Home > Canon EOS 40D, Johor, photography > Aku, Doktor dan Kamera

Aku, Doktor dan Kamera

 

coolpix

Nobody cares about my Canons until I brought them all to Melbourne. So I bought a new one for them, but not Canon this time. Dem.

Amaran: Ini entri panjang dan tanpa pautan (hampir).

Selama me memblog, me sudah jumpa tiga orang doktor (2 maya, 1 realiti), yg punya klinik sendiri, yg pakai kamera dslr canon eos 400d (atau 450d atau 550d – tak kisahlah, semuanya sama).

Ini entri istimewa untuk doktor zouldahan yg itu. Beliau sedang beriya-iya nak menaiktaraf kamera dslrnya. Dan olehkerana me pengguna kamera dslr canon eos, me cuma nak cerita pengalaman me saja. Yg buruk jadikan sempadan ya doc.

Kamera canon eos 40d yg me pakai adalah kamera dslr me yg pertama. Sebelum ini me pakai pelbagai jenis kamera digital yg biasa saja. Kamera slr (jenis filem) yg pertama adalah jenama minolta, yg me guna semasa belajar di luar negara. Oops, kelaut pula.

‘Canon’ bukanlah jenama kegemaran me. Me beli canon eos 40d sebab sebelum itu me sudah guna kamera digital canon ixus juga.ย  Memang mesra pengguna.

Sebenarnya eos 40d adalah kamera dslr untuk prosumer (tahap menengah). Sebab semasa me nak beli kamera dslr pertama me ada baca sedikit sebanyak forum dan blog dari pengalaman pengguna eos 400d (tahap permulaan) juga. Kebanyakkan mereka (hampir kesemua) ingin menaiktaraf ke eos 40d selepas beberapa ketika menggunakannya. Dipendekkan cerita, me pun terus beli eos 40d – walaupun terpaksa makan mee maggie tiga hari tiga malam lamanya. *Ketawa.

Jap. Mungkin ramai kengkawan yg masih pening. Jadi, me nak ringkaskan. Dalam produk kamera dslr canon, 400d/550d (3 siri – tahap permulaan), 40d/50d/60d (2 siri – tahap menengah) dan 7d/5d/1d (1 siri – tahap dewa).

Berbalik pada doc zouldahan nak menaiktaraf dari 400d ke 50d/60d katanya. Dari tahap permulaan ke tahap menengah gitu. Sebab me sedang pakai 40d (tahap menengah) me pun cubalah nak cerita pengalaman me. Walaupun 40d me rasa sudah ketinggalan zaman berbanding 50d atau 60d yg lebih canggih dan boleh merakam video sekali. Tapi masih dalam tahap pertengahan kan.

Bulan depan genap 3 tahun me pakai 40d me yg itu. Gambar memang memuaskan, lagipun me bukanlah kerja fotografer yg menangkap gambar pengantin atau majlis-majlis lain. No income no masyuk – kata uncle kamal. Yg penting, kepuasan adalah milik me sendiri. Selama 3 tahun, ada juga masalah pada 40d me itu. Antaranya, masa pergi ke pulau labuan, tiba-tiba motor dia sangkut, keluar mesej ‘err’ pula. Banyak kali me kena. Hantar servis dan tukar motor baru baik semula.ย  Masalah lain yg me tak puas hati sampai sekarang ialah terdapatnya habuk pada sensor dan gambar. Banyak gambar yg cantik-cantik me tangkap me baik pulih semula guna photoshop. Memang leceh dan buang masa. Pernah sekali me hantar ke pusat servis canon untuk cuci dan buang habuk. Tapi dua tiga minggu kemudian, masalah habuk kembali menghantui semula.

Sampai me terfikir dan berangan-angan nak menaiktarafkan pula nak beli 5d mark ii yg tahap dewa itu. Tapi bila me periksa uji dan check dalam akaun bank me, tak cukup bajetlah pula. *Ketawa. Bukan ya kengkawan. Sebenarnya me dah periksa uji dan check dalam internet, 5d mark ii pun ada masalah dengan habuk pada sensornya. Apa barang kan?

Terlanjur me buat entri pasal kamera dslr ini, me nak jugalah tahu ada sesiapa kengkawan pengguna nikon terutamanya d700? Bolehlah cerita pengalaman pada me pula.

Dan terimakasih pada kengkawan kerana sudi membaca cerita dua sen me yg merapu ini.

Cerita lain, me masih sibuk kemaskini dalam ALBUMME yg itu setiap hari.ย  Jadi, blog ini me jarang-jarang kemaskini.

Nasi tambah. Malam ini malam jumaat der. Salam ingatan buat kengkawan semua di tanahair, dari me yg jauh dimata. Chewahh.

 

eos40d

My preci-eos - old but still bold.

 

Alahai.

  1. DrSinga
    October 14, 2010 at 6:35 am

    jadikan lah 2 realiti 1 maya๐Ÿ˜‰
    .
    .
    .
    5d mark ii .. makan meggi 3 tahun 3 malam…

    • October 14, 2010 at 6:39 am

      *Ketawa..๐Ÿ˜‰

  2. October 14, 2010 at 7:07 am

    maggie pun tak mampu beli

    • October 14, 2010 at 7:12 am

      tapi kanns.. tembikai laici lagik mahal dari sebungkus meggie.. ahaha

  3. October 14, 2010 at 7:11 am

    Salam en_me,

    Hobi yang menyeronokkan.

    • October 14, 2010 at 7:14 am

      salamm akak kunang2 tewww.. sebab sonoklar dipanggil hobi.. takk ghiteww

  4. October 14, 2010 at 7:19 am

    Ha ha ha.
    Ada special entry untuk saya.
    Tajuk pun special jugak.

    Terima kasih banyak2 en_me.
    Ada kawan kata 50D still the best.
    Ada yg cucuk terus ke tahap dewa 7D.
    Alang kepalang katanya.
    Tapi harganya beza 1.5K tu…
    Makan meggi pun makan meggilah.

    • October 14, 2010 at 7:42 am

      u r welkam doc.. senang2 nnti kite ngeteh kt bandar putra.. ehehe

      • DrSinga
        October 14, 2010 at 8:00 am

        dan hapdate status ke 2 realiti.. 1 maya..
        .
        tinggal satu lagi maya…๐Ÿ˜‰

      • October 14, 2010 at 8:07 am

        doc singa, ttdi teww rasernyer jauh dr melbon.. kahh

  5. October 14, 2010 at 7:54 am

    Sesekali membaca entri panjang dari en_me, seronok juga. Lagi pun informatif.

    Sama la suka kamera…tengah berkira2 nak tukar ke kamera mcm en_me punya…tapi lepas ku semak baki buku akaun, harus ku makan megi 365 hari, 365 malam huhuhu

    • October 14, 2010 at 8:08 am

      pastu makk leh jadik ramping bahh.. ehehe

  6. October 14, 2010 at 8:25 am

    wahhhh tq utk info itu en me

    saya gune canon gk.. tp 1000d… utk budak baru belajar la katakan… tp amik gambar mmg utk sndiri2 je… suke2… sbb bile tgk kwn2 amik gambar lawo… kite pun nk gk… so kumpul punye kumpul dpt gk lah… walaupun utk yg budak baru belajar ok lah… sbb bkn utk cari mkn kn… tp itu pun msh banyak yg kene belajar

    • October 14, 2010 at 8:33 am

      vah vah vahh.. 4 siri tewww..

  7. October 14, 2010 at 8:42 am

    alahai…
    yg mampu 1KD jer en_me..

    • October 14, 2010 at 8:47 am

      maner yg termampu jerr.. volleee๐Ÿ˜‰

  8. October 14, 2010 at 8:47 am

    bila la en_me nak hadiahkan cheqna..huhuhuhuhuhu

    • October 14, 2010 at 8:48 am

      vollee kerr.. ahaha

  9. October 14, 2010 at 9:05 am

    Suka tukar blog. Penat Saffa nak update kat google reader tu. =.=”

    Saffa dah check albumme, mmg lawa gambar2 street tu semua, jeles. =(

    • October 14, 2010 at 9:11 am

      jgnla jeles jerr.. komenlar kat sanerr.. uhuhu

  10. October 14, 2010 at 9:05 am

    ermm bagus ar me…..penerangan me ni buat lieya paham pasal dslr nie…selama ni main taram jek gune….ni baru tau ade tahap2nyer…selama ni tau gak, tapi sedetails nie….kalo ade ape2 ilmu nak dicurahkan lagi pasal dslr ni di alu2kan heheheehehe…..

    • October 14, 2010 at 9:11 am

      me citer apa yg me tahu jakks.. volleee

  11. October 14, 2010 at 9:26 am

    kalo dpt DSLR sebijik maunya jadi org gila.
    hari2 keje snap gambo je.. kumpul duit, kumpul duit..

    • October 14, 2010 at 9:28 am

      orang giler pown tau kira duit kannns.. ihiks

  12. October 14, 2010 at 9:28 am

    biler ler Teman plak dpt pakai kamera DSLR cam otai en_me & otai fuad.. leh amik gegambo cun melecun..
    skrg nie pakai n95 jer, tp tetap bsyukur.. amik gambo leh jwb call, jwb call leh amik gambo.. ahaks..

    • October 14, 2010 at 9:29 am

      ek eleh bainz, ko bonus banyak2 nk watperr.. ekeke

      • October 14, 2010 at 9:32 am

        bonus?? wat besau kan perot ler๐Ÿ™‚
        tahun nie compeni ader bg ker?? dpt bonus 3 bln leh ler bli..

      • October 14, 2010 at 10:09 am

        dengar2 korang dpt 3.2 bulann.. ahaks

  13. October 14, 2010 at 9:57 am

    me pakai Nikon Coolpix S9 sajork.. tunggu bakal asben bg DSLR buat hantaran voleyy ahahahaha

    • October 14, 2010 at 10:10 am

      suker erk mengepow orang.. ehehe, silap2 ko yg kena bg hantaran DSLR kat bakal asben .. tp ape2 pown, nnti jgn ungkit2 fulakks.. ahaha

      • October 14, 2010 at 10:38 am

        hahahaha taklah. drpd bg DSLR tu, baik laaa simpan duit tu buat pi hanimun. ngeeeeehhhh~

      • October 14, 2010 at 10:51 am

        cool oke.. ihiks

  14. October 14, 2010 at 10:14 am

    Saya tak tahu pun apa yang en_me cakap dalam ni. Hehehehehe….
    Saya bukan pandai sangat pasal kamera ni.

    • October 14, 2010 at 10:24 am

      xper akak zezebel iteww.. me cakap merapu jakk.. ekeke

      • October 14, 2010 at 2:05 pm

        Kamera lama kalau tak rosak lagi kan masih boleh guna juga. tak perlu tukar yang baru.

      • October 14, 2010 at 4:19 pm

        kalo asyik nak edit nak perbetulkan gambar jerr aper barang ghiteww.. uhuhu

  15. October 14, 2010 at 11:36 am

    salam me..saya pula pengguna nikon D3000..beli je, tapi jarang pakai..bila dah beli rasa cam besar gedabak pula..terus ilang mood nak bergambo

    • October 14, 2010 at 11:37 am

      sayangnyerr.. tp leh jual timbang kati tewww.. ihihi

  16. October 14, 2010 at 11:51 am

    kite pakai kamera cap ayam jaa…huuu~boleh makan kfc 3 hari 3 malam. mueheheh

    • October 14, 2010 at 11:55 am

      x ajak pownn.. uhuhu

      • October 14, 2010 at 12:10 pm

        nak ajak…tapi jauh banget melbourne itu dong….heheh

      • October 14, 2010 at 12:21 pm

        iyolarr teww.. ;-P

  17. October 14, 2010 at 1:41 pm

    aku dr D200..kena curik..then beli 7D..hehe

    • October 14, 2010 at 1:48 pm

      vah vah vah.. tahap dewa nihh..

  18. October 14, 2010 at 2:56 pm

    yang lama tuh lagi chun kott…;p.

    • October 14, 2010 at 4:18 pm

      chun jer kalo masak x sodapp x guna gakks.. ahaks

  19. October 14, 2010 at 5:00 pm

    saya baca jek..
    pastu senyum
    sbb suka
    pastu saya baca lagi
    tak faham tapi suka gak
    sbb en me yg tulis
    boleh gituu ?

    ehh..cepatnya mlm jumaat kaanss ….

    • October 14, 2010 at 5:02 pm

      malam jumaat malu nk masuk umah akak taww.. ahaha

      • October 14, 2010 at 6:13 pm

        oooo patutlah..
        banyak cicak yang jatuh !

        lalalala

      • October 14, 2010 at 6:21 pm

        aperlar akak nih.. x abes2 dgn cicak dier.. kt ostolia mane ade cicak .. buaya aderlar ;-P

  20. October 14, 2010 at 6:23 pm

    Kamera Canon dslr gambar2nya memang cantik dan sharp. Salah seorang rakan pesaing akak dalam My Selangor Story Bloggers Compitition yg menggunakannya, boleh snap sambil pegang kamera. Dan gambarnya boleh terakam 10-15 kaki (bergambar ramai2 termasuk gambar beliau nampak muka sajalah) dlm jarak 4 kaki. Rasanya kamera lain tak boleh buat.

    en_me cuba2 lah pulak snap gambar dalam air. Skrang kan ada yg waterproof nyer…

    • October 14, 2010 at 6:26 pm

      xper akak zara tewww.. tujuan me bukan nk menang contest atau nk dapat duit ghitewww.. volleeee

  21. October 14, 2010 at 6:37 pm

    salam en me..akhirnya..dapat juga akak baca n3 en.me..
    kalau cerita pasal kamera ni..dari dulu..cuma auto fokus aja yang diguna..he he..senang bagi yang tak pandai ni kan..

    • October 14, 2010 at 6:52 pm

      maner yg senang kanns.. ihihi

  22. Nia
    October 14, 2010 at 7:00 pm

    uii,..selalu teringin DSLR, tapi takde rezeki lagi..huhu

    • October 15, 2010 at 12:32 am

      doa dan usaha tangga kamera oke.. ihihi

  23. October 14, 2010 at 9:59 pm

    hoo ayat hujuh mmg tak menahan heeee..

    • October 15, 2010 at 12:32 am

      ko nih kann.. tulisla betul2 sikit.. uhuhu

  24. October 14, 2010 at 10:00 pm

    suri pun tak der kamare aduii hp pon dah rosak aduiiii.. cam ner nih..ggt jari leee

    • October 15, 2010 at 12:33 am

      blog masih ader kannns.. ihihi

      • October 17, 2010 at 1:21 am

        suri ingat nak gigit blog en me๐Ÿ™‚

      • October 17, 2010 at 3:58 am

        geget jerr.. volleee

  25. mas
    October 14, 2010 at 11:22 pm

    best nie kalo dapat free satu..

    • October 15, 2010 at 12:33 am

      nakk ker.. alala

  26. Tie
    October 15, 2010 at 10:02 am

    Maggie tak pe, jangan Indomee sudah, hehe….

    • October 15, 2010 at 10:13 am

      indomee pown indomee larr.. ahaha

  27. akak
    October 15, 2010 at 11:13 am

    en me…
    akak mmg tak tahu apa2..
    suami beli sony dslr..

    bolih ambil gambar.. boleh zoom.. cukup…
    lain2 anak akak tolong dan bagi faham…

    • October 15, 2010 at 11:40 am

      punyelar byk akak me kanns.. naper akak x tulis nama blog kat sinih.. uhuhu

  28. October 15, 2010 at 11:54 am

    teringin nak beli kemera dslr ni.tapi abot.tak seswai dgn berat badanku.
    ada tak slr yg ringan?sony NEX tu mcm cantik.tapi ….. tunggu dulu la.tak penting langsung camera ni.yang ada pun tak abis guna.

    • October 15, 2010 at 12:01 pm

      kalutla akak syida yg gorjes nih.. kata x sesowai, pastu nk yg ringan, pastu yg ringan sony fulakks ckp x cantik.. akak nak aper sebenornyer.. ekeke

      psst. kalo sumer org nk yg chantek.. abes, saper fulakk nak yg x gorjes ghitewww.. kowserr

      • October 15, 2010 at 1:34 pm

        mana ada kita ckp sony xcantik.sila baca ayat berkaitan sony itu semula.

        sebenarnya nak yang free.hihiiii

      • October 15, 2010 at 1:41 pm

        ahaha.. makk besalahh kasem

  29. October 15, 2010 at 12:16 pm

    arghhhhhhhhhhh!!! tak paham…………. yang aku paham-NAK KAMERA DSLR SEBIJIK!!!!

    • October 15, 2010 at 12:21 pm

      bak lar lima hibu hinggitt.. volleee

  30. October 15, 2010 at 1:17 pm

    Salam,

    3 tahun sudah ropenya…

    • October 15, 2010 at 1:20 pm

      alhamdulillah.. masih gigih berblog..๐Ÿ˜‰

  31. zie
    October 16, 2010 at 2:26 am

    kita takdek duit nak beli sendiri.agak2 kejam x kalo suwuh bakal encik asben buat dslr eos450 sbg salah satu barang hantaran nikah? excluded with duit hantaran and all..hehehe

    • October 16, 2010 at 3:27 am

      kawen jer dengan taukeh kedai jual dslr eos ittewww.. ihihi

      • zie
        October 17, 2010 at 8:55 am

        tauke tua xmo..x best..kang kawen skejap terus masuk kubo cane? kesian laa kat kite…hahah

        tauke muda oke,bleh on..hehe

  32. October 16, 2010 at 4:21 am

    Okeh, xpaham bab kamera2 ni tp nk gak menyibuk kat kotak komen hahaha

    • October 16, 2010 at 4:14 pm

      kita kawann kanns.. ehehe

  33. October 16, 2010 at 6:53 pm

    en_me mmg hebat. Berpengetahuan luas. Kamera pun canggih manggih.

    Saya guna kamera cap ayam aje. Itupun dah takde penutup lens sejak Adam jatuhkan huhuhu

    • October 17, 2010 at 3:21 am

      handphone blackberry bukan cap ayam erk abg YB ittewww.. ekeke

  34. October 19, 2010 at 10:37 am

    en_me

    I tgh pk nak komen ke tak …byk sgt komen mak tgk…
    I pakai camera Omnia 5DD (double D gitu) just nyebuk nak bg tau en_me.

    • October 19, 2010 at 10:43 am

      komen blom cukup sehatus lagikk makk.. ihiks .. thank u

  35. October 19, 2010 at 9:48 pm

    Erm…canon ada isu dust kat sensor ke? join leaking ke?

    • October 19, 2010 at 11:14 pm

      ‘join leaking’ tu aper? uhuhu

      mungkin canon me jer ader masalah dust ghiteww.. gudluck on yours bro.. enjoyyy

  36. October 19, 2010 at 11:38 pm

    maza pakai 1000D, mahu upgrade seluk poket sudah bocor buat beli lens…

    segala gambar di blog maza kebanyakkannya eos 1000D selain Pantex k1000 heheheh semua pakat 1000 model codenya.. heheh

    setakat hari ini masih belajar tongeng menungeng cara menangkap gambar yg terbaik! entahlah, maza tak tahu sama ada gambar2nya betul2 baik atau pun tak pernah baik2.. hanya en.me dan kengkawan yg boleh bagi tau..

    sudah hampir setahun guna 1000D alhamdulilah tiada masalah, kecuali agak lambat sikit jika gunakan modus continuous snap…

    selebihnya, mahu tungguh duit jatuh dari langit mahu upgarde pada tahap dewa.. heheheh

    • October 20, 2010 at 2:21 am

      jangan sampi ko terduduk pegang kamera sudah.. ahaha

  37. October 19, 2010 at 11:40 pm

    sepekara lagi antara sbb maza sambar canon ialah harganya dan lensnya sesuai dgn poket maza.. hahahhaah

    dengar khabar org London sukakan produk Canon, org asia sukakan Nikon.. tapi entahlah.. yg penting gambarnya comel2 belaka.. tak gitew en.me?

    • October 20, 2010 at 2:22 am

      me tengok orang ostolia pown suker Canon.. ehehe

  38. November 1, 2010 at 2:36 pm

    Mana-mana dslr pun boleh..janji pandai petik je heheheh..kan? kan? kan?

    En_me, keje kt Melbourne ke?? cam best jek..hehehe

    • November 1, 2010 at 2:38 pm

      x setuju.. kamera dslr lagik canggih lagik mantapp gambarnyerr ghitewww

      thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih.. ihiks

  39. November 7, 2010 at 3:39 pm

    I find it hard to buy a good camera for myself. Any recommendations?

    • November 16, 2010 at 5:45 pm

      wat is your budget maa..

  40. November 16, 2010 at 5:39 pm

    terima kasih.๐Ÿ™‚
    free to visit my flick http://www.flickr.com/photos/36957595@N07/
    upload sikit je dlu gmbr, segan la..hehe

    • November 16, 2010 at 5:46 pm

      oke dh jenguk.. keep it up my dear

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s