Home > Gadget > 40% saving, will I am

40% saving, will I am

saver

I could save 40% on my electricity billing every month, they said.

Minggu kelmarin, masa me nak keluar selepas membeli barang-barangan dapur di tesco yg itu. Me tertarik pada satu kiosk yg menjual alat penjimatan kuasa elektrik yg kita guna dirumah. Sampai empat poh peratus, katanya.

Banyak soalan yg me tanya, jurujual menjawabnya dengan tenang. Ada 2 tahun jaminan. Kalau dalamasa 2 bulan tiada pencapaian 40% pengurangan bil api seperti yg dijanjikan, alat itu boleh dikembalikan.

Dipendekkan cerita, me TERbeli sudah. Satu saja.

Pascanota: ramai kengkawan yg bertanya harga alat tersebut. Ada beberapa jenis mengikut kadar bil pembayaran api yg kita pakai dirumah. Yg me beli itu berharga RM339 saja.

Alahai.

Categories: Gadget
  1. August 17, 2010 at 12:23 am

    selamat berpuasa en_me..baru sempat nak ucap..
    klu betul barang nie boleh jimat karen, jgn lupa habaq dkt kawan2 noo..

    • August 17, 2010 at 3:38 am

      habaq no hal.. kalo oke jgn hang x beli sudahh..

  2. August 17, 2010 at 12:52 am

    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°
    رمضان مبار… رمضان كريم… رمضان مبار…
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°

    Salam ramadan Al Mubarak..
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    Ramadan bulan yg mulia..
    Tertutup pintu-pintu neraka..Terbuka pintu-pintu syurga..Syaitan-syaitan dibelenggu.

    eeemmmm kalau cam tu boleh bungkus lah Tenaga Nasinal Berhad tu kalau jimat 40% … mana taknya kalau semua orang pakai pendapatan TNB merosot 40% tak ada bonus lah TNB taun ni….

    kang kadang tak pakai tak tau… kalau pakai baru tau… bro beli ke barang ituuu…

    • August 17, 2010 at 3:36 am

      dah beli la n tgh try nih.. ihiks

  3. Nia
    August 17, 2010 at 12:56 am

    harganya berapa tu? berbaloi tak dengan penjimatan yang bakal dinikmati? hiee~~

    • August 17, 2010 at 3:35 am

      rm339.. blom tau bbaloi ke x lagik..

  4. August 17, 2010 at 1:14 am

    -Salam Ramadhan Al-Mubarak….
    -Ehem…brapa hinggit mende alah tue? amacam? memang berguna ke?

    • August 17, 2010 at 3:34 am

      salam jugerr.. rege RM339.. baru je try pakey.. tunggu 2 bulan oke

  5. August 17, 2010 at 5:17 am

    Salam en_me…
    kat tempat akak ada gak jual tp akak rasa tk berbaloi beli(sebenarnya sebab agak tak mampu nk beli hehehe) sebab akak dok premis pejabat..so kadar elektrik tetap tinggi berbanding kediaman biasa…sama juga dgn air…pakai atau tak tetap rm36 sebulan..

    • August 17, 2010 at 6:26 am

      dok premis pejabat.. camane teww.. citerlarr skit.. ahaks

  6. August 17, 2010 at 5:46 am

    kat rumah ni pun pakai benda2 yg jimat elektrik (bak kata tuna rumah la).
    tp tatau la how jimat is jimat kan, pasal belum pernah bayar bil lagi. harap2 betul2 jimat lah🙂

    • August 17, 2010 at 6:28 am

      sumer orang nak jimat kannns..😉

  7. DrSinga
    August 17, 2010 at 6:34 am

    dah beberapa bulan pakai..
    memang ada pengurangan..
    (saya tidak lah pulak mengira peratusan pengurangannya….)

    • August 17, 2010 at 6:39 am

      doc itteww.. dorang bilang kalo x sampai 40% pengurangn leh pulang balek – FOC jerr..

      tp nmpk mcm berbaloii kannns.. ;-D

  8. August 17, 2010 at 8:37 am

    wahh.. menarik ini..
    40% tu boleh save..
    cucuknye kat mane en.me??

    • August 17, 2010 at 8:45 am

      plug in je kat suis biasa.. xyah nak modify bagai..

      – cocok kat power plug (bukan extensions) macam kita cocok plug petiais

  9. August 17, 2010 at 8:58 am

    klu letak kat kete, leh jimatkan minyak x? hueheheehe

    • August 17, 2010 at 9:00 am

      ko duit banyak2 nak watpe.. alala, me gurau2 je oke

      kat kete ade alat penjimatan minyak petrol yg lain.. ehehe (jgn ckp me x bilang)

    • August 17, 2010 at 9:01 am

      ober okehhhh…😛

      • August 17, 2010 at 9:03 am

        oke jerr.. jangan konpius2 uoolss.. kahh

  10. August 17, 2010 at 9:00 am

    rumah sy bil bulan2 xsmpi 20 pun… hehehehhe…

    jimattttttt, xpyh byr langsung!

    • August 17, 2010 at 9:02 am

      bestnyerrr.. uhuhu

  11. August 17, 2010 at 9:05 am

    WOW !!! 40% !! (sebut gaya tn hussein lempoyang)…
    bil umah Teman xsampai rm25..hikhikhik…

    gadget tu pasang kat suis?? suis yg mana satu?? bukan pasang kat mainbox ker??

    kalo ada sapuloh suis, sapuloh bijik ker en me kn guna?? knpius gak nie…

    • August 17, 2010 at 9:10 am

      ahaha.. nyesal me letak entri alat nih.. dh jd tompek pertanyaan fulakks.. tp xper.. kengkawan punye pasal me jawab .. zasss

      – pasang suis power plug biasa yg paling dekat dengan main suis

      – cocok kat power plug (bukan extensions) macam kita cocok plug petiais

      – satu rumah pakai satu je alat tu, bukan sepoh oke

      – jgnla konpius uools

      lgpon bil api ko x smpi RM25 tu xyahlah pasang n konpius oke.. kowserr

  12. August 17, 2010 at 9:06 am

    salam en_me
    nanti bagitahu keberkesanannya ok =)

    • August 17, 2010 at 9:14 am

      vollee jerrr..

  13. August 17, 2010 at 9:16 am

    kih..kih…en_me jadik peti soklan ek arini..

    • August 17, 2010 at 9:20 am

      bak sepoh hinggit.. ahaha

  14. August 17, 2010 at 9:22 am

    ada juga pasang di rumah,
    ada sedikit pengurangan tp rasanya tak smpi 40% …
    huhuhuu

    • August 17, 2010 at 9:28 am

      kalo x sampai 40% leh pulang balek – FOC, salesman tu kata lohh..

  15. August 17, 2010 at 9:24 am

    jam pinky (en me nyer ker??) tu pakai elektrik (bkn batri) gak ker?? hikhikhik…

    warna gadget tu xmatching la ngan jam teww… hakhak…

    • August 17, 2010 at 9:30 am

      itu jam tangan bebudak punyerr lohh.. kowserr

  16. mokcik azwa
    August 17, 2010 at 9:26 am

    yg utk letrik punyer tak terbeli lagik setakat nie. Lepas dua bulan kalau ada komen positif dari en_me mungkin mokcik akan tukar fikiran.

    • August 17, 2010 at 9:29 am

      apo yg mokcik dah terbeli?? uiks??

      • August 17, 2010 at 9:33 am

        wah nora.. rajenn bebenor ko komen tuk me.. ahaks

    • August 17, 2010 at 9:30 am

      nanti me calling2 oke.. mokcik tungguu tawww

  17. August 17, 2010 at 9:41 am

    RM339 SAJE???? murah…murah…smbil lap air mata…heeee

    • August 17, 2010 at 9:44 am

      lap air mata ghitewww.. uhuhu

  18. August 17, 2010 at 9:56 am

    baguih ni. kalau pakat beli ghamai2 mesti bumi gembira. poket juga gembira. tak gitu?

    • August 17, 2010 at 10:03 am

      bukan saje bumi, bunga2 pown bergumbira ghitewww.. ehehe

  19. August 17, 2010 at 9:57 am

    en_me
    Hari tu ada gak diorang usha2 suh beli tapi bil letrik my house cam gitu2 aje so rasa cam tak berbaloi beli.

    Kalau berbaloi pun I tak mampu beli, hehehe..

    • August 17, 2010 at 10:07 am

      nih soklan ke jawapan.. ahaks

  20. August 17, 2010 at 11:09 am

    en me, ida dh gelak guling2 ni mmbaca semua pertanyaan dan balasan dari en me. balasan en me pd jam 9.10. 49 tu… haha… tak leh blah…

    eloklah en me dh beli. nanti kalau berjaya bgthu ida yea. buleh ida letak kat restoran ida.. hehehe…

    • August 17, 2010 at 11:14 am

      guling2 ghitewww.. ammvoiii

  21. August 17, 2010 at 11:36 am

    kalu mcm ni rugi ler kerajaan🙂
    bil elektrik rumah en_me sudah murah…

    • August 17, 2010 at 11:38 am

      murahke kalo bil api smpi RM300 sebulan?
      kerajaan xrugi punye, bukan me curi cable ke aper.. malahn dpt menolong beban lagik.. ihiks

  22. August 17, 2010 at 12:00 pm

    lagi 2 bulan kasitau result ye…
    heh!

    • August 17, 2010 at 12:02 pm

      insyaAllah vollee jerr..

  23. August 17, 2010 at 1:19 pm

    hmm…

    alat maza gunakan utk menjimatkan elektrik ialah padam kan semua lampu termasuk air-cond di malam hari juga di siang hari…

    insyallah bill akan berkurangan sebanyak 60%.. hehehhe

    • August 17, 2010 at 1:41 pm

      ahaha.. baek ko xyah pasang elektrik langsung.. leh jimat 100%.. ghitewww

  24. August 17, 2010 at 10:07 pm

    Ni psg kat umah mana ni en.me..[…] takkan en.me pakai letrik byk sgt kot..bwh RM20 hinggit kan free.. he..he..he..

    • August 18, 2010 at 1:05 am

      tau takperr.. ehehe

  25. yus
    August 17, 2010 at 10:12 pm

    mahalnyer…
    aritu yus gi giant plentong..
    yus pun jumpa bende tu.
    tapi regenyer RM 299 jer..
    ada diskaun special tinggal RM 199.
    OOOOOO…
    yg tu untuk bil rumah rm 200 ke bwh

    • August 18, 2010 at 1:03 am

      kan ade banyak pilihan.. mengikut bil api rumah me lebih RM200 maaaa.. ahaha

  26. August 18, 2010 at 10:29 am

    ayoyo..
    tak pepasal jadi kaunter pertanyaan .
    ekeke

    • August 18, 2010 at 11:16 am

      layannns..

  27. August 18, 2010 at 5:08 pm

    salam en_me

    dulu pernah ada satu brader usha soh abamlom beli device ni.

    dari peng’explainan’ nya memang menarik. dan agak terpikat

    tapi bila ditanya macamana alat ni berfungsi. macamana boleh reduce bill, macamana kalau overload, macamana kalau amp tinggi macamana tu macamana ni….

    muka dia kelat….

    den tak jadi beli ah.

    • August 18, 2010 at 5:16 pm

      abglong, me xlah tanya macam2 kat salesman teww.. yg me phm alat tu mengurangkan kuasa watt yg kita salurkan ke meter tnb kat luar premis rumah. itu saja.. dan salesman itu tunjukkan dan buktikan sendiri kat situ yg alat itu memang mengurangkan kadar kuasa tersebut.. tp xper, kalo bil api 2 bulan x kurang 40%, me akan pulangkan.. tungguu oke

  28. August 20, 2010 at 6:55 am

    Saya telah bertanya pihak TNB. Jawapan mereka TNB tidak akan bertanggungjawab sekiranya supply eletric ke rumah menghadapi masalah. Lagi pula bukannya ada cop SIRIM. Semua ini datang dari China. Terus tak beli.

    • August 20, 2010 at 7:51 am

      tuan mej nor ibrahim.. xper, itu adalah hak kita sbg pengguna.. tnb memang contra memenda mcm ni sbb x menguntungkan syarikat korporat dorang oke..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s