ‘zoom out’ bawah gambar tewww.. ada 2 lens jer me pakey.. teringin nak tangkap macro lens tp boleh tungguuu.. uhuhu

      sekian terimakasih.. n thanx for asking..

  19. July 11, 2010 at 11:25 pm

    And thanks for answering my questions!🙂 Saya macam mahu 18-200😀

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s