Shot Tower

Completed in 1890 by James Coop, the Coops Shot Tower in Melbourne’s CBD is now part of the Melbourne Central shopping complex which was renovated and re-opened in 2005.

Semalam hari pertama me tiba di Melbourne. Musim kedua. Menginap di hotel yg sama. Bekerja di syarikat yg sama.

Tapi semalam kan hari pengembaraan (baca ‘travelling day’). Jadi me tidak perlu ke pejabat (yg sepelaung saja dari hotel). Me bayar ‘hutang’ tidur saja di bilik hotel, sebab penerbangan lapan jam (yg tertunda 2 jam) me hanya sempat tidur 20 minit saja. Itupun tidur-tidur ayam.

Cerita lain. Gambar cerobong  [+ Shot Tower ] diatas dan dibawah ini ialah bekas bangunan lama yg mulanya amat sukar dicari. Sebab terletak ditengah bandaraya dan ditengah-tengah pusat beli-belah yg sibuk. Tapi akhirnya me berjumpa juga pada hari terakhir sebelum me pulang bercuti ke tanahair minggu lepas.

Both pictures above I snapped during the last day in Melbourne (last week)

Alahai.

  1. DrSinga
    November 2, 2010 at 6:31 am

    cool..
    old tower in a modern complex

    (sudah gugel apa itu ‘shot’)
    *oohhhh…….*

    • November 2, 2010 at 6:43 am

      cool kanns.. ehehe

      *x sempat me nk letak link gugel.. ;-P

  2. November 2, 2010 at 7:57 am

    foto yg berkarakter. en. me xnak masuk ke pertandingan canon EOS 60D-a new perspective of your city? ade can menang ni.

    • November 2, 2010 at 12:38 pm

      xper me pass.. lgpown me bukan 60D lohh.. uhuhu

  3. November 2, 2010 at 8:27 am

    Great pictures en_me!

    Have a fruitful day in Melbourne

    • November 2, 2010 at 12:39 pm

      thanks mokcik ittewww bahh..

  4. November 2, 2010 at 8:28 am

    cantik..nanti jumpa kat sana ya

    • November 2, 2010 at 12:40 pm

      sempat kerr..

  5. November 2, 2010 at 9:28 am

    Hmm… dok kat Melbourne.. seronok tak? Kami ada kawan baik di Perth. She and her family came here last 3 wks for a vacation. Dia kata ada kg melayu di Perth. kebanyakan orang Spore.
    Anyway thanks for visiting my fp.

    • November 2, 2010 at 12:40 pm

      sonok giler.. walopown sorang2 macam biasa ghitewww

  6. November 2, 2010 at 9:46 am

    Kenapa bangunan dia tu macam tiada dinding?

    • November 2, 2010 at 12:42 pm

      bangunan kat bawah.. me tangkap gambar cerobong yg tinggi, tp sekang dah ada bumbung dome shopping center aka train station ‘Melbourne Central’ ghiteww bahh..

  7. November 2, 2010 at 9:56 am

    cantek… jeles jelessssss

    • November 2, 2010 at 12:42 pm

      mai lar melborn.. kehh

  8. November 2, 2010 at 10:01 am

    jln kaki ke opis? seronoknya.

    • November 2, 2010 at 12:42 pm

      yep, dua minit jer akak juliet yg cun ittewww..

  9. November 2, 2010 at 10:04 am

    bestnye keje cam en_me…
    selalu bleh pi jalan2…

    • November 2, 2010 at 12:43 pm

      memang best giler, tp bukan selalu oke..

  10. November 2, 2010 at 10:34 am

    terase mahu kesana T-T

    • November 2, 2010 at 12:43 pm

      terjah jer bro.. air asia kan aderr..😉

  11. mas
    November 2, 2010 at 11:01 am

    ana seni terhadap shot yg dibuat. i likeeeeeeee….

    • November 2, 2010 at 12:43 pm

      thank u akak mas itteww..

  12. November 2, 2010 at 11:17 am

    tak pasal2 dapat tahu wujudnya shot tower ni…

    • November 2, 2010 at 12:45 pm

      kannns.. jauh bjalan luas pandangan.. volleee

  13. November 2, 2010 at 11:29 am

    en me, have a nice day di Melbourne….😉

    • November 2, 2010 at 12:45 pm

      thanx kak baayah itteww..

  14. November 2, 2010 at 11:37 am

    Cantekkkkk…old tower in millenium era..cool!

    • November 2, 2010 at 12:45 pm

      patut dah lamer kena roboh jerr.. ehehe

  15. November 2, 2010 at 1:12 pm

    ooo.. dia worng dah bikin tower dulu dari negara kita…
    hehehe

    • November 2, 2010 at 2:57 pm

      kalolar dapur kayu kita dulu2 pakey cerobong kanns.. ehehe

  16. November 2, 2010 at 8:26 pm

    cun!

    • November 3, 2010 at 2:40 am

      tangkapp jerr.. volleee

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s