Home > photography > cenderawasih burung di awan (チャンデラワシ)

cenderawasih burung di awan (チャンデラワシ)

sesiapa sahaja yang melihat burung Cenderawasih, maka tidak terkiralah gembira dihati dan perasaannya – dari hikayat kitab lama

Semalam me terdengar ada rakan satu ofis me berborak pasal burung. Terima emel sewaktu bekerja. Bukan sebarang burung. Burung cenderawasih (チャンデラワシ)terkenal namanya. Jamal Abdillah yg duda tiga kali itu pun pernah menyanyikannya. sLm kata harga mencecah hibu-hibu hinggit. aZo pula hairan bukan kepalang sambil bertanya,

kenapa?

sLm bilang sebab amat berguna untuk perubatan tradisional. Penyeri muka dan rahsia perniagaan cemerlang. Jenis burung yg sudah pupus. Sukar dicari dimuka bumi ini. Tapi me dengan selamba kata,

kat taman burung ada kalau nak tengok..

Sambil me tunjuk gambar yg me simpan dalam komputer me yg itu. Gambar yg sempat me ambil dulu dulu guna EOS.

Cerita lain, hari ini 3 haribulan Jun 2008 adalah harijadi aBo. Begitu juga sudah tujuh tahun me keluar tv mencuba nasib menjadi ‘millionaire’ yg itu. Masa itu, aBo sedang dilahirkan. Nostalgia beb.

belated birthday [updated on 08.06.08]

Alahai.

Categories: photography
  1. June 3, 2008 at 5:19 am

    “terbang melalu segenap desa” …. indah bait – bait lirik itu …

    “terbayang dimata setiap masa” … lentok abis abg long kannns

  2. June 3, 2008 at 9:09 am

    owh gitu ye ghupe burung tu… apesal binatang2 sekelian alam ni yang jantan lebih menarik?

    ittewwlar binatang namernyer.. oops

  3. June 3, 2008 at 10:15 am

    percaya yg bukan2 tu boleh bawa syirik tu….

    kucing jantan n kucing betina mana cantik??

    kucing siam chanteq juger

  4. June 3, 2008 at 10:35 am

    Uhmm…Burung cenderawasih tak pernah jejak tanah..Betul ke en me?
    hahahahahaha, EOS lagi, sabar ajelah 😀

    ahaha, ittew kener tanyer bomoh sakti..

  5. June 3, 2008 at 12:51 pm

    yolah, dengar jugak pasal burung cenderawasih nih, memang berguna tuk perubatan…

    petua oghang dulu dulu.. sekang oghang guner lintah lar fulakkks

  6. Princess Liyana
    June 3, 2008 at 1:05 pm

    uhuhu.cantikla gmbr2 yg en_me amik:)

    the power of EOS tewww.. ehehe

  7. June 3, 2008 at 2:51 pm

    burung cenderawasih, hikayatnya kerap menjadikan manusia yang rakus kufur nikmat!

    ‘kufur nikmat’ maksudnye tak mensyukuri nikmat Allah swt.. kannns

  8. June 3, 2008 at 8:09 pm

    burung cenderawasih ni org kata burung misteri..

    ahaha, gittewww lar oghang kater.. layannn

  9. June 3, 2008 at 10:10 pm

    oh..gitew ke cite nyer..
    dlm hikayat dulu kala mmg slalu disebut psl burung cenderawasih nih…
    tp saya tak pnh nak kaji nape…ghupe nye utk perubatan

    em,saya dah lama tak gi zoo🙂

    ammvoiiii cek fathiyah ittewww.. kannns

  10. June 4, 2008 at 12:02 am

    salam..wahh so masa join who want to b millonaire tu dapat hadiah apa2 tak?

    me taknak heboh2 nooo.. ko click jer link kat sittewww.. atau kat sinih..

  11. June 5, 2008 at 12:41 pm

    yang belah kanan tajuk tu bahasa cina ke jepun? kenapa lain tulisannya daripada kat dalam gambar tu? haa.. jawab

    yg dalam gambar tewww tulisan cina, yg kat luar tewww tulisan katakana jepun gitteww.. nanti larr me cari tulisan jawi laaa fulakkkss.. kannns

  12. June 24, 2008 at 3:17 pm

    Tukang jual ubat tradisional menggunakan burung cenderawasih.Macam-macam dia kelentong.Kononnya ada orang nak beli bangkai burung itu beratus ribu dia tak jual.Kesian pada orang bangsa melayu.Sebab bangkai burung itu mujarab buat ubat.
    Saya nak ambil gambar dia tak bagi.Kena mintak pada datuk dulu…Datuk bagi baru boleh.Datuk apa saya tak tahu.Datuk Seri Najib kot.
    Tetapi sekarang dah tak jumpa penjual ubat guna burung cenderawasih.Mungkin tak ada sambutan atau orang sekarang dah tak percaya hal karut marut ini.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s