Home > Friends > Why I Hate Silent Readers

Why I Hate Silent Readers

dancers

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Bathin (Zapin's dancers, Jaya Jusco Tebrau City)

Assalamualaikum kengkawan semua. Ini entri merapu. Sila abaikan.

Bukanlah me nak sombong dengan blog ‘memang lumayan’ me yg tidak seberapa ini. Tapi sejak dua menjak ini tetiba jiwa me jadi kacau. Kacau sangatlah kan. *Ketawa. Tujuan me berblog bukan sekadar mencari kawan kenalan siber yg baik-baik, tapi juga sekadar mencatatkan kenangan sebagai ‘diari elektronik’ juga. Cuba kengkawan bayangkan, kita hari-hari ketak ketup ketak ketup kemaskini ‘diari’ kita, tetiba ada kengkawan yg suka baca-baca, tapi dia sendiri tiada ‘diari’ untuk me baca. Tak best kan? Kaanss?

Berikut adalah sebab musabab me tidak suka ‘silent readers‘.

  • pengunjung blog me mestilah yg aktif belaka saja oke
  • tetiba me dapat emel: “enchek .. ari 2 kan, i ader terbce post u.. sal ape ek.. ala.. npe cm2.. blablabla..” masa bila pula awak baca entri me? Me tak tau pun. Sila tinggalkan jejak lain kali ya.
  • me boleh beri amaran – ‘silent mood‘ tidak layak kemari.
  • nak usha-usha blog awak juga, mana tau boleh tambah ilham kah. Atau nak tahu juga masalah rumah tangga awak. Atau hilangkan stress me kah. Takkan kamu sorang saja nak hilangkan stress. Mana ada road?
  • Entah-entah ada antara korang pernah jadi kenalan lama me. Tak ke berjejak kasih kita. Tak pasal-pasal ter’connect‘ balik gitu.

Sebenarnya banyaklah sangat sebab musababnya. Yg penting korang kena pastikan jangan jadi ‘silent readers‘. Kalau tak nanti akan menimbulkan fitnah. Contohnya:

  • Penyerang hendap.
  • Secret Admirer, bukan untuk me yg tiada apa-apa ini. Tapi untuk kengkawan blogger lain yg banyak secret admirer. *Ketawa.
  • Nak copy paste ayat-ayat me yg itteww dan ghiteww. Apa barang kan?
  • Anda bisu dan mati pucuk.
  • Ikut perkembangan me perlahan-lahan dan pastu hebahkan di laman sosial spt FB, Friendster bagai. Macam artis pula. Menyamfah kan.
  • Awak memang stalker yg suka tikam-tikam bakang me. Membaca blog me sekadar nak puaskan hati awak, dan nak cari salah me saja. Pastu kutuk-kutuk bang**t dlm blog oranglain fulakks.
  • DLL.

Me minta maaf kalau ada yg terasa. Sempena bulan Ramadhan yg mulia ini, me yg tiada apa-apa ini nak minta maaflah ya kalau ada tersalah cakap. Raya nanti minta maaflah lagi erk. Ooops kelaut pula me. Dah lari tajuk. Ok, berbalik pada entri me ini. Me yg tiada apa-apa ini sangatlah pasti, yakin, dan sure yg me yg tiada apa-apa ini mempunyai silent readers yg terbanyaklah sangatnya, berjuta-juta lemon (hyperbola). Jadi tolonglah, tinggalkan komen korang oke. Kalau ada blog lagi baik letak link. Tapi me tak main FB oke. Apa klise main FB kan? Kalau tak suka tinggalkan link pun tak mengapa. Ada me kisah? Tapi nanti kalau tetiba me tak update blog, janganlah korang tanya, “enchek buat blog lain kah? apa nama blog enchek? Plis plis plis enchek jangan nakal.” *Ketawa.

Nota: selamat membaca blog me dan menjadi active reader dan commentator oke pasni.

Nota lagi: untuk yg selalu singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg ‘memang lumayan’ ini, me hargai from the bottom of my heart. Jasa korang amat me sanjung. Majulah sukan untuk negara.

Alahai.

Categories: Friends
  1. August 25, 2010 at 12:58 am

    ekekeek~
    buat lawak la en me ni pepagi camni~ (pagi ke?)

    klo email ok lagi..
    ni yg kwn jumpa esok ke minggu dpt ke, tetiba dia bukak crita psl ape yg ditulis kat blog. mau plak dia kata.. “ko kate ko bla…..”
    bila plak sy kata?
    rupanya stalker dlm diam~
    bace x komen ye~ pastu sebaaaar2kan cis~

    sabar je la~

    slamat bersahur ye en me~ ekekek~

    • August 25, 2010 at 4:29 am

      iyela.. masa me balas komen ko nih kat saner dah pagi kanns.. kowserr

  2. August 25, 2010 at 1:34 am

    ayo..dia ade secret admire..bahaya….=)

    • August 25, 2010 at 4:28 am

      maner ader.. ahaha

  3. August 25, 2010 at 1:43 am

    Salam en_me,

    aikk.. majulah sukan ek..

    hehe..

    * saya pelik tau..di bloglist saya n3 en_me selalu tak update; rupanya dah ada n3 baru..

    *lepas ni kena refresh selalu agaknya..

    • August 25, 2010 at 4:32 am

      ko kena letak spesel blogroll untuk blog me jakk.. so next time ko bukak blogroll list ko, ko klik jak blog me yg inih.. vollleee

  4. August 25, 2010 at 2:01 am

    jangan en.me benci sama maza sudahlah kan.. huhuhu

    sedih gitew…

    • August 25, 2010 at 4:26 am

      naper nk benci.. takk kowserr

  5. August 25, 2010 at 2:17 am

    hehehe… satu entri yg jujur sejujurnya… baguihlah en me ni. sib baik ida ni jenis yg suka baca dan suka pulak tinggalkan jejak. yelah kalau kita tak tinggalkan jejak , mana tuanpunya blog tu nak tahu kita dah baca kan…………

    well done!!!

    • August 25, 2010 at 4:26 am

      thanx to idasm itteww..😉

  6. DrSinga
    August 25, 2010 at 3:22 am

    mereka komen dalam hati je….gitewww…. 🙂
    fiuhhhh….
    panjang sungguh entry pagi ini…
    .
    .
    berzapin raya kah mereka iteww….. ( 🙂 lagi…. )

    • August 25, 2010 at 4:25 am

      komen dlm hati kalo x hebah2kan seantero dunya xper doc.. volleee

  7. August 25, 2010 at 3:50 am

    olorrr..
    hati sudah panas kah?

    • August 25, 2010 at 4:24 am

      hati panas leh simbah dgn air sejukk takks.. uhuhu

  8. August 25, 2010 at 3:57 am

    betuila en-me…kita penat ketik keyboard takde bayaran, org baca pree je kannnsss….
    bolehtak sajes blogspot charge kedi kad depa tiap kali depa kelik blog kita?

    • August 25, 2010 at 4:24 am

      baca pree no halls.. tp tinggallah jejak.. volleee

  9. August 25, 2010 at 4:37 am

    Salam en_me..

    hehehe.. kakcik suka kalau orang sedar kehadiran kakcik *sengeh*

    • August 25, 2010 at 4:44 am

      tau xperr.. uhuhu

  10. sz
    August 25, 2010 at 5:03 am

    pemalu sungguhhh kot si dia itu…
    Takpun dia penah komen tp tak dpt respon en_me pastu dia putus asa…mueheehe…
    kan best kunjung-mengunjung kannnn…

    • August 25, 2010 at 7:07 am

      memang x pernah komen.. kalo x mestilah me tau kanns.. uhuhu

  11. August 25, 2010 at 5:48 am

    IE mmg silent reader

    ????

    betoi la kan..
    mana ada en_me dengar suara lunak merdu IE !!

    • August 25, 2010 at 7:06 am

      memang ikan xleh bercakap ghitewww.. nak kena masak tiga rasa.. ahaha

  12. August 25, 2010 at 7:00 am

    Morning en_me itewwwwwwww !!!!

    Amvoiiiiiiii, hangin satu badan ke ??? Minum air Cap Badak utk sejuk badan yg panas itewwwwwwww…….

    Biasalah en_me, diaorg yg jadi silent reader m`baca tapi tiada jejak atau komen yg d`tinggalkan sbb tak nak en_me kenal atau tahu akan k`hadiran diaorg agaknya.
    Adakalanya diaorg hanya m`baca s`kali lalu, then senyum sebab ada bahan bacaan yg m`beri ilham atau hiburan……..mcm blog en_me ni, byk info yg bagus.

    Akak kdng2 jadi silent reader jugak tau sbb tak sempat nak tinggalkan komen (busy sgt la tuuuu…..).

    Anyway, I truly enjoy reading those what you`ve shared here. **Akak ada FB. Tapi bukan utk luahan2 rasa di hati. Motivasi utk diri sendiri je……..**
    🙂

    • August 25, 2010 at 7:05 am

      kak zyma memang de vogue.. ahaks

  13. August 25, 2010 at 7:01 am

    en_me, sama cam juga cam khai, x suka ngn silent reader yg rupa2nya kwn2 tmpt kija..tp x reti nk luah. kalo mmg nk jalinkan silaturrahim biar lah jujur dan ikhlas kan. x paham napa ikuti senyap2, bila jupa kita cam x reti nk btegur sapa atau senyum, tp tau2 citer kat org tntg catatan kita. napa jd cenggitu kan?

  14. August 25, 2010 at 7:08 am

    Salam en_me
    I like your topic tuuu. Sangat menjiwainya, heheh.
    Berikut adalah pandangan sendiri tanpa prejudis🙂
    1. kalau entry en_me dah banyak orang mengomen dan I baru terhegeh2 nak baca/ mengomen, I rasa kehadiran diri harus diinvisiblekan aje (kiranya malu gitu).
    2. kalau memula nak komen, malaslah plak nak letak nama/email/tapak web bagai.. mood menaip lum timbul kekdahnya.

    • August 25, 2010 at 7:10 am

      ahaha.. mak terasa noook.. len kali akak som taip jerr.. volleee kanns

  15. August 25, 2010 at 7:29 am

    Tapi kita suka jengah blog en_me yg glamer tapi selamba land nih. Ada masa kelakar ada masa cam serious..takut mak..! Dah nak raya kaanss. (Benda ni – kannns, giteew dll mmg slamba..kita suke ek..)

    • August 25, 2010 at 8:03 am

      slumber dogg katernyer.. uhuhu

  16. August 25, 2010 at 7:52 am

    baru ku tahu… ingatkan handset je ader silent mode..
    rupa-rupanya blog pun ader..
    itulah dier.. kalu baca blog tak tinggalkan jejak bolehlah diibaratkan
    macam makan nasi takdak sambal belacan..
    ye ke?? hohohoh..

    • August 25, 2010 at 8:04 am

      salah teww bro.. macam makan sambal belacan jer tanpa nasik.. kahh

  17. August 25, 2010 at 8:05 am

    en_me
    blog en_me MALATOP
    msti ramai dok intai2😀
    mcm sy dulu lah
    dok intai2 dari jauh

    jgn marah naaaa

    • August 25, 2010 at 8:09 am

      intai2 positif xper akak eliz yg chantek ittewww.. uhuhu

  18. August 25, 2010 at 8:08 am

    waaa.. mak seram uolss baca entry beramaran ni.. mujur mak rajin senantiasa menaip2 komen wpon entahapehape kan..

    takot uolssssss.. hohohhoo

    • August 25, 2010 at 8:13 am

      bila ko dah jadik makk nih.. ikiki

  19. August 25, 2010 at 8:11 am

    blog en me ramai peminat dalam diam. bahaya tu

    • August 25, 2010 at 8:13 am

      ramai peminat katernyerr.. tawa ketawa makk.. ahaha

  20. mokcik azwa
    August 25, 2010 at 8:33 am

    copy paste expresi en_me…

    alahaiii…..

    hehehe…

    kalau mokcik…kenkadang pertama kali datang bertandang, membaca entry dan membaca komen2 kenkawan en_me. Kenkadang klik2 juga kat blog kawan2 en_me. Kalau ada yang menarik dan mokcik tertarik, terasa ada chemistry gitu…mokcik akan tinggalkan jejak disitu.

    Kunjungan pertama kali kadangkala tidak sempat meninggalkan jejak antara lain sebabnya, mungkin dah klik kat kotak komen, tapi takde ilham la pulak atau tiba2 bos panggil la pulaks hehehe..so, dikunjungan kali kedua baru la mokcik tinggalkan jejak ghiteww (copy paste lagik hehe)..

    yeah…majulah sukan untuk negara…sama2 kita tinggalkan jejak di blog kenkawan kita🙂

    • August 25, 2010 at 10:39 am

      ahaha.. dah lamer tinggalkan subject chemistry ghitewww..

  21. August 25, 2010 at 8:46 am

    nape en_me?ade org sabotaj en_me kah?huu….
    joyah kengkadang malu nk tggal jejak..boleh gitu??

    • August 25, 2010 at 10:38 am

      maner vollee.. x sporting namernyerr.. uhuhu

  22. August 25, 2010 at 8:56 am

    uhhh..nasib baik sy bukan silent reader.keke..tak terasa pun.hehe.
    tp,btul gak en_me kate..wpun tak kenal muka,dapat tukar2 blog pun jadilah kan..

  23. faeeza
    August 25, 2010 at 9:03 am

    en_me, kalo pesen yg jejak part yg bminat je cemane?mcm sy ni ibu bekerjaya yg sgt bz la gitu, hahaha. jejak ketike perlu je. tapi baca nye wajib ;p voley ke?? -jgn mara na..

    • August 25, 2010 at 10:37 am

      bz sangatla kanns.. uhuhu

  24. August 25, 2010 at 9:10 am

    kih3…. org fofuler mmg gitu en_me

    ai nak kopi pes n3nih buleh dakk??? kot2 nanti ai terfofulerrrr pulakkkk..😛

    • August 25, 2010 at 10:36 am

      kopi pes misti sebut2 namer me oke.. ekeke

  25. August 25, 2010 at 9:44 am

    wah, en_me, glem ler … meh, nak salam-salam garu tapak tangan cikit

    • August 25, 2010 at 10:35 am

      nnti batal air semayang makk.. ahaha

  26. August 25, 2010 at 9:48 am

    kan wa suta ciakap. en me puniya blog mimang maniyak peminat telmasuk la ol de sailen lider….sikelet etmaye pun maniyak jugak lorrrr….plis plis plis….jangan bikin en me malah….wa takkut woo… :p

    • August 25, 2010 at 10:35 am

      maner ader marah.. me nasihatttt.. ahaks

  27. fa
    August 25, 2010 at 10:32 am

    iyer, majulah sukan untuk negara **tengah warm up ni sambil kesat2 peluh kat dahi**

    • August 25, 2010 at 10:34 am

      sungguh bersenam akak fa itteww kanns.. ehehe

  28. August 25, 2010 at 11:29 am

    majulah negara untuk sukan
    eh silap..hahahahahaha
    betul tu en_me
    better tak yah jadi silent reader kan…..=)
    dulu masa tak de blog pernah jadi silent reader miamanis..pastu bila dah ada blog dah tak silen2 dah…..=)
    bising terus….hahahahahaha

    • August 25, 2010 at 12:21 pm

      bising positif xper.. ahaha

  29. t
    August 25, 2010 at 11:39 am

    suka hati mak bapak dia aje bt gitu kat blog kitakan? sebok aje..

    nyamfah!!

    • August 25, 2010 at 12:20 pm

      nyamfahh kanns..

  30. August 25, 2010 at 11:42 am

    aku silen reader kah???… hehe… x kot kan en_me.. just kdg2 x tertingal komen jer.. majula blog en_me tuk semua… hehe…

    • August 25, 2010 at 12:20 pm

      sbb ko x tinggal komen nnti timbulnyer fitnahh.. ahaks

  31. bard
    August 25, 2010 at 11:51 am

    salamm bro..sorila ek den tak menge’blok’ atau menge’book’..cuma suker menyi’buk’ kek sini jah… bley kan

    • August 25, 2010 at 12:19 pm

      nih yg me bengang nih.. uhuhu

  32. August 25, 2010 at 12:25 pm

    SETUJU SEMUAAAA…! especially bab STALKER tuh… nyamfahhh gakkk!

    • August 25, 2010 at 12:33 pm

      ammvoiii akak tewww.. ahaks

  33. August 25, 2010 at 12:26 pm

    salam kang…kabarey
    apik apik gambarey nang keney yo kang

    • August 25, 2010 at 12:32 pm

      salam mbakyu dilahh.. ala gambarey nganggo kamera bodol waie.. ehehe

  34. August 25, 2010 at 12:54 pm

    waah..en_me pandai cakap jerman la kengkawan…jawa johor ek. siji, loro, telu, papat, limo,six, seven,…lupa la plak..! ngeee..

    • August 25, 2010 at 1:15 pm

      JJJ – jutawan jawa johor.. ooops, ahaha

  35. August 25, 2010 at 1:17 pm

    oh..sib baik sy bukan silent readers. sy readers sentiasa meninggalkan bunyi di sini…tata

    • August 25, 2010 at 1:39 pm

      tau xperr.. thank u akak zita tewww

  36. August 25, 2010 at 1:47 pm

    en_me ramai peminat di sini, agaknya ada yg segan nak tulis apa2 kot, maka dema jadilah secret admirer & stalker saja. rugi tawww.

    • August 25, 2010 at 1:53 pm

      taww xperr.. uhuhu

  37. August 25, 2010 at 2:12 pm

    bukan semua org reti menulis inche’, dan bukan semua juga minat menulis. depa cuma minat membaca. cukuplah bayangkan inche’ sebagai seorang penulis novel yg karyanya dibaca entah sapa2 tanpa diketahui….

    • August 25, 2010 at 2:20 pm

      salam bro..
      tapi hari ni me nak ckp psl silent reader in the other way round.. SR ni ada 2 type.. satu yg baca blog kita dengan hati yg senang..hati yg girang.. bukan menjadi KIPAS tetapi membaca sekadar menjadi bahan bacaan atau hanya ingin mengenali seseorg dr jauh tanpa menyapa.. mungkin sbb xde blog.. atau.. blog tersebut mmpunyai RAMAI gile BFF so mcm agak lost utk masuk dlm discussion diorg.. fhm tak? cth la.. ada blog tulis psl satu isu yg hanya dia dan follower rapat dia je yg tau…..so mcm kalo tibe2 nak menyampuk agak janggal di situ…

      and 1 type lg menjadi SILENT READER tapi sebenarnya dia tak la SILENT pon.. silent di sini bermaksud.. pas baca blog tu.. dia leh pla jadi pengkritik, dia la penyiasat, dia la CSI, dia la forensik, dia la PEGUAM CARA, diala PEGUAM BELA.. dia la HAKIM.

      faham tak maksud me?

      ada sesetengah SR ni taknak tampil ke depan sbb dia nak sentiasa tidak diragui.. maksudnya penulis tak perasan pon sapa musuh dlm selimut ke.. gunting dlm lipatan ke.. apa2 la yg sewaktu dgn nya.. dia menjadi SR adalah utk menjadi PENYIASAT upahan bg sesetengah pihak atau utk dirinya sendiri.. konon nya mencari BAHAN BUKTI yg boleh disimpan dalam ARKIB.. mungkin berguna di masa akan dtg.. hehehehe.. kesian sungguh golongan2 tersebut yang sentiasa menjadi FOLLOWER tapi tak diiktiraf dan berniat busuk sebegitu.. kdg2 rasa diekori sehingga ke lubang cacing.. inilah yg me maksudkann.. tp harap2 xdelah kanns.. wahh panjg lebar reply komen me kali inih.. ihihi

  38. August 25, 2010 at 2:49 pm

    abang pun silent reader blog awak jugak. kalau baca kuat-kuat pun bukannya awak boleh dengar. *ketawa

    • August 25, 2010 at 2:57 pm

      abg wat lawak ghitewww.. ekeke

  39. August 25, 2010 at 3:05 pm

    salam,

    hi… baru 1st time jenguk sini… walaupun rasanyer penah jenguk gk dulu2… dulu takde blog, ada fp je… skrg nih baru belajar berblog…

    hehehe… tertarik ngn tajuk tuh… heheheh… tp betul gk
    kadang kite nk gk berkongsi… kalu dh silent mcamne nk kongsi kan…
    apa pun… sudi2 lah jenguk blog, fp juga fb saya…

    • August 25, 2010 at 3:10 pm

      salam gakk.. thanx singgah kemari

  40. August 25, 2010 at 3:38 pm

    tumpang lalu belakang…

    • August 25, 2010 at 3:40 pm

      ahaha.. me nmpk pak long tewww..

  41. August 25, 2010 at 3:43 pm

    en.me..aka tak tau pun ada ke tidak silent reader..he he..sape yang tinggal komen..itu juga la orang yang baca..ingatkan macam tu aje la..

    • August 25, 2010 at 3:51 pm

      welcome to the blogging world akak erna ittewww.. ehehe

  42. matsomherbs
    August 25, 2010 at 3:45 pm

    Jadi, maksud en me, SR lebih bahhhhhaaaayaaaa daripada Anynomous?
    Tertanya2 juga kenafa en me tak ada FB? Jika en me buka akaun FB, mesti ribuan secret admire akan histeria terpandang wajah en me gitewwww

    • August 25, 2010 at 3:53 pm

      x sumer SR atau anonymous teww bahaya kang matsom.. SR (yg type 2) teww tikam2 bakang.. Anonymous (yg type 2 juger) teww depan2 kita dia tikamm.. tp dua2 samer jer sbb kita tak kenalls.. ghitewww

  43. matsomherbs
    August 25, 2010 at 3:46 pm

    Jgn salah faham tau, histeria macam tgok muka Ronaldo Dicaprio

  44. August 25, 2010 at 4:50 pm

    begitu shj ke

    • August 25, 2010 at 4:58 pm

      ghiteww lohh..

  45. August 25, 2010 at 5:14 pm

    Eeemmmm spesis ni banyak berkeliaran kat blog-blog orang cuma yang galaatnya tak tinggalkan jejak susah nak berhubung kan payah … bukan minta apa pun tinggalkan jejak kita akan balas jejak itu balik oka … senang aje kan

    • August 25, 2010 at 5:52 pm

      kanns.. tau takperr

  46. August 25, 2010 at 5:16 pm

    apa pun selagi dia tak kacau kita tak apa lah…. jangan sesenyap menyerang hendap blog kita dah lahhhh mau… aku cari si silen reader tu karang

    • August 25, 2010 at 5:52 pm

      leh ke ko carik kalo xtau saper gerangannyerr.. uhuhu

  47. August 25, 2010 at 5:20 pm

    kdg2 x idea nak bg komen..sowi..

    • August 25, 2010 at 5:51 pm

      kdg2 xde idea teww me phm lohh.. tp kalo langsung xde idea camane tewww.. kowserr

  48. August 25, 2010 at 5:21 pm

    risau gak kalau silent reader tu family sndri.. nant bila dia orang baca jadi segan je kita.. hahaha..

    • August 25, 2010 at 5:50 pm

      xleh nk citer peribodi kanns.. ahaha

  49. ain
    August 25, 2010 at 6:04 pm

    jangan marah-marah en. me, nanti batal pose tu…..

    hehehe….

    • August 25, 2010 at 6:26 pm

      me bukann mare.. me nasehatt.. ehehe

  50. August 25, 2010 at 6:35 pm

    x bg camna pun depa ttp akan skodeng en_me gak hehe..

    • August 25, 2010 at 6:37 pm

      skodeng pakey topong kahh..

  51. August 25, 2010 at 7:39 pm

    en_me kena hendap? wuuuu….glamer yuuuu :p

    • August 25, 2010 at 7:47 pm

      glemer sangatlarr kanns.. ahaha

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s