Home > Travel > pulau sebang: parte une

pulau sebang: parte une

May 13, 2009

(insert no 66)

it is part of good old song lyrics [+ zoom out ]
nombor anam poh anam, jalan seremban, tampin, negeri sembilan [+
lirik lagu – J Sham, Suratku Untukmu ]

Hari ahad yg baru lepas, me sudah terjah ke tugu peringatan sungai gemencheh di kampung sungai kelamah yg me cerita semalam.

Kalau ikut peta, me boleh ikut jalan lama ke bandar segamat ke gemas dan ke bandar tampin.

Atau kalau ikut lebuhraya, me boleh keluar di simpang ampat ke bandar tampin, ke gemencheh dan terus ke bandar gemas.

Tanpa sesiapa yg peduli, me ikut jalan yg kedua. Gasaklah kan.

Sebelum ke tugu peringatan di gemencheh itu, me cadang hendak melawat ‘megalithic stones‘ yg tertera dalam peta yg me bawa. Tapi tidak me ketemui juga.  Sudah me selak-selak semua buku peta yg me ada. Mungkin me cari di lain kali saja.

Tapi me tidak sangka juga – buah cempedak dah jadi nangka. Sebuah pulau disini yg me jumpa. Pulau sebang diberi nama. Tiada lautan atau tasik juga. Nanti me cerita macam biasa.

(insert pekan tampin)

the negeri sembilan side of the tampin town is governed by the tampin district council, while the malacca side of the town is governed by the alor gajah district council. [+ wikipedia ]

(insert ikan asam pedas)

Me tiba di bandar tampin waktu tengahari panas terik. Me menjamu selera nasi campur ikan asam pedas di aked majlis daerah tampin. [+ flickr ] Berdekatan restoran kfc.

Dari bandar tampin me terus ke gemencheh untuk tuju ke tugu peringatan itu.

Manakala jalan pulang, dari tugu peringatan sungai gemencheh itu, me ikut pekan air kuning, ke nyalas, ke tangkak dan menyusur masuk ke lebuhraya plus.

(insert keretapi kuala sebang)

how to make clone picture
pulau sebang, melaka

Masa tiba di bandar tampin, me singgah ke stesen keretapi tanah melayu pulau sebang.  Sebenarnya pulau sebang bukanlah sebuah pulau seperti pulau banding di tengah-tengah tasik temenggor, perak. Tapi ia adalah sebahagian bandar tampin sebelah negeri melaka. [+ pulau sebang ]

Walaupun stesen keretapi itu terletak di pulau sebang, melaka, tetapi namanya masih kekal stesen keretapi tampin. Menimbulkan ketidakpuashatian penduduk negeri melaka yg berdaulat itu, walaupun tidak beraja.

Me tangkap-tangkap gambar sekeliling stesen dan gerabak keretapi lama yg tersadai itu. Boleh kan.

(insert tampin railway station)

it’s popularly known as tampin railway station, but people living in malacca does not happy about it

(insert medan selera pulau sebang)

pulau sebang hawker center

Nota kamus dewan (edisi keempat):

pulau (ms 1245) – tanah atau daratan dikelilingi oleh air (di laut, di sungai, dll).

Tapi me ada terjumpa dalam peta, tertulis kampung pulau sebang. Jadi, me beranggapan, pulau sebang hanyalah nama sebuah tempat dalam daerah alor gajah, di negeri melaka. Walaupun begitu, kawan-kawan bolehlah beritahu me, kalau-kalau ada sejarah asal usul disebalik nama pulau sebang itu.

Pasca nota: dengan ini me tutup komen untuk semua entri-entri pasal pengembaraan me ke ‘pulau sebang’. Sebab dah cukup 66 komen gitu. Sila komen di entri terbaru atau hantar emel pada me jika perlu.

Alahai.

Categories: Travel
  1. May 13, 2009 at 12:59 am

    orang pertama kah?
    memang lumayan uollss…

    yes u r, chekgu.. it’s my honor to have u here

  2. May 13, 2009 at 1:54 am

    Yeay!😀 Hahahahaha…………. No 2 pun boleh la..

    takperr saffa, len kali cuberr lagikks.. vukan me tak cakap nooo

  3. May 13, 2009 at 2:07 am

    wahhhhh..berjalan sakan taw..jeles nih..x ajak pown kan en_me ittew..huhuhu..next time roger2 eh..ekekekke…

    me terjah terjah jakkks.. ekeke

  4. May 13, 2009 at 2:11 am

    nyanyi siket lagu tu ;p xpdc kan?
    eh pulau sebang.. kampung jiran je tu x) lain kali mahu datang, bagi tau la awal2. leh sediakan ole ole melaka. hehe
    ps: tidak singgah ke padang sebang? selang satu kampung aje ;p

    adeeeerr.. jap lagikk me citerr.. tunggguu.. kehh

  5. May 13, 2009 at 2:12 am

    satu mende je yg eden taw psl gemencheh,mrsm gemencheh..
    ngehehe

    me tak tau pong.. ehehe

  6. May 13, 2009 at 6:29 am

    alamak..berdebo2 nk tau misteri pulau sebang….

    ahaks.. tungguuu

  7. May 13, 2009 at 8:28 am

    pulau sebang? sama la dgn pulau melaka, kb. tiada tasik atau lautan🙂

    ahaha.. nak kene terjah gak namfakknyerr .. tapi jauh sangakk larr teww

  8. ain
    May 13, 2009 at 8:40 am

    rajinnya jalan2..terjah2. tak penat ke..???

    terjah terjah memang larr fenatt weiii, akak ain kann kannns.. ehehe

  9. May 13, 2009 at 9:37 am

    boley bt rancangan TERJAH..heheh

    ahaha.. suker kenerr terjah terjah ghitewww

  10. May 13, 2009 at 10:16 am

    alaaaaa…
    en_me ni rajin benO bejalan..
    x ajak plak tu..
    wuwuwuwu

    iyolarr teww..

  11. May 13, 2009 at 10:18 am

    tasik yang ada kat keliling pulau tu dah kering agaknya

    ada tasik kerrr..

  12. May 13, 2009 at 10:30 am

    uh..Me, asik jalan2 aje ye..
    bes betul

    leteh sehhh..

  13. May 13, 2009 at 10:42 am

    hehehe.. misteri… negeri sembilan terungkai kat sini…

    veryy derr kanns..

  14. May 13, 2009 at 10:48 am

    en_me…
    asam pedas dengan taugeh goreng tu memang matching!!!
    terliur den…

    ek eleh, akak leh buat perghhh

  15. May 13, 2009 at 11:04 am

    gambar tu real ke en me? memang ada ke surat batu besor macam gitu gitu kat situ😀
    cuba nyanyi sikit lagu tu..😛

    sebab teww me dah vuat + LINK kat bawah pic ittewww.. afsal tak click.. veryy gedikk laarr akak tewww

  16. May 13, 2009 at 11:47 am

    tampin is tempat aku dilahirkan. tempat lepak yg sgt happening bagi aku, budak kampung.
    aku suka pegi pasar gesel setiap hari sabtu, sekarang masih ada, tapi tak tahulah masih happening atau tak.
    naik bas Mara jer masa tu.

    pasar sondol takdok ker maksu tewww.. ammvoiii

  17. May 13, 2009 at 12:31 pm

    en_me rajennn bajalan…….

    selagi hayat dikandung bodi .. voleee

  18. May 13, 2009 at 12:43 pm

    boleh jadi blog pelancongan malaysia gitu ehehe

    jangan sesat dah laarr erk.. ekeke

  19. cen
    May 13, 2009 at 2:06 pm

    aikk..pesal kener lencong2 ni en_me..
    iskk..lama tk pegi Tampin…sesuatu milikku tertinggal di sana…

    barang yg lamerr jangang dikenang.. ahaks

  20. May 13, 2009 at 2:11 pm

    kt part three tu
    nmpk cam org yg sama je 3 org bdk tu
    potoshop ke en_me

    kan me dah tulis ‘clone pic’ teww.. veryy derr

  21. May 13, 2009 at 2:12 pm

    nti dtg wat terjahan kat penang fulak ye…

    dulu dulu dah vuatt larr akak intan teww.. ehehe
    akak leh taip jerr ‘penang’ kat kotak search belah atas kanan tewww

  22. iza
    May 13, 2009 at 2:41 pm

    syoknya jadi bos sendiri
    Hari-hari jalan
    Jalan hari-hari gittew..kan bang me hehee

    hari hari jalan katernyerr.. ammvoiii

  23. May 13, 2009 at 3:50 pm

    salam en. me..
    gmbar2 cantik maaa..
    rajin u berjalan2..🙂

    salam mama ruzi ittewww..

  24. May 13, 2009 at 3:56 pm

    salam en_me.. huuuu.. rajinnya buat n3 ni dalam sehari.. saya sebagai anak alor gajah merasa cukup berbangga dan berbesar hati.. mak angkat saya dok kat pulau sebang.. nanti saya risik2 mana datangnya nama ‘pulau sebang’ ni, yer..

    salam akak nur ittewww..
    oke, me tungguuu..

  25. May 13, 2009 at 4:36 pm

    Di pekan Tampin itulah, ayah akak belikan seluar levi’s ori utk akak. Bangga sakan. Masa tu ayah akak berkhidmat di PPH Btn ke 7 tapi akak tak tinggal ngan dia.

    nostalgia kannns..

  26. ez
    May 13, 2009 at 5:01 pm

    bestnye jenjalan..round2 mesia..

    round2 kampung baru larr fulakkks..

  27. May 13, 2009 at 5:13 pm

    panggil kita mama ruzi ye? tak ramai yg panggil t ngan nama tu.. adalah dalam 4 org termasuk u.. tak kisahlah nak panggil apa2 pun..
    en. me.. masih ada emak? sampaikan salam hormat hari ibu kepada beliau ye?
    sori dh lama x singgah sini.. anyway.. tq sudi singgah di blog t itewwwww….🙂

    bonda me masih ada ghitewww.. thanx jugerr singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  28. May 13, 2009 at 5:25 pm

    rajin en.me mengembara~

    takkan nasi ayam mancongkamm gombakk jakkks.. ekeke

  29. May 13, 2009 at 5:26 pm

    en_me…
    apasal gambar norm707 tak kuar kat komen tu? gambar akak neeza tu kuar pulak…hehehe…nak gak tepek muka den ni ha kat blog en_me yang ala ala !fofular’! Boleh tak??

    akak norm kena register email kat gravatar.com.. cuberlarr

  30. May 13, 2009 at 9:48 pm

    Sesuai dengan nama blog en me memang lumayan… memang lumayan ler gambor2 n entry nye… dari tak tahu satu2 tempat tu, jadi tahu n terasa nak pergi ke sana ler pulak…

    ahaha.. tapi korang insaf takkks.. ammvoiii atik teww..

  31. May 13, 2009 at 11:58 pm

    Anak angkat aruah ayah saya org pulau sebang dan sepupu saya pun kahwin dgn org pulau sebang. Lama saya tak ke pulau sebang huhuhu

    kalo ke sane bukan kena mendayong sampannn kanns abang yb tewww.. kowwserr uu

  32. May 14, 2009 at 1:26 am

    sebelah pulau sebang, ada tanjung rimau luar dan tanjung rimau dalam. juga jauh dari laut ;p (boleh buat teori kat sini)

    me pasan jugerr.. ehehe, thanx fafa tewww

  33. May 14, 2009 at 8:33 am

    Salam
    Belum pernah sampai Pulau Sebang
    Banyak lagi kampung nama Pulau tapi bukan Pulau
    Contoh di Kedah – Pulau Pisang, Pulau Nyior, Pulau Timbul, Pulau Ketam (semua dekat Jitra)
    Di Pulau Pinang ada Balik Pulau hehe

    abang hussain, dalam pulau ada pulau ghitewww.. ekeke

  34. May 14, 2009 at 8:41 am

    pulau daratan

    daratan yg dah kena pulau tewww.. ehehe

  35. May 14, 2009 at 9:21 am

    Tampin…tempat baju murah. Hehe. Pasar malam dia pun best.

    shopping sakannns..

  36. May 14, 2009 at 11:00 am

    lepas ni nak ke mana? nak daki gunung datuk ker?

    ammvoiii maksu .. gunung datuk yg maner satewww.. ekeke

  37. May 14, 2009 at 11:46 am

    jenjalan kat kampung ese yo En_Me! Enjoy!

    kampung kamu kerrr.. ehehe

  38. May 14, 2009 at 12:01 pm

    Lain kali pergi Pulau BELUM.

    kat tasik temengor kanns.. belum sampai lagikk.. abang long pernah sampai sanerr kerr

  39. May 14, 2009 at 12:13 pm

    wah…en me..berjalan sakan lagi noo..:)

    selagi hayat dikandung bodi ghitewww.. uhuhu

  40. May 14, 2009 at 12:16 pm

    seronoknya ler berjalan2 ke tempat org
    mcm2 bleh jumpa..siap jumpa lirik lagu tu..

    ahaha.. muler2 me tak pasan, tapi biler lamer2 memang lirik lagu yg fofular ghitewww.. kannns

  41. ije
    May 14, 2009 at 2:10 pm

    rumah ije pun kat kg. pulau. padahal xde pun dikelilingi air. =D

    kg pulau manerr tewww.. mesti ada sejarahnyerr kannns.. uhuhu

  42. May 14, 2009 at 2:10 pm

    bapak besau..hehe

    terkezot ghitewwww .. ehehe

  43. May 14, 2009 at 2:55 pm

    mnarik blog dan kaji ko bro…teruskan

    wah, pujian dr sorang otaii nih.. thanx bro tewww..

  44. May 14, 2009 at 4:11 pm

    salam en_me..
    ya tuhan jenuh saya cari ruang komen rupanya kat sini….hasil kajian yg best.
    =)

    sori about the ruang komen, segala kesulitan harap dimaafkan.. ghiteww

  45. May 14, 2009 at 4:56 pm

    out of topic–> mne de mencarut la..he..23x super power la.. baru de kose (kate jin hijau tue la)

  46. May 14, 2009 at 7:18 pm

    suker nor jalan2…meh turun arau plak..

    macam arah naik keatas jakkks.. ahaks

  47. May 14, 2009 at 7:42 pm

    nape terlencong2 ni ek??

    sori about the lencongan2, segala kesulitan harap dimaafkan.. ghiteww

  48. May 14, 2009 at 11:02 pm

    last sekali lalu tampin, masa form 5 dulu. sekolah kat melaka, mak dan ayah dah berpindah ke bahau.

    form 5 dulu teww tahun biler erk..

  49. May 14, 2009 at 11:24 pm

    pulau sebang??..ada ke pulau tu..ke nama je PULAU..hehehe..wat everr

    kan me dah cakap tewww.. veryy derrr

  50. May 15, 2009 at 2:50 am

    pulau sebang? pertama kali saya dengar bang.
    une tu satu kan?
    deux, trois, quartre. dua, tiga, empat?
    haha!

    ahaha, siji loro telu papat..

  51. May 15, 2009 at 10:53 am

    whoah!! ada gaya ala2 Ian Travel & discovery channel giteww!!

    ahaha.. xleh nak challenge kanns..

  52. May 15, 2009 at 11:29 am

    hohoho… pulau sebang… sy pernah pergi… sebab sy ada sorang best friend kat situ… dan dulu pernah buat program motivasi kat SK pulau sebang… memori lama… hehehe…
    tapi tgk gambar tu… macam berubah je rupa… yea lah dah lama tak g… kali terakhir pun mungkin 5 years back kot…
    err… bagi ler tips cemana nak clone gambar tu… e-mail me k?

    tips camaner nak clone gambar erk.. ko kena ada dua tiga gambor ghiteww.. nak lebih detail kena google .. atau CLICK..

  53. May 15, 2009 at 11:41 am

    prnh drive dr melaka ke tampin semata2 nak makan nasi beriani lepas lintsan ketapi sempadan tu .. ada lg tak..

    me x tau larr fulakkks..

  54. May 15, 2009 at 1:04 pm

    Seronok nye jalang-jalang itewww.

    selagi hayat dikandung bodi ghiteww larr pokli.. ihihi

  55. May 15, 2009 at 2:06 pm

    kesian orang melaka

    tak dapek me nak nolong one uoolsss..

  56. May 15, 2009 at 3:00 pm

    Opposite Balai Polis Tampin tu, dolu-dolu ada sebuah kampung bernama Kampung Batu Belah. Sekarang ni kampung tu bukan saja terbelah dah hilang terus dari peta. Ghaib entah kemana.

    ahaha.. kena buat laporan polis nih..

  57. zue
    May 15, 2009 at 3:02 pm

    byk benda yg kita tak tahu…me telah terang kn disini. en_me..awak ni mmg seorg rakyat malaysia yg betul2 ambil tahu akan negara ni..syabas.

    ahaha.. terjah terjah jerrr

  58. May 15, 2009 at 3:35 pm

    Laen kali nk g jejalan roger sama gua okayyy…!
    ~Haih~
    *santekkk ini blog*

    ek eleh, blog url pun ko takdok, camaner nak roger roger kannns..
    *shantek jerr watpe kalo takk sampai hatus hatus oghang komen ghitewww..

  59. May 15, 2009 at 3:50 pm

    mggu lepas jalan2 ke negeri gak. tapi ke nilai jek. hehe.. best jalan2 ni.🙂

    best kanns..

  60. gee
    May 15, 2009 at 4:08 pm

    Salam dari dekat hehehe

    dekat sangat kerrr.. ehehe

  61. May 15, 2009 at 6:10 pm

    Huii … dah ramai ler orang komen kat sini. Jeles nyer aku! Apa ilmu ko pakai nih? Oh oh … ari tuh ko dah citer, aku masih ingat … Tak yah lah sampai hatus hatus oghang komen ghitewww, 60 lebih dah banyak baguih ghitewww …

    -xpe kak precious teww.. korg nk jeles dengki jaki jipang me x kisahh.. tp jangan tikam2 bakang one uoolsss…

  62. May 15, 2009 at 6:18 pm

    salam..hik!hik!..cantik pic..pakai camera ape…??owang bawu hajat nak beli canon slr ..adekah oke utk amatur cam owang??
    (hehehe..soklan agak takde kene mengena ngan ini entry..hik!hik!)

    hi cik jukoygu iteww.. jgnlar terjah2 terkezott me tauu.. ko click je ‘about’ me kt belah atas kanan teww.. ammvoiii

  63. May 15, 2009 at 11:14 pm

    salam.. menarik sungguh blog ni..😀

    salam jugerr bro.. tp sik sampai behatus hatus komen ghiteww.. thanx singgah2 komen2 blog me yg inih..

  1. May 13, 2009 at 9:08 am
  2. May 13, 2009 at 12:05 pm
  3. May 13, 2009 at 3:04 pm
Comments are closed.