Home > Melbourne, On the job, work > Hari-hari me ‘check bra’

Hari-hari me ‘check bra’

enchek, I get this error message while trying to produce some iso’s please help

Ini bukan entri merenyam ya kengkawan. Ini entri agak teknikal.

Sebenarnya malas me nak cerita pasal kerjaya me dalam blog ‘memang lumayan’ yg ini. Tapi ka-dang-ka-dang teringin juga nak cerita. Bukan tiada cerita lain, tapi takut ada kengkawan ingat kerja me setiap hari seronok mengecheck bra amvoiii menaip blog saja. *Ketawa.

Berbalik pada kerjaya me. Walaupun bidang me berlatarbelakangkan kejuruteraan, tapi me tidak lagi melakukan kerja-kerja sebagai jurutera. Pengurus pun bukan juga. Bidang me sekarang sebagai penyelia (baca ‘pdms administrator’). ‘Pdms’ adalah sebuah perisian seperti autocad untuk melukis lukisan kejuruteraan, tapi dalam tiga dimensi. *Abg bainz, mrsecham, dan gismo jangan ketawa.

Sebagai penyelia, me akan membantu pereka (baca ‘designer’ termasuklah makcik bukan nama sebenar yg mulut celupar itu) dalam tugasan seharian mereka sekiranya mereka memerlukan peralatan baru dalam sistem komputer. Dan kerja me yg paling mencabar adalah melayan kerenah makcik celupar bukan nama sebenar menyelesaikan masalah (baca ‘troubleshoot’) mereka dalam pembikinan model (bukan model orang oke) dalam komputer.

Sekiranya ada masalah dengan tugasan pereka, antara kerja me ialah memeriksa samada bra paip tersebut betul-betul cukup sifatnya (dari sudut kejuruteraan).

Itulah saja pelajaran hari ini ya kengkawan. Takut ada kengkawan yg rasa bosan dan mengantuk pula. *Senyum.

Nota: ‘check bra’ adalah arahan ringkas bagi ‘memeriksa ranting’ ataupun ‘checking branch of the pipe’. Gitu.

Pascanota: hampir terlupa lah pula. Hari ini kan cuti umum (deepavali) di tanahair. Selamat bercuti dan berhujung minggu kengkawan.

Alahai.

Categories: Melbourne, On the job, work
  1. November 5, 2010 at 12:59 am

    check mengecek ni kdg2 best kdg2 bikin stress

    • November 5, 2010 at 2:50 am

      kadang2 best kanns.. ahaha

  2. November 5, 2010 at 1:39 am

    tak paham tapi hari-hari pun check bra yg itu..

    hehehe..

    • November 5, 2010 at 2:49 am

      xper, me bagitau jerr.. ehehe

  3. November 5, 2010 at 1:52 am

    any kind of drawing 3-D ke? meaning yang non-engineering pon boleh pakai software ni ye en_me?

    • November 5, 2010 at 2:49 am

      x penah pakai tuk yg non-engineering ghiteww.. uhuhu

  4. November 5, 2010 at 6:57 am

    bukan setakat check je. buang kalau dah tak leh pakai. hiiiii…

    • November 5, 2010 at 7:40 am

      ihihi.. x dapeklar me menolongg makk kanns..

  5. November 5, 2010 at 9:21 am

    title provocative gillos…hahah

    • November 5, 2010 at 9:33 am

      jgn gilos sudah.. ahaha

  6. November 5, 2010 at 9:51 am

    ooo…singkatan rupanya.;p

    • November 5, 2010 at 9:54 am

      ghiteww lohh..😉

  7. November 5, 2010 at 10:02 am

    fuh! canggih sungguh! i dok pakai CAD 2D saje… bila nak buat 3D jadi cam bengong tak pernah jumpa AutoCad.. haha

    • November 5, 2010 at 10:10 am

      jangan mengong2 uoolsss.. ehehe

  8. zie
    November 5, 2010 at 10:12 am

    baru je nk buat edisi siasat kat en_me kenapa check bra..nasebbbbbb hal keje2 gituhh…

    haha..

    aritu ade org ajak keje wat drawing,alaaa..dah lupa..lame x sentuh autocad..

    • November 5, 2010 at 11:48 am

      kalo keje check bra xper kanns.. ahaks

  9. November 5, 2010 at 12:13 pm

    ooohh, gitu rupanya en_me check bra..kehkehkeh..keh..

    • November 5, 2010 at 12:16 pm

      mencarik rejeki sesuap nasik ghiteww cekgoo.. uhuhu

  10. November 5, 2010 at 12:54 pm

    arahan ringkas yang bisa mencetuskan kesalahfahaman.. hehehe
    check bra di komputer saja tau!! haha

    • November 5, 2010 at 1:27 pm

      xmoh check dlm komputer.. nk check yg betul2 punyerr.. ahaha

  11. DrSinga
    November 5, 2010 at 1:22 pm

    sungguh bra tajuk entri ini…

    bulan oktober.. bulan meng-check yang dalam bra..
    opss….

    • November 5, 2010 at 1:27 pm

      bulan oktober dah lepas.. doc dapat baper kes? uhuhu..

  12. November 5, 2010 at 2:22 pm

    kih..kih..kat sane pon ade makcik mulut celupar gak ke??ingatkn kt jln tun razak ni jek ado..

    saje jek en_me ni taw..ce taip check bran ke..xde la senset sgt bunyi die..huh..

    • November 5, 2010 at 3:42 pm

      ‘check bran’ nk taip panjang sangatlarr akak joyahh teww.. kowserr ;-P

  13. November 5, 2010 at 4:23 pm

    good job with the bra, mr engineer. hehehehehhe. no worries for not leaving any comments in my blog. just drop by anytime!

    • November 5, 2010 at 5:36 pm

      that is my job.. ehehe

      *just wondering wat happen to your blog without comments.. uh?

  14. November 5, 2010 at 4:37 pm

    eh terkejut makk ingatkan apa tadi..sib baik:)

    • November 5, 2010 at 5:35 pm

      kalo tak naper makk.. ahaks

  15. November 6, 2010 at 12:15 am

    Adoiiiiii bab lukisan kejuruteraan ni dedulu agak aku tak masuk akal skit…. pakai pembaris geometri ngan papan lukis… nak lukis 3D… ohhhh pening
    tapi zaman dah berubahhhh….autocad pun dah senang dahhh…

    kini apa bendanya tuuuu Bra…. Ohhh bukan coli… pemikiran aku masih belum matang lagiiii…..

    • November 6, 2010 at 2:52 am

      the good old days bro.. ehehe

  16. November 6, 2010 at 12:52 am

    heheheh… kalu gune bahasa simple mcm agak lucah..
    tp dh tau makna sebenar… oooo baru tau

    • November 6, 2010 at 2:52 am

      tau xper.. ekeke

  17. November 6, 2010 at 11:13 am

    o .. itu keje en me rupanya…. baru tahu….

    hehe….

    • November 9, 2010 at 4:58 am

      tau xper.. ehehe jugerr

  18. November 7, 2010 at 12:45 pm

    aduh! memang maza tak tahu ttg bra… huhuhu

  19. November 8, 2010 at 2:38 pm

    saya sudah menajdi buta autocad.
    zoom in/out, pan, plot je yang tau.
    selebihnya suruh consultant buat.
    kita bayar dia kan?
    heheheheeee

    • November 9, 2010 at 4:59 am

      kompeni ko yg bayar .. kanns

  20. irfanvsirhas
    November 9, 2010 at 8:23 am

    baru nak komen ni hehehee…..

    tau tengok itu PDMS sajer…korek2 x pandai…hahahahaa…

    • November 9, 2010 at 8:26 am

      xper.. korek bender lainn fandaii kanns.. ehehe

  21. November 9, 2010 at 9:36 am

    menarik kerja die ek….

    bro last kerja as web programmer😦

    • November 9, 2010 at 9:54 am

      kais pagi makan pagi ghiteww lohh..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s