Home > Canon Ixus 110IS, history, Travel > alahai lindas

alahai lindas

the last time I visited this remote city was after mQ won a lucky draw during her company’s annual dinner

Kalau satu dipanggil ‘linda’. Kalau dua dipanggil ‘lindas’ agaknya. Kalau tiga?

Cerita linda pertama. Minggu lepas me terima satu emel tanpa perkara. Biasanya kalau me tidak kenal pengirim, me akan campak emel ke dalam kotak spam. Biasanya emel dari nigeria atau negara afrika kononnya. Tapi ini emel unik. Sebab nama pengirim seakan-akan nama perempuan melayu terakhir dan dimulakan dengan ‘Assalamualaikum’ pula. Linda Abdul Hakim. Jadi me gatal tergerak nak membacanya. Memang seperti yg me jangka, emel seakan-akan emel spam dari dunia afrika. Tapi pengirim mengatakan beliau berasal dari Singapura dan berkahwin dengan kerabat diraja afrika gitulah. Boleh percaya kah?

Cerita linda kedua. Di pejabat me ada sorang pengurus kewangan dan kontrak yg bernama linda. Norlinda binti tunbegia. Sebab ‘binti tunbegia’ kerana nama bapa linda itu sama sejibik seperti nama blogger tunbegia yg tak nak fofuler itu. *Ketawa.  Sebab itu kekadang ramai orang tersilap menghantar emel ke linda atau ke tunbegia. Mat salleh kan selalu guna nama bapa dihadapan. Oops, kelaut pula.

Berbalik cerita linda yg kedua. Me kan baru balik dari bawah dibawah (baca ‘down under’). Kontrak kerja di melbourne sudah tamat. Semalam dapat emel dari linda. Bilang suruh me ke afrika selatan pula. Tetiba berangan kalau balik afrika boleh jual jam. *Ketawa lagi. Tapi boleh percaya kah?

Nota: entri ini tiada kena mengena dengan linda selain yg me sebutkan diatas. Sekian. Terimakasih.

Alahai.

  1. DrSinga
    November 24, 2010 at 1:03 am

    WOW!!!
    Saudagar jam!!!
    (baca dengan nada Husin Lempoyang Saudagar Unta)C

    • November 24, 2010 at 5:36 am

      ahaha.. berangan jer doc..

  2. November 24, 2010 at 1:09 am

    nak join jual jam kat afrika, boleh? hehe

    • November 24, 2010 at 5:36 am

      gi lar afrika.. ahaha

  3. November 24, 2010 at 8:09 am

    cepat lah me kayo kalu cam ni..saudagar jam pasni ahakks

    • November 24, 2010 at 8:38 am

      mugo2 masinlar molot makcik tewww.. tp bukan pasal jual jam oke

  4. November 24, 2010 at 8:17 am

    emel spam delete terus…huhu

    kalau emel dari linda onn pun mokcik delete sebab mokcik kenal dia, dia tak kenal mokcik hehehe

    • November 24, 2010 at 8:38 am

      lawaklahh makcik tewww bahh.. ahaha

  5. November 24, 2010 at 8:18 am

    he..he..he.. jual jam kat kedai ampang…time org tgh makan…

    • November 24, 2010 at 8:39 am

      murah murahh.. jam rolex bannggg.. ahaha

  6. November 24, 2010 at 8:29 am

    linda pertama tuh apa pengakhiran nyer?

    linda ke2 tuh kwn seofis ye…
    gambar en me tuh menakutkan tul… sbb ada bdn je takde kapala heheheh

    • November 24, 2010 at 8:39 am

      emel linda pertama dah pown masuk kotak spam.. volleee

      linda ke2 bukan kawan, tp boss lohh.. ohoho

  7. November 24, 2010 at 8:47 am

    Emel dr afrika ni tak pandai give up…
    Masukkkkkkk je dari pelbagai sudut

    • November 24, 2010 at 8:51 am

      internet makin maju, dorang pown makin maju gakks.. jangan kena virus sudah.. ahaks

  8. November 24, 2010 at 9:11 am

    lor me, nak pi afrika lak ke….jalan sakan hang!

    • November 24, 2010 at 9:20 am

      vollee kanns.. ihiks

  9. November 24, 2010 at 9:12 am

    I pernah jugak layan email African Scam ni…saja bagi dia seronok..lepas 2-3 email, I mintak dia bagi duit dulu..wakakaka..terus senyap…

    Pernah jugak I kata I agen FBI..pun terus senyap…:)

    • November 24, 2010 at 9:20 am

      ker dorang teww agen CIA fulakks.. ahaks

  10. akak
    November 24, 2010 at 9:30 am

    en me…
    mcm2 kan cara org nak menipu….
    guna nama yg akan buatkan penerima e-mel membayangkan Linda tu seorg pompuan yg sophisticated.. anggun… dan kalau dia guna nama senah ke.. sure penerima tak baca pun e-mel tu. nama pun penting, kan?…

    • November 24, 2010 at 9:31 am

      kanns.. ehehe

  11. ain
    November 24, 2010 at 10:07 am

    teringat pulak dekat sis linda (miamanisss)…

    hehe…

    • November 24, 2010 at 10:55 am

      thanx singgah2 jenguk2 komen2 kat sinih akak ain tewwww..

  12. November 24, 2010 at 10:14 am

    byk tul kisah pasal linda ye. linda ke 4 takde ke? .. ekeke..
    tp sekarang bila sebut linda aje terus kepala ingat cik linda manis tu…

    selamatlah yea… nak jual jam ke apa ke.. semua ok…

    • November 24, 2010 at 10:55 am

      orang afrika leh jual jam jer kat sinih.. dengan black money.. volleee

  13. November 24, 2010 at 10:32 am

    klu pegi afrika, bole la mintak gendang kulit zirapah. hihihiiih

    • November 24, 2010 at 10:54 am

      ammvoiii.. ko nih asyik nak mintak jerr.. biler nak bagi.. ikiki

      • November 24, 2010 at 11:28 am

        kene tggu sy gi afrika laa br bole bagi gendang kulit zirapah. hehehe

      • November 24, 2010 at 11:30 am

        iyolarr tewww.. ;-P

  14. November 24, 2010 at 10:34 am

    terima saje job ke africa tu..
    bukan senang nak dpt tgk tempat orang kaanns

    psst… nama kakak ai pun linda, yu!

    • November 24, 2010 at 10:53 am

      leh tangkap pic banyk2 kanns.. taww xperr

  15. November 24, 2010 at 10:46 am

    wahh nak ke afrika selatan la pulaks, kikiki

    • November 24, 2010 at 10:53 am

      jomm cekgoo.. ahaha

  16. zie
    November 24, 2010 at 11:27 am

    tersedak tunbegia..hehe..

    • November 24, 2010 at 11:28 am

      maner ader.. ahaha

  17. November 24, 2010 at 1:44 pm

    wah.. lepas ni kita melempias, berwisata dan kembara di tanah Africa pula.. best ni best ni…

    • November 24, 2010 at 1:47 pm

      tungguuu.. kehh

  18. November 24, 2010 at 2:18 pm

    outstation lagi.
    mesti penat kan?
    tp
    bole amik gmba cantik2 lagi.

    • November 24, 2010 at 2:27 pm

      volleee jerr.. ihiks

  19. hamizah
    November 24, 2010 at 6:24 pm

    saya bimbang kalau2 bkn jam yg terjual tp en_me pula yg kena jual..hehehe

    • November 24, 2010 at 6:39 pm

      x baek tau akak ckp camtuu.. uhuhu

  20. November 24, 2010 at 7:56 pm

    en me…..
    😀

    • November 24, 2010 at 8:07 pm

      fidd.. aper cer?

  21. November 25, 2010 at 9:41 am

    wah! camne en_me buat gambar takde kepala?
    terrer lah!
    cayalah!

    • November 25, 2010 at 9:45 am

      naper? x percayer? ihiks..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s