Home > Entertainment > movie review: inception

movie review: inception

top

The top is still spinning but wobbles slightly, as if it were about to topple. At that point the screen goes black and the credits begin, leaving open the question of whether Cobb's long-sought homecoming is reality or dream

Me sudah baca ulasan dari blogger lain. Dari blogger picisan hinggalah blogger antarabangsa. Semuanya memberikan ulasan dan pengalaman yg menakjubkan. Dari 4.9 bintang hinggalah ke movie of the year. Tiadalah yg bagi bintang yg sedikit kecuali kesemuanya memberikan bintang yg penuh belaka.

Teruja yg amat buat me terjah tonton cerita wayang inception yg gah itu. Sorang diri macam biasa lohh.

Ini sinopsis awal: cerita dimulai dengan enchek_cobb (leonardo dicaprio) terdampar di tepian pantai. En_cobb nampaknya tercedera dan meracau-racau. Dia membuka mata dan nampak dua orang kanak2 bermain-main di tepian pantai itu. Beberapa lelaki bersenjata merapati beliau dan memberitahu yg en_cobb berseorangan dan membawa pistol dan gasing gangsa yg kecil. Seorang lelaki tua memberitahu en_cobb yg dia dlu pernah mengenali seorang lelaki yg selalu membawa gasing dan lelaki itu bernama ‘cobb’.

Ini sinopsis akhir: en_cobb putarkan gasing diatas meja untuk pastikan adakah dia bermimpi atau di alam nyata. Tetiba kanak-kanak melihatnya dan menjerit “bapak!”, dan menyerbunya. En_cobb keluar dan memeluk mereka dan kamera mula memfokus kearah gasing tadi yg masih berpusing.  Gasing yg masih berpusing tapi nampaknya macam nak jatuh . Tiba-tiba layar menjadi gelap dan cerita pun berakhir dengan kredit para pelakonnya, yg menimbulkan tanda tanya samada penantian sekian lama en_cobb pulang ke alam nyata adakah benar atau mimpi semata-mata.

Selepas menontonnya, secara peribadi, me rasa cerita yg seakan-akan cerita ‘Matrix’ dulu-dulu. Tapi ‘inception’ yg ini lebih mendalam lagi – mimpi dalam mimpi dalam mimpi dalam mimpi begitu.  Sampai empat kali tahap bermimpi. Dahsyat kan.

Me bagi 4 bintang saja (  ) sebab begitu asyik dengan jalan ceritanya yg tak dimasuk akal.

Alahai.

Categories: Entertainment
  1. DrSinga
    August 4, 2010 at 6:11 am

    morning!!!
    first???

    • August 4, 2010 at 7:44 am

      wah nombor wahid nih doc.. dah bangun subuh terus komen blog me yg inih.. ihihi

  2. August 4, 2010 at 7:03 am

    suka lakonan LDC ~ Titanic.

    sorang2 berkali2 tengok .

    • August 4, 2010 at 7:43 am

      wahh dah lamer x tengok citer tewww.. panjangg sangatlah makk.. uhuhu

  3. August 4, 2010 at 7:39 am

    mesti pengarah dia dapat idea selepas dgr lagu umpama mimpi dalam mimpi.hehe

    • August 4, 2010 at 7:42 am

      peminat damasutra tewww.. ekeke

  4. Masy
    August 4, 2010 at 8:22 am

    rasanye last2 skali tu mimpi kot. kot la..

    • August 4, 2010 at 8:28 am

      jangan sampi kita yg tengok pown ikut bermimpi.. ahaks

  5. August 4, 2010 at 8:29 am

    Ni ke cerita yg bangunan dan dunia mcm nak terbalik tu…?

    • August 4, 2010 at 8:35 am

      yep pakk.. gi lar tengokk.. ikiki

  6. August 4, 2010 at 10:32 am

    saya, kalau yg betul2 best baru layan..xsuka kena tipu..

    • August 4, 2010 at 10:37 am

      dunya hanyalah lakonan semata-mata.. ahaha

  7. August 4, 2010 at 10:47 am

    huaarghh (geliat. terpisat-pisat). dh lama x tgk movie. sjak ade bb. hmm, mcm best jek.

    • August 4, 2010 at 10:47 am

      layann jerrr..

  8. August 4, 2010 at 10:47 am

    Sama agaknya dengan cerita Jumanji, tengok 5 kali baru faham

    • August 4, 2010 at 10:49 am

      buat buat paham jerr kangg.. ahaha

  9. sz
    August 4, 2010 at 11:09 am

    ooohhh klu ku yg tgk ini movie pasti movie yg tgk dakuuuu

    • August 4, 2010 at 11:12 am

      gerenti dapat mimpi tahap lima.. ahaks

  10. August 4, 2010 at 11:12 am

    “ Nice artikel, inspiring ditunggu artikel – artikel selanjutnya, sukses selalu, Tuhan memberkati anda, Trim’s ”

    • August 4, 2010 at 11:20 am

      terimakasih yo mas bisa mampir disini..

  11. Tie
    August 4, 2010 at 11:33 am

    Belum tengok lagi. Tunggu anak download nanti😛

    • August 4, 2010 at 11:43 am

      tengok kat wayang skrin besar lagik best.. ehehe

  12. August 4, 2010 at 12:03 pm

    tgok kt umah le..sma anak2 rebenaku🙂

    • August 4, 2010 at 12:07 pm

      kalo leh tunggu xper.. uhuhu

  13. August 4, 2010 at 12:21 pm

    kluga bhgia mesti anak2 ada bsma🙂

    • August 4, 2010 at 12:26 pm

      bahagia ghitewww..

  14. August 4, 2010 at 12:30 pm

    wah. meamng dah agak lebih kurang matrik

    • August 4, 2010 at 1:06 pm

      matrix kalo mati dlm mimpi, kira mati real, tapi inception kalo mati dlm mimpi, leh balik ke alam realiti lorr

  15. August 4, 2010 at 12:39 pm

    en me:
    saya tengok punyalah awal, khmis lepas dia release

    jalan cerita menarik,sampai saya pun termimpi2

    lastly tu pun saya rasa mereka masih dalam mimpi…

    • August 4, 2010 at 1:06 pm

      mimpi sumer tewww.. kanns

  16. August 4, 2010 at 12:42 pm

    hidup kita ni kan mimpi…

    • August 4, 2010 at 1:07 pm

      mimpi basah takkk.. ahaha

      • August 11, 2010 at 10:57 am

        alahai…..tak paham rupenye! takpelah
        selamat berpuasa

      • August 11, 2010 at 11:01 am

        sori me gurau2 jer oke.. thanx selalu singgah2 jenguk2 kkomen2 blog me yg inih..

        salam ramadhan jugerr..

      • August 11, 2010 at 11:06 am

        tak marah, seronokkk,oklah kalau tak gurau kan tak seri, selamat berpuasa untuk awak sekeluarga.

  17. Fa
    August 4, 2010 at 12:58 pm

    mimpi dalam mimpi dalam mimpi dalam mimpi begitu.

    jarang mimpi tapi suka berangan jadi invisible woman. hehee..

    • August 4, 2010 at 1:08 pm

      ko nak usha saper.. alala

  18. August 4, 2010 at 1:36 pm

    skali mimpi tahap dewa da…

    • August 4, 2010 at 1:47 pm

      Akak joyah, mimpi adalah sebuah topik perbincangan yg sangat menarik. Sejak zaman dahulu, banyak orang yg mendefinisikan mimpi sebagai firasat atau ramalan kejadian yg mungkin bakal terjadi, tapi sebagaimana telah di’study’ oleh banyak penafsir mimpi, banyak juga mimpi yg hanya merupakan mainan tidur. Menurut lagenda Yunani, mimpi diciptakan oleh dewa Morpheus yg kemudian dihembuskan ke dalam bawah sedar manusia. Sering kali juga mimpi terjadi (oleh Morpheus) bila terlalu memikirkan atau merindukan sesuatu atau seseorang. Sekian, terimakasih. ;-P

      • August 4, 2010 at 5:24 pm

        waa…panjangnyer…baguih2, ilmu baru…ni baru btol mimpi tahap dewa…ngeh..ngeh..

  19. August 4, 2010 at 2:26 pm

    Saya pasti takkan tengok filem ini kerana:
    1. Saya tak minat LDC.
    2. Saya tak suka cerita yg buat pening kepala nak fahamkan ceritanya.
    3. Saya takda kawan nak tengok. Tengok sorang2? Wife mesti tak caya punya…

    Tengok Angelina Jolie lagi syiok…

    • August 4, 2010 at 2:34 pm

      tapi doc, angelina jolie teww brad pitt yg punyerr.. kahh

  20. August 4, 2010 at 3:48 pm

    gasing kecik tu jatuh akhirnya. kalau tunggu kat wayang sampai habis credit, akan tahu.😉

    • August 4, 2010 at 3:49 pm

      oo iye ker.. aisehh

  21. August 4, 2010 at 11:43 pm

    waduh,,,

    mau cari masa ni.. mau terjah panggung.. tungguuuuuu

    • August 5, 2010 at 3:00 am

      tinggal jer sikecil montel baby itteww dgn ibunyerr oke.. ehehe

  22. August 5, 2010 at 2:14 am

    sekarang pun saya rasa
    seperti bermimpi ..

    • August 5, 2010 at 2:58 am

      xleh tido la tewww.. uhuhu

  23. August 7, 2010 at 2:40 pm

    aku tak tengok lagi… bunyi cam best jer…. !!!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s