Archive

Archive for the ‘architectural’ Category

SEKALI MENGINJAK GAS, DELAPAN TEMPAT WISATA TERLAMPAUI

May 30, 2011 4 comments

the first bridge of Penang

Tanggal 16 – 17 Mei 2011 yll, saya (sorang diri) melakukan perjalanan liburan dengan travelling ke pulau Pinang dan sekitarnya. Selama 24 jam, lebih 300 km saya jalani bersama cikputih. Dan di pulau Pinang itu 8 tempat wisata saya lawati : Jambatan Penang, Kek Lok Si Temple, Empangan Air Itam, Jeti Teluk Bahang, Masjid Terapung Tanjung Bungah, Teluk Tempoyak, Pantai Robina dan Pantai Bagan Ajam. Catatan perjalanan ini saya maksudkan hanya sekedar untuk berbagi cerita ringan, siapa tahu bisa menjadi selingan yang menghibur.

Har har har, sesekali cakap indon lah pulak. Layann.

Alahai.

Muar Bridge, it is

November 23, 2010 48 comments

Sultan Ismail Bridge of Muar

Ahad petang, selepas hantar aTi (18) ke hostelnya di jasin, me terjah ke bandar muar.

Sempat juga singgah menjenguk beca gergasi (kesang) dan jambatan kedua (tanjung agas).

[+ gambar-gambar lain di fotolumayan dan flickr ]

[+ gambar beca gergasi dulu ]

Alahai.

pondok burukku

November 22, 2010 26 comments

this is my first house

Alhamdulillah. Me sudah tiba di tanahair dengan selamat.

Semalam (Sabtu) me sudah balik kampung. Jumpa ayahnda. Ziarah pusara bonda. Jengkel juga kerana tanda nama pada pusara bonda masih belum dipasang lagi.

Bincang pasal pondok buruk me yg sudah lama tidak dihuni orang. Akhirnya, selepas dua poh tahun usia pondok itu, seusia dengan aDm (20), me ambil keputusan untuk merobohkan dan memindahkannya.

[+ different view of the house on my fotolumayan and flickr ]

Alahai.

It is not the Muar Bridge

November 18, 2010 17 comments

the Seafarers Bridge of Melbourne

Esok me akan pulang ke masai. InsyaAllah.

Letak gambar jambatan sudah.

[+ gambar-gambar jambatan lain ada di fotolumayan ]

Alahai.

enchek brapa lama kat Oz ni?

November 18, 2010 17 comments

State Library of Victoria – where you can use 15 minutes of free internet

Tanya akak hamizah perth ittewww. *Ketawa.

Semalam pagi-pagi me bersolat sunat aidiladha di masjid fawkner – komuniti pakistan. Ikut mazhab hanafi, tiga takbir selepas takbiratullihram.

Memandangkan tinggal sehari dua lagi di melbourne ini, petang semalam pula (lepas kerja oke), me terjah ke pusat bandaraya lagi. Dapat tangkap gambar tiga bangunan sudah – royal exhibition building, southern cross station dan state library of victoria.

[+ gambar-gambar ada dalam fotolumayan ]

Alahai.

Sepetang di Melbourne: Part III

November 11, 2010 Comments off

Cafe Wall Illusion, Melbourne

Semasa me menaiki keretapi dari bandaraya ke williamstown minggu lepas, me ternampak bangunan unik lagi menarik diatas.

Sekali tengok seperti garisan lantai-lantai yg tidak lurus. [+ mathworld ]

Jadi, dari lorong nombor 333 Collins Street (lepas waktu kerja oke.. *senyumm lagikk), me terjah terus ke kawasan docklands sekali lagi.

[+ gambar-gambar lain di fotolumayan ]

Ini adalah entri komen tertutup. Sila tinggalkan komen dibawah.

Alahai.

Sepetang di Melbourne: Part II

November 11, 2010 Comments off

Originally constructed in the 1890s, No. 333 was the headquarters of the Commercial Bank of Australia (CBA)

Melihat gambar kubah dalam katalog pelancongan dan majalah, membuatkan me teruja juga nak kesini.

Selalunya bila datang masa hujung minggu, pintu bangunan ditutup pula. Jadi lepas dari mengambil gambar di ‘Block Arcade’ petang selasa kelmarin (lepas waktu kerja oke.. *senyumm), me terus ke dalam bangunan nombor 333 Collins Street pula. Memang menarik.

Semasa me selamba mengambil gambar, sambil siap sediakan cik kakitiga, tetiba kejadian mirikel (baca ‘miracle’ oke) berlaku. Mirikel-lah sangat kan.

Pertama, ada pakcik gendut lagi tempang (pekerja dibangunan itu agaknya) beritahu me mengambil gambar disitu tidak dilarang, tapi tidak boleh guna cik kaki tiga disitu.  Me followww.

Kedua, ada mamat bule berkot bagai (baru balik kerja agaknya) sudah tanya pasal ‘mykenon’ yg besar gedabak lah pula. Sebab dia nak beli untuk hobi juga. Me pun ceritalah sedikit pasal satu siri, dua siri, tiga siri adanya. Kalaulah mamat bule itu ada baca blog me kan lagi senang.

[+ gambar-gambar lain di fotolumayan ]

Ini adalah entri komen tertutup. Sila tinggalkan komen dibawah.

Alahai.