Home > Canon EOS 40D, historical place, Melbourne > Are You From Malaya?

Are You From Malaya?

Based on the description of the Mausoleum of Halicarnassus in Asia Minor, now Turkey, this imposing monument honours Australian soldiers who gave their lives in war.

Tanya makcik penjaga tugu peringatan di atas. Macam zaman penjajah british pula rasanya.

[+ gambar makcik bule yg bertanya ada dlm fotolumayan me oke ]

Sebenarnya petang ahad kelmarin, me sudah terjah ke taman tugu peringatan (royal botanic garden and kings domain), dipanggil ‘shrine of remembrance’ yg terletak di jalan st kilda.

Bila me sampai hari dah petang, sebenarnya lagi setengah jam pula tugu akan ditutup. Sempat juga panjat balkoni dan tangkap gambar sebelum dihalau keluar oleh makcik penjaga tugu itu.

Bila tepat jam 5 petang, pintu tugu sudah ditutup dan pelawat hanya dibenar mengambil gambar diluar sahaja. Tapi sungguh tak disangka, buah cempedak dah jadi nangka. Kebetulan juga setiausaha negeri amerika (baca ‘US Secretary of State’), puan hillary clinton pun berada disana. [+ Sky News: Clinton honours Australia’s War Heroes ] Sanggup tunggu berjam-jam semata-mata nak tengok wanita paling berkuasa di dunia itu.

Tapi sebagai orang awam yg diarahkan ‘main jauh-jauh’ di luar perimeter tempat majlis, dan tidak membawa lens panjang (baca ‘telephoto lens’) adalah sesuatu yg mendukacitakan.

Cerita berkaitan. Khamis ini, 11hb november 2010, tepat jam 11.11 pagi akan diadakan upacara peringatan tahunan juga di situ.

[+ more pictures around and inside the shrine in my fotolumayan ]

Alahai.

  1. November 10, 2010 at 2:07 am

    huhuhu… kalau makcik guard tahu en_me dari malaya… agak2 apalah perasan mak cik guard itu?.. adakah gumbira atau mencebikkan bibirnya.. hahahha

    psst: tugu negara pun mukanya hampir serupa dgn bangsa Aussie ni a.k.a mat saleh, kan?… dan bilalah pula tugu peringatan ada rupa dan berwajahkan org bumiputra? hmmm

    • November 10, 2010 at 10:24 am

      makcik guard teww berseloroh jerr.. dia kata penah datang malaya ‘so many times’ lohh..

  2. November 10, 2010 at 2:08 am

    Opps.. baru maza perasan.. I’m the first commenter in here.. hahaha

    • November 10, 2010 at 10:23 am

      yep.. dn second ghitewww

  3. hamizah
    November 10, 2010 at 6:03 am

    cantiknya gambar2

    • November 10, 2010 at 10:23 am

      tau xper.. ikiki, thanx

  4. DrSinga
    November 10, 2010 at 6:29 am

    berjalan-jalan berdua…
    dengan cik tripod….

    • November 10, 2010 at 10:23 am

      cik tripod yg kaler ‘all blacks’.. volleee

  5. November 10, 2010 at 7:19 am

    alahai, kalau tak, boleh juga en_me bergambar berdua sambil peluk2 bahu dgn pompuan yg berkuasa itu kaans…

    (kesian kepala dia kena ‘penggal’.. Kihkih.. )

    • November 10, 2010 at 10:22 am

      peluk2 aper.. ekeke

  6. November 10, 2010 at 7:30 am

    hmmm Hilary Clinton?…..

    Wah best nya sambil kerja dapat jenjalan:)

    • November 10, 2010 at 10:22 am

      kalo jenjalan xyah keje lagik best.. kowserr

  7. November 10, 2010 at 8:03 am

    nasib baik en.me duk jauh2 dari hilary…kalau tak dah kena kejar dgn body guard dia yg ala2 matrix tu..he..he..he..

    • November 10, 2010 at 10:21 am

      dah kena halau teww bro.. ahaha

  8. November 10, 2010 at 8:11 am

    sedapnya makan karipap masakan orang Malaya…

    • November 10, 2010 at 10:21 am

      karipap memang sodapp.. ammvoiii mokcik

  9. November 10, 2010 at 8:13 am

    len kali kalau jumpa si hillary tu lagi, tlg tanya dia, utang kitorg bila dia nk bayar?

    • November 10, 2010 at 10:20 am

      utang korang baper juta.. uhuhu

  10. November 10, 2010 at 9:17 am

    Tapi kan En Me Hillary tu kan alergic dengan Monica je, kenapa En Me tak boleh dekat?

    • November 10, 2010 at 10:20 am

      sebab ader bodyguard.. uhuhu

  11. November 10, 2010 at 9:21 am

    lone ranger aje kannn..

    • November 10, 2010 at 10:18 am

      saperlar nk temankan me.. kanns

  12. November 10, 2010 at 9:28 am

    en_me, ai tak paham…
    apa kaitan monument tu dgn malaya?
    and betul ke Hillary Clinton is the most powerful woman?
    nak google sat lagi ni.

    • November 10, 2010 at 10:18 am

      monument teww mula2 dibina utk perang dunia pertama, tp ditambah slps ittewww.. nama malaya disitu sbb penglibatan askar ostolia semasa zaman darurat melawan komunis.. volleee

  13. November 10, 2010 at 9:49 am

    Baca kat paper, Obama memang ada di sana…

    • November 10, 2010 at 10:16 am

      ghitewww.. thanx

  14. November 10, 2010 at 10:00 am

    malaya? sejarah malaysia tu…~

    • November 10, 2010 at 10:16 am

      tau xper.. uhuhu

  15. November 10, 2010 at 10:39 am

    sering ditanya askar pencen british- are u from malaya? malay girls are so sweet.- kembang kejap, lepas tu terfikir, what kind of malay girls?!

    • November 10, 2010 at 10:41 am

      so, wat kind? uhuhu..

  16. November 10, 2010 at 10:42 am

    alahai x dpt nk gambo berdua ngan feremfuan tu ke??? huhuuhuhu tngk dr jauh pong jadilahhhh dr tngk kt tb jek…hekhek

    • November 10, 2010 at 10:43 am

      kat tb lagik clear maaa.. ahaks

  17. November 10, 2010 at 12:07 pm

    yang nak pergi tanya makcik tu buat apa…
    lain kali tanya lar anak gadis ke, abang hensem ka. hehehehe….

    • November 10, 2010 at 12:18 pm

      makcik teww yg tanyer me, vukann me yg tanyer makcik teww bahh.. uhuks

  18. November 10, 2010 at 2:13 pm

    dagang pak malau le katakan…mesti ler from malaya..tak gitu..? dagang en me dapat bermusafir jauh ke negeri orang..untung badan..jauh berjalan..luas pandangan..banyak pengalaman..

    • November 10, 2010 at 4:17 pm

      thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me.. ihiks

  19. November 10, 2010 at 2:23 pm

    tqs for sharing semua gambar2 yg hebat @ melbourne tu… macam ada amik gambar yg sama tapi quality nya jauh tak sama… huwa hahaaa….. adoyai..

    • November 10, 2010 at 4:11 pm

      thanx .. akak pakey kamera aper..

  20. November 10, 2010 at 2:33 pm

    masih jeles lg so malas nk komen pepanjang. hihihihih

    • November 10, 2010 at 4:11 pm

      ajak xmoh.. ahaha

  21. November 10, 2010 at 2:35 pm

    tanye la makcik tu pulek…? kome ni babysitter ke….? ;p

    • November 10, 2010 at 4:10 pm

      kannns.. uhuhu

  22. zie
    November 10, 2010 at 9:46 pm

    nk cr asben kaye lah, buleh jalan2 ke ostolia..nk arap smbung master mmg malas dah ni..haha..:P

    • November 11, 2010 at 12:37 am

      maner ader asben kaye nk kawen pompuan malas.. tp tetiba teringt makcik mulut celupar teww bilang, ‘walopown x chantek, kalo dh pompuan selak betis, lelaki maner pown tergoda’.. kahh

      • zie
        November 11, 2010 at 9:28 am

        selak kaen kena berpada2..kang dpt yg tua bangka x jadik juga..haha..

        adee…bukan laki kaye ke pakai maid? pdhal bini ramai je yg x keje..sah2 bini dia malas kannnss…lain lah bini die 24/7 keje kann..

      • November 11, 2010 at 10:08 am

        itula namanyer ‘jodoh’ kann.. untung sabut timbul..

  23. DrSinga
    November 10, 2010 at 10:59 pm

    “greater love hath no man..”
    .
    .

    hath=Third person singular present tense of have.

    (punnn masih tak paham frasa di atas itu..)
    help..🙂

    • November 11, 2010 at 12:39 am

      me pown tak paham puan doc.. ayat dalam kitab injil nih.. lgpown me bukannyer pakar.. cumer me leh google japp..

      terjemahan: ‘Greater love has no one than this, that he lay down his life for his friends.’
      you can refer here: http://bible.cc/john/15-13.htm

  24. November 11, 2010 at 5:34 am

    Igtkan ada gmbr ber2 dgn femfuan tu :p

    • November 11, 2010 at 5:36 am

      kowserr..

  25. November 12, 2010 at 8:13 am

    malaya – klasik encik..

    • November 12, 2010 at 8:14 am

      zaman askar suar kontot tewww.. ehehe

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s