Home > Canon EOS 40D, historical place, Singapore > jalan-jalan temasek: episode V

jalan-jalan temasek: episode V

September 14, 2010 Leave a comment Go to comments
opium hill

I asked him to visit some historical places, although there was a resistance at first (Opium Hill, Pepys Road, Off Pasir Panjang Road)

[+ more pictures in my fotolumayan ]

Ini adalah episod kelima dari enam episod me jalan-jalan ke pulau temasek pada hujung minggu yg baru lepas.

Sebelum pulang ke tanah besar (dari pulau belakang mati), me sempat singgah ke bukit chandu, dimana leftenan adnan dan pasukan tentera melayunya pernah cuba mempertahankan tanah yg berdaulat hingga ke titisan darah terakhir dari tentera nippon pada 14hb Febuari 1942.

Alahai.

  1. September 14, 2010 at 12:40 pm

    sikit pasal kebebasan berkarya…

    singapore punye overall landscape lebih menarik berbanding malaysia…kan bagus kalau kite2 ni pun bebas berkarya macam org singapore jugak..
    😀

    • September 14, 2010 at 1:24 pm

      kita takdok ‘bajet’ nak wat overall landscape ghitewww.. uhuhu

  2. September 14, 2010 at 5:18 pm

    lama tak jenguk blog en.me..rupa2nye udah tukar yg baru.. selamat hari raya en.me… seronoknye jalan…

    • September 14, 2010 at 5:20 pm

      blog ko pown lamer x update – aper barang kanns..

      jalan2 sajer nak warm up nk gi down under.. volleee

      • September 15, 2010 at 8:47 am

        busy sikitlah en.me… tak sempat nak updated blog.. tunggu free sikit baru on balik..he..he..he..

      • September 15, 2010 at 8:48 am

        tau xperr.. kehh

  3. akak
    September 14, 2010 at 7:11 pm

    en me…
    jalan raya sampai singapura…
    seronok nyer dgn cik siarbi…..

    • September 14, 2010 at 7:29 pm

      bukan cikSiarbi, tp cikPutih.. volleee

  4. September 14, 2010 at 8:33 pm

    Membara semangat patriotik… Selamat menyambut Hari Malaysia.

    • September 14, 2010 at 8:52 pm

      semoga kita dapat mempertahankan negara kita dari ancaman musuh.. aminn

  5. ummi5
    September 15, 2010 at 8:51 am

    saya yg kat sini belum sampai lagi kat bukit candu ni..

    • September 15, 2010 at 9:00 am

      actually susah bebenor nk carik bukit chandu nih.. tanya apek kat petrol station pown tak tau.. uhuhu

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s